Krever svar om Statoil-milliarder i Angola

Flere partier ønsker at Stortingets kontroll- og kommunikasjonskomité skal se nærmere på en utbetaling på 3,1 milliarder kroner Statoil gjorde i Angola i 2012.

ØNSKER SVAR: Stortingsrepresentant og nasjonal talsmann Rasmus Hansson i MDG har sendt brev til kontrollkomiteen på Stortinget angående en utbetaling Statoil gjorde i Angola i 2012.

Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
 • NTB
Publisert:,

I 2012 overførte Statoil 3,1 milliarder kroner til regjeringen i Angola i såkalt signaturbonus, ifølge selskapets årsrapport.

Nå vil flere partier ha saken opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, for å få svar på hvor milliardene har tatt veien, og om Statoil kan være involvert i korrupsjon i Angola, skriver Klassekampen.

Det er Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) som har tatt initiativ til å få opp saken i komiteen, og han får støtte av Arbeiderpartiet og SV. Oljeministeren fikk spørsmål om saken fra Venstre-leder Trine Skei Grande i november i fjor, men Hansson ønsker et grundigere svar denne gangen.

Informasjonssjef Knut Rostad i Statoil opplyser at signaturbonusen er betalt til det statlige angolske oljeselskapet Sonangol, men vil ikke gi flere detaljer.

– Signaturbonus er en del av skatte- og avgiftssystemet i noen land, som USA og Angola. Statoil ble tildelt lisenser i Kwanza-bassenget i 2011, og avtalen innebar at Statoil skulle betale 3,1 milliarder kroner i signaturbonuser. Pengene er betalt til Sonangols offisielle kontoer i Angola. Det er ikke kontoer som tilhører privatpersoner. Det er så detaljerte vi kan være, sier han til Klassekampen.

Les også

Statoil bestiller kostnadskutt under vann

Les også

Erna er oljepris-optimist

Les også

– Dette er ille og det kommer til å bli steintøft i 2016

Her kan du lese mer om

 1. Angola
 2. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Vil vite hvor det ble av milliardene Statoil sendte hit

 2. Statoil betalte til senter som trolig ikke er bygget

 3. Betalt innhold

  Statoil betalte til senter som trolig ikke er bygget

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Økokrim gransker Statoils Angola-utbetalinger

 6. Betalt innhold

  Statoil betalte 420 millioner til senter som ikke er bygget