Equinors gjeldsgrad er på full fart nedover: Nå får aksjonærene mer

Gjeldsgraden til Equinor er på full fart nedover, takket være en høyere oljepris og lavere kostnader. Selskapet vil ha gjeldsnivået enda litt lavere i fremtiden, men lover at aksjonærene skal få mer hvis resultatene fortsetter å stige.

Finansdirektør Lars Christian Bacher i Equinor avbildet under selskapets kapitalmarkedsdag i London onsdag.
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

LONDON (E24): – Internt har vi hatt en diskusjon og vi har sett på de sterke leveransene av prosjekter og de sterke tallene vi ser fremover i tid, sier finansdirektør Lars Christian Bacher i Equinor til E24.

Under Equinors kapitalmarkedsdag annonserte selskapet både at gjeldsgraden i selskapet har falt fra 29 til 22,2 prosent det siste året, og at utbyttet foreslås økt fra 0,23 til 0,26 dollar per aksje per kvartal.

Ettersom staten eier to tredjedeler av Equinor er det Ola og Kari Nordmann som nyter godt av de gode resultatene og økte utbyttene i selskapet.

Equinor utbetalte snaue to kroner per aksje i kvartalet i fjor, noe som gjorde at staten fikk knappe 18 milliarder kroner på årsbasis. Nå vil dette nivået øke til om lag 20 milliarder kroner, avhengig av dollarkursen.

Onsdag sto Bacher på podiet for første gang som finansdirektør, etter at han i fjor gikk fra rollen som sjef for Equinors internasjonale virksomhet.

– De forbedringene vi har oppnådd og den troen vi har på den sterke veksten vi får fremover gir oss grunnlag for å øke utbyttet med 13 prosent. Det er materielt og sier litt om hva vi tror om butikken vår fremover, sier Bacher.

På kapitalmarkedsdagen i London i fjor begynte Equinor å snakke om hvordan kombinasjonen av lavere kostnader og økte oljepriser påvirket selskapets finansier.

Etter å ha hatt et program for utbytteaksjer, som sparte selskapet fra å måtte utbetale mange utbyttekroner, snakket selskapet plutselig om at de vurderte å kjøpe tilbake aksjer.

Etter en topp på 35,6 prosent i 2016 var nemlig gjeldsgraden ved utgangen av 2017 nede i 29 prosent.

Selskapet spådde for ett år siden at gjeldsgraden i 2020 ville ligge stabilt med en oljepris på 50 dollar, og at den kunne falle til under 15 prosent med en oljepris på rundt 70 dollar.

Nå er gjeldsgraden nede i 22,2 prosent, og selskapet spår at den vil holde seg der i 2021 hvis oljeprisen ligger på 50 dollar. Hvis oljeprisen ligger på 70 dollar kan gjeldsgraden falle helt ned mot 10 prosent, altså under en tredjedel av hva den var under oljebremsen.

Les også: De ti mest spennende leteprosjektene på norsk sokkel i 2019

Les også

Svakere enn ventet fra Equinor

Prioriterer kontantutbytte

For ett år siden var det aktuelt å vurdere tilbakekjøp av aksjer, i tillegg til det vanlige utbyttet, hvis gjeldsgraden falt under selskapets langsiktige mål om en gjeldsgrad på mellom 15 og 30 prosent.

Denne rammen ligger fortsatt fast, sier Bacher til E24 onsdag.

– Er det fortsatt aktuelt med tilbakekjøp hvis gjeldsgraden skulle falle under 15 prosent?

– Vår prioriterte måte å tilbakeføre verdier til aksjonærene er gjennom kontantutbytter, sier Bacher.

Han vil ikke love noe konkret om utbyttenivået fremover, men sier at de vurderer både hvilke kjøp og salg Equinor har gjort, hva olje- og gassprisene ligger på, og andre forhold når de skal fastsette utbyttene.

– Vi står ved målet om økt distribusjon til aksjonærene, og vi prioriterer fortsatt å styrke balansen til under 22,2 prosent gjeldsgrad, sier Bacher, og fortsetter:

– Vi ser en gjeldsgrad ned mot 10 prosent i 2021 som en mulighet, men vi ønsker å være et veldig robust og godt drevet selskap.

For å illustrere hvordan Equinor nå tenker, tar finansdirektøren E24 med på en tankeøvelse der man igjen skulle oppleve at oljeprisen stiger til over 100 dollar per fat, akkurat som i klondyke-årene frem til 2014:

– Hvis man skulle oppleve det igjen, hvordan ønsker man da at selskapet og balansen ser ut. Det er mye god læring i den tankeøvelsen, sier Bacher og fortsetter:

– Det er slike spørsmål vi stiller oss, og derfor ønsker vi å være et robust selskap, samtidig som vi innfrir lovnaden om å levere utbytter. Og vi sier fortsatt at utbyttene skal stige i takt med vekst i underliggende inntjening

Les også: Equinors sterkeste produksjon noensinne: Nå skal den øke videre

Les også

Equinor-sjefen om resultatbommen: – Mister fem dager med 85 dollar fatet

– Et sunt og fornuftig nivå

En viktig del av ligningen til finansdirektøren er hvor mye selskapet skal investere.

I 2014 trakk Equinor (den gang Statoil) i bremsen og stoppet planene om å øke investeringsnivået til 22,5 milliarder dollar. Man bestemte seg heller for å holde seg på 20 milliarder, og så satte oljebremsen inn for fullt.

Bunnåret ble 2017 da selskapet la opp til et investeringsnivå på 10 milliarder dollar. I 2018 la man opp til 11 milliarder, men nedjusterte til 10 senere i året. Fasiten på slutten av årene har ofte vist at man har klart seg med noe mindre enn budsjettet la opp til.

Mens Equinor nå er i gang med utbyggingen av store prosjekter som Johan Sverdrup i Nordsjøen, Johan Castberg i Barentshavet og Peregrino II i Brasil, er det flere fremtidige prosjekter som snart vil begynne å kreve investeringskroner – gitt at de blir endelig vedtatt.

Disse inkluderer blant annet Krafla (NOAKA-utbyggingen i Nordsjøen), Bay du Nord i Canada, North Platt i den amerikanske Mexicogolfen, Carcará-feltet i Brasil og Komsomolskoye-feltet i Russland.

– Vi venter at fase én av Carcará vil starte opp produksjon i 2023/2024. For å levere det må man trekke fra et par år for å levere feed, og da er man innenfor vår guidingperiode som går til 2021, sier Bacher om når investeringskostnadene vil begynne å løpe for prosjektet i Brasil.

– Nå legger dere opp til 11 milliarder dollar for 2019. Med de prosjektene som dere nå jobber med, forventer dere at dere vil øke i årene fremover, eller at dere vil fortsette å investere rundt dagens nivåer?

– I fjor sa vi at vi skulle investere 11 milliarder dollar i snitt i 2018, 2019 og 2020. Vi leverer rett under 10 milliarder i 2018, uten at vi øker i 2019 og 2020, for vi guider fortsatt på 11 milliarder. Vi guider også på 11 milliarder dollar i 2021, sier Bacher og fortsetter:

– Det tenker vi er et sunt og fornuftig nivå slik situasjonen ser ut nå. Det er godt tilpasset vår egen organisatoriske kapasitet, for det er jo også et aspekt i vurderingene våre. Og så ser vi ikke noe nevneverdig press på leverandørprisene.

Han peker på at det er enkeltsegmenter der det begynner å stramme seg litt til i leverandørmarkedet, og at de derfor har oppjustert prognosene sine for kostnadsnivået på land i USA noe. Dette påvirker imidlertid ikke det overordnede bildet, forklarer han.

Les også

Den neste utbyggeren i Barentshavet

Les også

Vil øke utbyttet, men avventer tilbakekjøp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
  2. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Vil øke utbyttet, men avventer tilbakekjøp

  2. Trykket opp aksjer under oljebremsen: Nå vil Equinor kjøpe tilbake dobbelt så mange

  3. Equinors belåning kan falle kraftig: – Det er jo en luksussituasjon

  4. Equinor øker utbyttet igjen og planlegger økte investeringer

  5. Venter pengedryss til Equinors eiere: – Det blir et veldig sterkt resultat