Mohammed bin Salmans «60 Minutes»-intervju kan bevege prisen på olje

Alle med interesse for olje vil benke seg foran skjermen når Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, gjør sitt første vestlige TV-intervju på CBS søndag. 

I STORMENS ØYE: Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, har strammet grepet om makten i Saudi-Arabia, slått ned på korrupsjon og på vei til å styre landet vekk fra oljeavhengighet. Søndag sendes hans første TV-intervju på CBS 60 Minutes.

Foto: Tolga Akmen AFP
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

Det legendariske TV-programmet «60 Minutes» på amerikanske CBS har levert uforglemmelige øyeblikk i et halvt århundre.

Russlands president Vladimir Putin, tidligere FBI-direktør James Comey og Apple-sjef Tim Cook er bare noen av dem som har latt seg intervju de senere årene.

Søndag er det Saudi-Arabias kronprins sin tur til å gjeste «60 Minutes». Mohammed bin Salman, også kjent som MBS, gjør dermed sitt første vestlige TV-intervju etter han de-facto tok makten over verdens dominerende oljeprodusent.

Det har stormet rundt MBS de siste månedene. Mens de væpnede konfliktene i Midtøsten raser videre for fullt, har kronprinsen strammet grepet internt ved å slå hardt ned på korrupsjon og sende over 200 samfunnstopper i husarrest i «luksusfengselet» Ritz-Carlton Hotel.

Les også

Lange oljekontrakter kan avgjøre børsnoteringen til Saudi Aramco

Samtidig venter verden i spenning på at Saudi-Arabia skal børsnotere statsoljeselskapet Saudi Aramco, noe som blir tidenes største notering.

– De vil at verden skal se dem i et nytt lys, sier CBS-journalist Norah O'Donnell, som maste i nesten to år før hun fikk avholde intervjuet i Saudi-Arabia, til Washington Post.

– Det er virkelig ett av de mest fascinerende intervjuene jeg noensinne har gjort.

Intervjuet kan endre oljeprisen

Reuters skriver fredag at investorer nå kvitter seg med shortposisjonene sine på olje i forkant av «60 Minutes»-intervjuet.

Les også

Satellittbilder kan ha avslørt oljejuks i Saudi-Arabia

– Du kan ikke shorte olje i helgen med alt som foregår i regionen, sier John Kilduff, partner i investeringsbanken Again Capital, til nyhetsbyrået.

Det skjer samtidig med at oljeprisen gjorde et hopp fredag ettermiddag, som noen eksperter forklarer med den nært forestående TV-sendingen.

* Oljeprisen (brent) gikk i løpet av kort tid fra 65 dollar per fat til 66,10 dollar på cirka 15 minutter.

* Prisen på amerikansk lettolje (WTI spot) gikk rett til værs, og ett fat koster nå over 62 dollar, mot 61,30 dollar klokken 16.30.

Adam Button, som skriver om teknisk analyse for Forex Live, sier at det ikke ser ut til å være noen fundamentale nyheter som driver oppgangen, men trekker frem at oljeprisen klarer å bryte en trendlinje som har blitt testet flere ganger de siste ukene.

I tillegg økte antallet aktive oljerigger i USA denne uken med fire til 800, tilbake til nivået fra to uker tilbake.

Fremtidige oljekontrakter gjorde også et byks til med god drahjelp fra en liten oppgang på Wall Street fredag.

Sammenligner Khamenei med Hitler

Intervjuet med «60 Minutes» sendes på TV kun to dager før MBS skal på statsbesøk til Donald Trump i Det hvite hus tirsdag. Kronprinsen skal også avholde møter med amerikansk næringsliv i en rekke byer.

Torsdag publiserte CBS et utdrag fra intervjuet, hvor kronprinsen sammenligner Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, med Adolf Hitler på spørsmål om rivaleriet med Iran i Midtøsten.

Saudi-Arabia, et sunnimuslimsk kongerike, beskylder Iran for å finansiere militser for å skape ustabilitet i den arabiske verden, mens sjiamuslimske Iran beskylder Saudi-Arabia for å støtte ekstremistgrupper.

Les også

CIA, FBI og NSA tror lav oljepris vil gi økt trusselnivå

– Iran er langt ifra like sterke som Saudi-Arabia, sier MBS i intervjuet, i et nytt stikk til sin erkerival nord for Persia-gulfen.

Den mektige kronprinsen åpnet også for at Saudi-Arabia kan bli nødt til å utvikle atomvåpen.

– Saudi-Arabia vil ikke skaffe atomvåpen, men hvis Iran utvikler et atomvåpen, vil vi utvilsomt følge etter så fort som mulig.

Les også

Nå er det saudiske «luksusfengselet» åpent igjen

Les også

Saudiarabisk prins løslatt etter to måneder

Les også

Saudi-Arabia har lagt frem gigantbudsjett

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Saudi-Arabia
 3. Iran
 4. Donald Trump

Flere artikler

 1. Saudi-Arabias kronprins advarer om «utenkelig» høye oljepriser

 2. Betalt innhold

  Saudi-Arabias kronprins advarer om «utenkelig» høye oljepriser

 3. Nå er det saudiske «luksusfengselet» åpent igjen

 4. Saudi Aramco får grønt lys for børsnotering

 5. Reuters: – Trump stilte oljeultimatum til Saudi-Arabia