Tror behov for avkjøling gir strømboom: Ti klimaanlegg selges hvert sekund

Kraftig økt behov for nedkjøling vil drive veksten i verdens strømforbruk, tror IEA. Energibyrået anslår at antallet klimaanlegg vil tredobles til 5,6 milliarder i 2050.

TRENGER AVKJØLING: Det vil bli solgt ti klimaanlegg i sekundet de neste 30 årene, og det vil mer enn tredoble antallet klimaanlegg til 5,6 miliarder, tror Det internasjonale energibyrået IEA. Dette er en viktig driver av det globale strømforbruket fremover. Bildet viser en rekke klimaanlegg i finansdistriktet i Singapore.

Foto: Vivek Prakash Reuters Creative
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

De neste 30 årene vil det bli solgt 10 nye klimaanlegg i sekundet.

Det tror Det internasjonale energibyrået IEA, en Paris-basert organisasjon som gir råd til medlemsland som Norge om utviklingen i tilbud og etterspørsel etter energi.

Det årlige salget av klimaanlegg ble tredoblet til rundt 135 millioner enheter mellom 1990 og 2016, og energibruken i slike anlegg er også tredoblet i perioden, ifølge IEA.

Nå er det 1,6 milliarder klimaanlegg i verden, men dette tallet vil mer enn tredobles til 5,6 milliarder i 2050, anslår byrået i rapporten «The Future of Cooling».

Rundt 20 prosent av strømmen som brukes i bygninger går i dag til klimaanlegg og elektriske vifter til bruk for nedkjøling, ifølge energibyrået. I mange regioner er bruken fortsatt liten, men dette vil trolig be kraftig om seg de neste tiårene, mener IEA.

Det kan gi videre økning i kraftbehovet, noe som kan gjøre at land og selskaper må bygge ut flere kraftlinjer og utenlandsforbindelser, og flere kraftverk som kan bidra til økte klimautslipp hvis de er drevet på fossil energi.

KRAFTIG VEKST: Antallet klimaanlegg har steget kraftig siden 1990, og IEA venter at antallet vil fortsette å stige kraftig frem til 2050.

Illustrasjon: OECD og IEA

Bruker 2.000 terawattimer

Allerede bruker de eksisterende klimaanleggene over 2.000 terawattimer strøm per år, noe som tilsvarer hele Afrikas strømforbruk, eller 15 ganger Norges strømforbruk i fjor.

Dette forbruket ligger an til å øke til hele 6.200 TWh i 2050, ifølge IEA.

– Økt strømbehov til klimaanlegg er en av de mest sentrale blinde flekkene i dagens energidebatt, sier IEAs direktør, dr. Fatih Birol.

– Med økende inntekter vil eierskapet av klimaanlegg skyte i været, spesielt i fremvoksende økonomier. Dette vil gi økt komfort og forbedre folks liv, men det er essensielt at effektiviteten i anleggene prioriteres, sier han.

Vil sette strenge effektivitetskrav

De minst effektive kjøleanleggene selges ifølge IEA i USA og Kina, mens anlegg som selges i Japan og EU typisk er rundt 25 prosent mer effektive.

– Det å sette høyere standarder for effektivitet er noe av det letteste regjeringer kan gjøre for å redusere behovet for nye kraftverk, og tillater dem samtidig å kutte utslipp og redusere kostnader, sier Birol.

Rundt en tredjedel av verdens husholdninger eier klimaanlegg. I USA og Japan har mer enn 90 prosent slike anlegg, mens andelen bare er åtte prosent blant de 2,8 milliarder menneskene som bor i verdens varmeste strøk, ifølge IEA.

STORE FORSKJELLER: Det er veldig stor spredning i andelen husholdninger med klimaanlegg i ulike land.

Illustrasjon: OECD og IEA

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser
  2. Energi
  3. Det internasjonale energibyrået (IEA)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. IEA frykter urettferdig fordeling av nettkostnader: Venter kraftig vekst i fornybar energi

  2. Afrikansk energiboom kan gi muligheter for norske selskaper

  3. Fersk IEA-rapport: Jekker opp elbil-anslaget

  4. Annonsørinnhold

  5. IEA-sjefen om norsk olje og gass: – Har fortsatt en viktig rolle å spille

  6. IEA om gassmarkedet: – Et historisk sjokk