Orkanen Harvey har slått inn over kysten av Texas

Orkanen Harvey slo natt til lørdag inn over kysten av Texas, og de første meldingene om materielle skader har begynt å komme. Oljeindustrien i området stålsetter seg.

TRUFFET: Orkanen Harvey har nådd land. Her fra Corpus Christi, Texas.
Publisert:

Meteorologene oppgraderte fredag kveld orkanen til kategori 4 og betegnet den som «livstruende», men etter at den traff land med vindkast opp mot 60 meter per sekund noen mil nordøst for Corpus Christi natt til lørdag, ble den igjen nedgradert til kategori 3.

Store nedbørsmengder og høye bølger gjorde flere veier langs kysten ufarbare, og de første meldingene om veltede palmetrær og strømmaster har alt kommet.

Det er foreløpig ikke meldt om personskader som følge av orkanen.

Oljen er utsatt

Slik E24 tidligere har skrevet, er stormen ventet å ramme i hjertet av den amerikanske oljeraffineringsindustrien.

Ifølge en oversikt fra oljeinformasjonsbyrået Platts befinner et tosifret antall raffinerier seg i det utsatte området, samt en rekke naturgassterminaler, havner og annen viktig infrastruktur.

– Prisen på bensin har steget tre prosent, det er et klart tegn på at det er raffineriene som blir rammet hardest, sa oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til E24 i går ettermiddag.

Området rundt Mexicogolfen produserer rundt 17 prosent av landets råolje, skriver Financial Times.

Saken fortsetter under bildet ...

UTSATT: Slik kan oljevirksomheten i området bli rammet av orkanen Harvey.

Stålsetter seg

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har de ansatte ved raffineriene jobbet på spreng med å sikre løst utstyr, bygge sandsekkmurer og gjennomgå prosedyrer for eventuell nedstengning.

Spesielle team satt sammen for situasjoner som den man nå opplever, har rigget seg til i kontrollrom for å overvåke situasjonen.

Siden orkanene Katrina og Rita i 2005 har raffineriene i området blitt forsterket for å kunne stå imot uvær. Eksempelvis har Phillips 66 bygget en over syv kilometer lang mur for å beskytte sitt anlegg i Alliance, Louisiana.

Katastrofe

Innbyggerne i Texas visste hva de hadde i vente og tusenvis hadde spikret plater foran dører og vinduer og hamstret mat og andre livsnødvendigheter. Mange var også evakuert fra kysten av USAs nest største delstat før Harvey nådde land.

President Donald Trump har på oppfordring fra Texas-guvernør Greg Abbott erklært at orkanen er en stor katastrofe, noe som frigir større ressurser til redningsarbeidet.

På Twitter sier Trump at han følger med på utviklingen fra Camp David, og han ber folk holde seg trygge.

Personnummer på armen

Syv fylker på Texas' kyst beordret evakuering av titusener av mennesker i lavtliggende områder i forkant av orkanen.

For å understreke alvoret i situasjonen ba fungerende ordfører i byen Rockport, Patrick Rios, fredag dem som valgte å bli værende igjen om å skrive personnummeret på armen med tusj.

Orkanen Harvey kan være en av de kraftigste og dødeligste orkanene som noen gang har truffet USA og sammenlignes den som kostet om lag 150 mennesker livet i Indianola-området i Texas i 1886.

Bare orkanen i Florida Keys i 1935, orkanen Camille i 1969, Katrina i 2009 og Andrew i 1992 har vært kraftigere enn orkanen i 1886.

– Harvey kommer til å havne i den samme kategorien, sier Kerry Emanuel, professor i meteorologi ved MIT.

Les også

Orkanen Harvey kan stoppe millioner av oljefat – hver dag

Les også

Orkanen Harvey på vei mot USAs oljestat

Les også

Trump innfører sanksjoner mot Venezuelas oljekjempe

Publisert:
Gå til e24.no