Statoils riggsjef har ikke opplevd noe lignende

Kan ikke utelukke at man blir nødt til å ta ytterligere grep.

SUSPENDERT: Det knytter seg mest usikkerhet til riggen COSL Pioneer som nå har blitt suspendert i ytterligere sju og en halv måneder.

COSL
 • Jostein Nissen-Meyer
Publisert: Publisert:

I dag varslet Statoil at de forlenger suspensjon av tre av boreriggene selskapet har leid inn, da man ikke har klart å finne nye oppgaver til dem.

Suspensjon betyr at oppdragene riggene var leid inn for å utføre for Statoil legges på is, og at riggene legges i opplag.

– Nå har vi tatt noen grep i forhold til den situasjonen sånn som den ser ut nå, jeg kan ikke utelukke at man må ta videre grep. Jeg har ikke lyst til å estimere noen lengde på hvor lenge situasjonen med overkapasitet på rigger kan vare, sier sjef for rigganskaffelser i Statoil, Tore Aarreberg, til E24.

– Har du opplevd en lignende situasjon i riggmarkedet?

– I min tid har vi ikke sett noen lignende nei. Men det er ikke noe nytt at vi suspenderer rigger, det som er en ny situasjon er at vi i liten grad kan fremleie ledig kapasitet til andre selskaper der hvor vi erfarer overkapasitet. Det viser også at situasjonen er krevende for bransjen generelt.

De tre riggene var opprinnelig suspendert ut året, nå forlenges suspensjonen for Songa Trym med én måned og halvannen måned for Scarabeo 5.

Riggen COSL Pioneer blir suspendert i ytterligere syv og en halv måneder.

Les også

Statoil-rigg går i opplag: - De fleste er nok litt bekymret

To i drift igjen på nyåret

– Når det gjelder Songa Trym vil den gå i operasjon i januar, Scarabeo vil gå operasjon i februar, mens for Pioneer jobber vi konkret med prosjekter den kan starte på i august, men hva det ender opp med er usikkert, sier Aarreberg.

Aarrberg ønsker ikke å gå i detalj på hva som ligger bak hva som gjør at eksempelvis Trym er den som først får jobb, mens Pioneer går en mer usikker fremtid i møte.

– Jeg vil påpeke at vi er godt fornøyd med den jobben alle de tre riggene har gjort for oss. Det ligger en total økonomiske evaluering bak det, uten at jeg vil gå nærmere inn på det.

Kan ta andre oppdrag

– Er det ikke mulig å begynne på neste års leteprogram nå, hvis dere uansett har ledig kapasitet?

– Det å akselerere aktivitet er en ting vi vil vurdere. For noen brønner er det gjort, men vi har ikke mulighet til å akselerere nok aktivitet til å sikre kontinuerlig arbeid for alle riggene.

– Har riggselskapene mulighet til å markedsføre riggene overfor andre aktører nå som de er suspendert?

– Skulle det være muligheter for å ta andre jobber vil vi stille oss, så langt som mulig, positive til det.

Les også:

Norsk olje og gass: Derfor vil kostnadsnivået på sokkelen bremseFrykter masseoppsigelser på norske offshorerigger200 Statoil-milliarder forduftet på fem måneder

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoil forlenger riggparkeringene

 2. Forblir i opplag: Statoil utvider riggsuspensjonen

 3. Betalt innhold

  Statoil forlenger parkering av tre rigger på norsk sokkel

 4. Betalt innhold

  Statoils parkering av rigger kan være ulovlig

 5. Betalt innhold

  Statoil suspenderer to nye rigger på norsk sokkel