Ekspert: Stiger oljeprisen høyere enn dette, kan det komme en kraftig oppgang

Optimismen er tilbake i oljemarkedet og oljeprisen vil fortsette sin ferd oppover, men analytikere advarer mot tilbakeslag.

KAN BLI STOR BEVEGELSE: Oljeprisen snuser på årsbeste mandag. Om prisen stigere over dette nivået, kan det medføre kraftig oljeprisoppgang, tror ekspert.
Publisert:

– Vi har nådd den første milepælen, sier sjefanalytiker for råvarer i Seb, Bjarne Schieldrop, til E24.

Prisen på et fat nordsjøolje (Brent spot) ligger mandag på 62,26 dollar fatet. Det er en oppgang på nesten ni prosent sammenlignet med mandag for bare en uke siden.

Et fat amerikansk lettolje (WTI) koster 55,06 dollar, nærmere syv prosent høyere enn for syv dager siden.

Les også

Terrorangrep i Jemen ga oljeprisen turbofart

Gradvis opp i hele 2015

OPP, OPP OG OPP: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus tror oljeprisen vil stige jevnt opp i 2015, men veien er lang opp til toppnivået på en gjennomsnittlig oljepris på 112 dollar.

– Vi har i hele år trodd på en gradvis bedring, og en gjennomsnittlig oljepris på 63 amerikanske dollar fatet for andre kvartal, deretter opp til 69 dollar i tredje kvartal før året avsluttes med en gjennomsnittlig oljepris på 74 dollar fatet i fjerde kvartal, sier DNB Markets oljeanalytiker Torbjørn Kjus til E24.

Han sier videre at de ikke ser noen grunn til å endre på estimatene nå:

– Men, det vil selvsagt komme kortsiktige bølger som gir svingninger i oljeprisen. De tallene som her er oppgitt er jo ikke kursmål-priser slik man opererer med i aksjemarkedet men gjennomsnittspriser for kvartalene.

OPTIMISMEN ER TILBAKE: Oljeanalytiker Thina Saltvedt melder om at optimismen er tilbake i oljemarkedet.

Nordea Markets oljeanalytiker Thina Saltvedt sier til E24 at det er først nå vi ser effektene av de lave prisene og at optimismen er tilbake i oljemarkedet.

– Det har markedet ventet på.

Kursendring i Saudi Arabia

Saudi-Arabia har tidligere vært en garantist for en høy oljepris, men endret i november i fjor kurs.

Når oljeproduksjonen tidligere har vært for stor sammenlignet med etterspørsel, har landet svart med å kutte i produksjonen for å heve prisen.

Etter Opec-møtet i Wien i november, har Saudi-Arabia gjentatte ganger uttalt at landet ikke akter å kutte i produksjonen for å stimulere prisen.

Hovedargumentet for kursendringen har vært å ta knekken på den voldsomme veksten i den amerikanske skiferoljeproduksjonen.

Sjefanalytiker for råvarer, Bjarne Schieldrop, i Seb.

– Opec ba markedet rebalansere seg selv, og fra april til mai vil amerikansk skiferoljeproduksjon krympe. En snittpris på 48 dollar fatet i første kvartal har vist seg å være nok til å snu en brølende ekspansjon i skiferoljeproduksjonen til kontraksjon, sier han.

Kan nå 70 dollar – raskt

Årsbeste for Brent-oljen er 63,98 dollar fatet. Oljeprisen nådde dette nivået forrige torsdag og 27. februar.

Dersom oljeprisen bryter gjennom dette nivået, kan det føre prisen langt høyere, tror Schieldrop.

– Da kan vi fort se at prisen stiger til 70 dollar. Det er ikke mange dollarene opp til 70-streken.

– Hvordan kan den «plutselig» stige så mye? Er det mye psykologi i dette?

– Ja, men dette dreier seg også om hva markedet fokuserer på. Nå fokuseres det veldig mye på amerikansk statistikk.

Særlig fokuserer Sebs sjefanalytiker for råvarer på at det nå ser ut som at skiferoljeproduksjonen virkelig har begynt å merke den lave oljeprisen.

Les også

EIA spår en oljepris under 80 dollar til 2020

Lavere produksjon gir høyere pris

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB sier til E24 at hoveddriveren til den positive trenden den siste uken er tallene for amerikansk oljeproduksjon som viser at produksjonen er på vei ned.

– Oljeproduksjonen i den ukentlige amerikanske oljestatistikken er riktignok modellerte tall, men det er det mange som ikke er klar over. Dermed får dette en positiv tolkning i markedet.

Han avslutter:

– Oljeprisen vil ikke komme tilbake til over 100 amerikanske dollar fatet i som gjennomsnittspris i dette tiåret, med mindre det kommer noen store geopolitiske sjokk fra land som Saudi-Arabia, Venezuela eller Irak selvsagt.

FØLG OLJEPRISENS UTVIKLING DIREKTE I E24s AKSJELIVE

Kjus får støtte av Nordea Markets oljeanalytiker Thina Saltvedt:

– Det er veldig mye olje i markedet nå, og jeg tror ikke på at oljeprisen skal veldig mye mer opp fra dagens nivåer.

Les også

Tror ikke at oljeprisen kommer over 100 dollar fatet med det første

– Skiferoljeproduksjonen vil falle

Sjefanalytiker for råvarer i Seb, Bjarne Schieldrop, trekker frem fire faktorer for å forklare hvorfor oljeprisen nå stiger oppover:

** For en uke siden uttalte det amerikanske energidepartementet at skiferoljeproduksjonen vil krympe fra april til mai. Dette er første gang at skiferoljen krymper etter oljeprisfallet, og kommer etter kraftig oppgang de siste årene.

** Oljelagrene i USA har i 22 strake uker økt. Men i slutten av forrige uke økte lagrene det minste siden midten av september.

** Amerikanere er ivrige bilister, og bilsesongen er rett rundt hjørnet. Dette har tradisjonelt ført til at etterspørselen etter bensin har økt.

Schieldrop peker også på at det kan tyde på at markedet også er i den tro at oljeprisen skal stige fremover.
Det er stadig færre oljespekulanter som vedder på at oljeprisen skal ned. I tillegg er det mindre svingninger enn det har vært, noe som kan tyde på at nervøsiteten er avtagende.

– Drivkreftene er visuelle i form av amerikansk statistikk.

Les også

Schlumberger kutter 11.000 nye stillinger

Trykket har gått ut

Han forteller at markedet nå leter etter tegn på når produksjonen skal opp igjen i USA.

– Siden i fjor sommer har trykket gått ut av den amerikanske skiferoljen. Det er for eksempel mye billigere å leie en rigg i dag enn det var for 9 måneder siden; alt er blitt mye billigere. Jeg tror ikke vi vil se at antallet rigger faller så mye mer fremover, og med en WTI-pris (jour.anm: amerikansk lettolje) på mellom 55 og 65 kan produksjonen ta seg opp igjen.

Tror på sterkere pris

Schieldrop er imidlertid usikker på om en Brent-prisen har sett 50-tallet for aller siste gang.
Han peker blant annet på at oljemarkedet tradisjonelt har vært svakt i annet kvartal.
I tillegg rapporterte OECD i forrige uke om at den globale oljeproduksjonen fortsatt er høyere enn etterspørselen.

Seb tror på en Brent-oljen i snitt vil ligge på 65 dollar fatet i tredje kvartal, før den stiger videre til 70 dollar kvartalet etter.

– Det kan være oppgangen er litt prematur, men etterspørselen stiger som regel markant fra annet til tredje kvartal. Da vil vi se et mer balansert marked, sier Schieldrop.

Les også

Markedet har talt: Norge overlever uten olje

Les også

Analytiker om oljeprisen: – Det blir litt verre før det blir bedre

Les også

Her ankommer Goliat Hammerfest

Publisert:
Gå til e24.no