Nedbemanning før fusjon i Baker Hughes

Alle ansatte i Baker Hughes i Norge har fått tilbud om sluttpakker i forbindelse med den planlagte fusjonen med General Electrics' olje- og gassvirksomhet.

NY GIGANT: General Electrics olje- og gassvirksomhet fusjoneres med Baker Houghes. Illustrasjonsfoto.
 • NTB
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Fusjonen skal etter planen godkjennes til sommeren, men først er planen å nedbemanne med 80–100 stillinger. Alle de om lag 1.000 ansatte i den norske virksomheten har fått tilbud om frivillige sluttpakker, skriver Stavanger Aftenblad.

– For å møte utfordringene i dag og posisjonere selskapet for videre vekst i fremtiden, justeres virksomheten for å forbedre effektiviteten og redusere kostnadsstrukturen, skriver oljeserviceselskapet i en skriftlig kommentar til avisen.

Selskapet ble etablert i Norge i 1971 og har sitt hovedkontor i Tananger. Mange av de ansatte jobber offshore.

I 2014 nedbemannet Baker Hughes i Norge med rundt 10 prosent av de da 1.400 ansatte.

Året etter måtte de nedbemanne med ytterligere 120 ansatte.

Men så fikk selskapet en kontrakt på Johan Sverdrup-feltet, og annonserte at det kunne bli nødt til å begynne å ansette igjen.

Les mer: Har kuttet flere hundre i Norge – nå må de oppbemanne

Men nå er altså nedbemanninger på trappene igjen for Baker Hughes.

– Jeg har fått munnkurv av ledelsen. Men jeg syns det er trist at vi må si opp flere folk, vi har hatt flere runder med oppsigelser før og flere runder med mulige oppkjøp, først med Halliburton og så nå med GE, sier klubbleder Atle Bertelsen i Industri Energi i Baker Hughes til E24.

Det har ikke lyktes E24 å få tak i Baker Hughes's norske ledelse.

Fusjon gir kutt

Det er vanlig med nedbemanninger etter sammenslåinger, for eksempel hvis selskapene som slås sammen har mange som gjør samme type arbeid.

Da fusjonen ble kjent sa General Electric at det nye selskapet skulle oppnå samdriftsfordeler på 1,6 milliarder kroner innen 2020, men det ble ikke sagt noe om antallet jobber som skulle kuttes.

– Dette er den første runden der folk får betalt for å slutte, så da er det i alle fall positivt at de får med seg noe penger på vei ut, sier Bertelsen.

Baker Hughes har rundt 33.000 ansatte globalt.

Selskapets inntekter falt drastisk i fjor, og var ned hele 37 prosent fra året før til 9,8 milliarder dollar. Årsaken var et bratt fall i aktiviteten, skrev selskapet i sin årsrapport.

Siden 2014 har de store oljeselskapene kuttet massivt i investeringene og gjennomført store kostnadskutt, og forhandlet ned underleverandørenes kostnader. Det har vært mange nedbemanninger, og Bertelsen føler ikke at oppturen er kommet ennå.

– Jeg føler at vi er inne i en ny tid, hvor bedriftene ikke holder pusten like lenge som før. De bare kutter. Det er en tøffere bransje, sier han.

Bekreftet storfusjon

Det var i oktober at General Electric bekreftet sammenslåingen med Baker Hughes til ett selskap med en samlet omsetning på 32 milliarder dollar (264,4 milliarder kroner), og aktivitet i 120 land.

Selskapet skal børsnoteres på New York Stock Exchange og ha delt hovedkvarter i Houston og London.

Selskapene venter at fusjonen vil bli godkjent omtrent halvveis i 2017, etter at det amerikanske Justisdepartementet er ferdig med en gjennomgang.

I 2014 måtte Halliburton betale Baker Hughes 3,5 milliarder dollar i kompensasjon etter at en planlagt fusjon gikk i vasken.

Les mer: General Electric bekrefter gigantfusjon

Baker Hughes gjør mange jobber på norsk sokkel. Blant annet fikk selskapet i fjor en kontrakt på fire år for sementarbeid og komplettering på Cat J-riggen Askepott, som borer på Oseberg-feltet.

Les også

Riggaktiviteten har tatt igjen fjorårets nedtur

Les også

WSJ: Mot gigantfusjon mellom General Electric og Baker Hughes

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Baker Hughes
 2. General Electric
 3. Olje og gass
 4. Nedbemanning

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Baker Hughes nedbemanner før fusjon

 2. Betalt innhold

  Baker Hughes nedbemanner før fusjon

 3. Norske ansatte om gigantfusjon i oljeservice: – Ledelsen holder kortene tett til brystet

 4. Baker Hughes sier opp ansatte i Norge

 5. Baker Hughes legger ned i Oslo - sier opp i Stavanger