Norsk selskap kom gjennom nåløyet i Equinors gründerjakt

En liten norsk oppstartsbedrift vil lage droner som selv kan inspisere rørledninger og industrianlegg. Nå har de sluppet gjennom nåløyet i gründerjakten til Equinor, Kongsberg Gruppen og McKinsey, som den eneste norske deltageren i det nye Techstars Energy-programmet.

Programansvarlig Jens Festervoll i Equinor, sjef for Techstars i Norge, Audun Abelsnes, konsernsjef Eldar Sætre i Equinor og mentor Alex Karevoll i Techstars

Foto: Equinor
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Vi vet at det er et trangt nåløyet, men vi er veldig glade for å ha blitt valgt ut, sier Erlend Sierra, daglig leder i programvareselskapet Versor.

Selskapet er det eneste norske selskapet på listen over selskapene som er med i Techstars, Equinor, Kongsberg Gruppen og McKinseys nye akseleratorprogram i energisektoren som E24 omtalte i januar.

Flere hundre selskaper verden over søkte, men bare ti slapp til. Nå er listen over deltagere klar, og de norske gründerne i Versor har altså kommet med.

I 13 intensive uker skal de ti selskapene få jobbe med Equinor, Kongsberg Gruppen og McKinsey fra Equinors kontorer i Oslo. Se hele listen over vinnerne nederst i saken!

Målet er at de ti selskapene skal presentere løsninger på forskjellige problemstillinger innen olje og gass, nye forretningsmodeller, digitalisering og fornybar energi, og presentere dette på et arrangement i desember. Underveis har de tilgang på selskapenes egne eksperter og ressurser for å utvikle løsningene best mulig.

– Dette unike samarbeidet mellom et ledende energiselskap som Equinor og Techstars, sammen med partnerne Kongsberg Gruppen og McKinsey & Company, gir en stor mulighet for selskaper som ønsker å påvirke fremtidens energiløsninger, sier direktør for Techstars Energy, Audun Abelsnes til E24, og fortsetter:

– De 10 selskapene får tilgang på omfattende ressurser, et nettverk globalt og kompetanse som det er vanskelig å matche. Det skaper en "unfair advantage" for de 10 selskapene.

Abelsnes forklarer at han er svært stolt av de 10 selskapene som er plukket ut, og at han håper at man får med to norske selskaper i neste års program.

Eirik Worren Legernæs (f.v.), Erlend Sierra og Christer Mathiesen i Versor.

Foto: Martin Røsok Forskningsrådet

Inspeksjon med autonome droner

Erlend Sierra startet Versor for to og et halvt år siden sammen med to andre medstudenter fra NTNU i Trondheim. De eier selskapet selv og sammen har de spesialisert seg på å utvikle programvare for autonome droner.

– Vi har forsøkt å vise at selv om vi er et lite team fra NTNU, så kan vi konkurrere internasjonalt, sier Erlend Sierra.

– Vi lager programvare som muliggjør autonome droner, men vi leverer en ende-til-ende-løsning der vi har fokusert på bruk i energisektoren, fortsetter han.

Versor kjøper inn dronekomponenter som er tilgjengelig i markedet, og bruker sin egen programvare for at dronene for eksempel skal kunne drive autonom inspeksjon av rørledninger, strømledninger og industrianlegg.

– Hva fikk dere til å søke dette programmet?

– Vi tror det er en kjempemulighet for oss for å få det beste fra to verdener. Med Techstars får vi bistand til kommersialisering, og med de tre selskapene får vi erfaringer og kunnskap om forskjellige bruksområder og applikasjoner de er interessert i, sier Sierra.

Han sier at de har vært i kontakt med Equinor og Kongsberg Gruppen tidligere, men at det for dem har vært en utfordring å møte store systemer der prosesser ofte tar tid.

– Med dette programmet får vi en effektiv tre måneders periode der vi jobber intenst sammen med dem, og det tror vi er veldig nyttig, sier Sierra.

– Smartere, billigere og renere

Techstars er et globalt akseleratorselskap som driver 44 forskjellige programmer for å bistå og utvikle oppstartsbedrifter verden over. Selskapet har i dag 300 millioner dollar under forvaltning i såkalt venture kapital, og har eierskap i over 1.500 selskaper totalt.

I disse bedriftene er det hentet inn til sammen fem milliarder dollar i venture-finansiering, ifølge Techstars.

Programmet som nå kjøres i Norge er et ledd i samarbeidet Techstars har med Equinor, Kongsberg Gruppen og McKinsey, der de hvert år velger ut 10 selskaper som får delta i programmene.

– Vi er spente og privilegerte som får ønske disse selskapene velkommen til den første Techstars Energy akseleratoren. I Equinor er vi stolte av vårt teknologilederskap i energisektoren, men vi anerkjenner at innovasjonstakten øker. Energikilder og -markeder endrer seg og blir smartere, billigere og renere. Dette er grunnen til at vi ser frem til å lære fra de beste, sier Al Cook, som er Equinors nye konserndirektør for global strategi og forretningsutvikling.

Fra Kongsberg Gruppens side peker de på at de kan trekke på sin egen lange historie med teknologiutvikling og erfaring for å utvikle løsninger for digitalisering i industrien.

– Vi vil at de smarteste oppstartsbedriftene skal kunne dra nytte av den fordelen også. På den måten kan vi bygge sterke partnerskap, sier Christian Møller, teknologidirektør i Kongsberg Digital.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Gründere
  2. Teknologi
  3. Equinor
  4. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Globalt gründerrush inntok Equinors kontorer

  2. Industrien løfter frem gründere: To norske selskap kom gjennom nåløyet

  3. – Mange sier de gjerne vil være kunde nummer to

  4. Equinor støtter italienske 3D-printgründere: – Her går vi fra grav til vugge

  5. To av verdens største maritime leverandører finner sammen: Kongsberg Gruppen og tyske MAN inngår samarbeid