Subsea 7 vinner storkontrakt på Johan Castberg-feltet

Oljeserviceselskapet Subsea 7 skal bygge og installere milevis med rørledninger på det kommende Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Kontrakten med Statoil sikrer selskapet inntekter på mellom 390 millioner og 1,2 milliarder kroner.

Slik ser Statoil for seg at Johan Castberg-feltet vil se ut. Planen er å benytte et flytende produksjons- og lagringsskip (FPSO) med flere undervannsinstallasjoner (subsea). Subsea 7 får nå kontrakten om å levere og installere rørledninger mellom installasjonene på feltet som skal frakte oljen.

Foto: Statoil
Publisert:,

Subsea 7 annonserte kontrakten med Statoil i en børsmelding onsdag ettermiddag.

Der skriver selskapet at de nå har fått ansvaret for designet, påføre belegg, produsere og installere totalt 53 kilometer med avstivede rørledninger på Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Av dette skal 34 kilometer være såkalt rør-i-rør-løsninger.

Selskapet betegner kontrakten som «sizeable» (betydelig, journ.anm.), noe som på Subsea 7-språket betyr at kontrakten er på mellom 50 og 150 millioner dollar, tilsvarende 390 millioner til 1,2 milliarder kroner.

– Vi er fornøyd med å ha blitt tildelt dette nøkkelprosjektet av Statoil, og for å være en del av den videre utviklingen av olje- og gassinfrastrukturen i Barentshavet gjennom å levere regionalt inneholdt i Nord-Norge, sier Phil Simmons, regiondirektør for Nordsjøen og Canada i Subsea 7 i meldingen.

Subsea 7 melder at de starter prosjekt- og ingeniørarbeidet på sine kontorer i Stavanger med en gang. Rørledningene skal produseres på Subsea 7s anlegg på Vigra utenfor Ålesund, mens selve installasjonen offshore skal skje i 2020.

Produksjonen på Johan Castberg-feltet er planlagt å komme i gang i 2022. Feltet ligger 240 kilometer utenfor Hammerfest.

Statoil og de andre partnerne på feltet skal etter planen investere rundt 49 milliarder kroner i utbyggingen. Det er en halvering fra den tidligere estimerte prislappen på 100 milliarder.

Les også

Planene er klare og prisen er halvert: Slik blir Johan Castberg-feltet

Sikret seg milliarder før jul

Johan Castberg-kontrakten er langt ifra den første store kontrakten Subsea 7 har sikret seg på norsk sokkel den siste tiden.

Den 21. desember ble det kjent at Statoil tildelte Subsea 7 en såkalt EPIC-kontrakt på Snorre Expansion-prosjektet på feltet med samme navn. Kontrakten er verdt mellom 1,3 og 2,3 milliarder kroner.

Bare noen dager før ble Subsea 7 også tildelt en kontrakt av Aker BP. Den omhandlet leveranser til andre fase av Ærfugl-utbyggingen ved Snadd-feltet, og er verdt mellom 1,3 og 2,5 milliarder kroner for Subsea 7.

Flere leverandører venter i spenning

Statoil har nå tildelt de fleste store kontraktene for utbyggingen av Castberg-feltet, men i tillegg til noen mindre kontrakter er det særlig én stor kontrakt som gjenstår – og som mange venter spent på.

Det er kontrakten for ferdigstilling og integrering av produksjonsskipet (FPSOen) og plattformdekket, denne er refert til som Topside-kontrakten. Selve skroget på FPSOen er for stort til å bygges i Norge og det var Sembcorp i Singapore som i november sikret seg kontrakten på å bygge det.

Skroget skal imidlertid utstyres med en boligmodul, et toppdekk med utstyr og en del andre installasjoner. Her ligger det også en arbeid i milliardklassen for leverandørindustrien.

Statoil har imidlertid valgt å la Sembcorp gjøre mer av jobben ved å også tildele dem kontrakten for å bygge boligmodulen, og dermed blir det en litt mindre kontrakt igjen til den aktøren som vinner Topside-kontrakten.

Les også

Castberg-jubel hos leverandørindustrien: – Vi må ansette mange folk her oppe

Nøyaktig hvor mange milliarder Topside-kontrakten vil ende på er ikke kjent, men av totalen har Sembcorp sikret seg fire milliarder for skroget og boligmodulen.

Det spekuleres i at konkurransen primært står mellom Kværner og Aibel, men dette kan endre seg. Statoil har signalisert at kontrakten vil bli tildelt nå ved starten av året.

I tillegg til Subsea 7 og Sembcorp er det kanskje først og fremst Aker Solutions som er den store vinneren blant leverandørene som har konkurrert om kontraktene. Selskapet sikret seg kontrakter for rundt fire milliarder kroner før jul for å designe plattformdekket og levere subsea-systemet til feltet.

Les også

Inntektene øker for Subsea 7 – ser flere tildelinger neste år

Les også

Oljenæringen gikk på dobbelt nederlag

Les også

Næringslivstopper samler seg til gründerjakt: – Dette er et lite eksperiment for oss

Her kan du lese mer om