Kina bruker 3.000 mrd. på grønt skifte

Kina vil pumpe massive 3.000 milliarder kroner inn i fornybar energi innen 2020, blant annet for å vri energiforbruket bort fra forurensende kull.

FOSSER FREM: Kina fortsetter dominansen innen global utbygging av fornybar energi, og planlegger å bruke 3.000 milliarder kroner på vannkraft, solkraft og vindkraft de neste fem årene. Her bærer arbeidere solcellepaneler ved et solkraftverk i Anhui-provinsen.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Mens Miljøpartiet De Grønne skaper store overskrifter i Norge når de ber om grønt skatteskifte på 30 milliarder kroner, så er det andre dimensoner over planene i verdens mest folkerike land.

Kinas energimyndigheter har lagt frem ambisiøse planer:

De vil pløye 2.500 milliarder yuan, vel 3.000 milliarder norske kroner, inn i fornybar energi som vannkraft, solkraft og vindkraft innen 2020, skriver Reuters.

Det vil øke fornybarandelen av landets energiforbruk til 15 prosent frem til 2020.

Går forbi USA?

Fornybarutbyggingen lanseres etter at det har vært slått alarm i Beijing og flere titalls andre kinesiske byer på grunn av massiv luftforurensning, ifølge CNN.

Kinesernes kraftfulle utbygging av fornybar energi står i kontrast til de politiske signalene fra USAs neste president Donald Trump, og i verste fall står USA i fare for å tape konkurransekraft på feltet til Kina, ifølge New York Times.

Les også

Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres

Men til tross for klimaskeptiske utspill fra Trump, bygges det for tiden svært mye fornybar energi i USA, inkludert både sol og vind.

For eksempel er USA verdens nest største vindmarked på 74.000 megawatt, mens Kina leder med 146.000 megawatt installert kapasitet.

Den globale vindbransjen venter kraftig vekst fremover, på grunn av kostnadskutt og målene i klimaavtalen i Paris.

Mer effektivt kull

Kina lover også å bruke kull mer effektivt. Etter planen skal kullet bli mindre dominerende, og stå for mindre enn 58 prosent av totalforbruket av energi i 2020.

I tillegg skal energiforbruket ned med 15 prosent innen 2020.

STORE PÅ FORNYBAR: KIna satser stadig mer på fornybar energi, som for eksempel vindkraft. Her ser vi en arbeider foran en av møllene i vindparken Gansu Jieyuan.

Kineserne vil også fortsette å kutte skadelige utslipp fra industrien, spesielt i områder med høy luftforurensning, ifølge regjeringen.

Dette til tross for at utslippskrav kan ha en bremsende effekt på økonomien.

Les også

Slik kan Oljefondet tjene på sol og vind

Dominerer utbyggingen

Kina er allerede verdensledende i utbyggingen av vindkraft og solkraft, og med disse planene vil landet fortsette å dominere utbyggingen av fornybar energi globalt.

Kinas nasjonale utviklings- og reformkommisjon la i forrige måned frem sin femårsplan, og sa der at det skulle brukes 1.230 milliarder kroner på solenergi, 861 milliarder kroner på vindkraft og 615 milliarder kroner på vannkraft de neste fem årene, ifølge Reuters.

Bare frem til 2020 har Kina planer om å bygge ut 60.000 megawatt vannkraftkapasitet, eller drøyt det doble av Norges totale kapasitet på vannkraft.

Kina har også 30.000 megawatt kjernekraft under bygging, og planlegger å nå 58.000 megawatt kapasitet i løpet av femårsperioden.

I tillegg bygger landet ut 12 større kraftlinjer for å kunne utveksle vannkraft og kullkraft mellom landsdelene, ifølge planen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. Fornybar energi
  3. Solenergi
  4. Vindkraft

Flere artikler

  1. Kina bygger solkraftverk formet som pandabjørner

  2. Vindbransjen bekymret tross rekord

  3. Kan kutte behovet for nye gasskraftverk: Spår britisk milliardboom i sol og vind

  4. – Ny tidsalder for solenergi

  5. Har ikke skjedd siden 1882: Storbritannia på vei mot sin første kullfrie dag