USA skal ha bedt Opec om å pumpe mer olje

Oljeprisen faller brått etter rykter om at USA skal ha bedt Opec-landene trappe opp oljeproduksjonen.

VIL HA MER: USA skal ha bedt Opec om å produsere mer olje, forteller kilder til Bloomberg. Her ved et oljefelt i Sakhir i Bahrain.

Foto: Hasan Jamali AP / NTB Scanpix
 • David Bach
 • Eivind Bøe
Publisert:

Amerikanske myndigheter har i det skjulte bedt Saudi-Arabia og enkelte andre Opec-land om å øke oljeproduksjonen med rundt 1 million fat per dag, skriver Bloomberg og viser til kilder med kjennskap til saken.

Den uvanlige forespørselen kom etter at amerikanske bensinpriser steg til det høyeste på mer enn tre år. Trump gikk offentlig ut og klagde på Opecs tiltak og de økende oljeprisene på Twitter.

Les også: Russland produserer mer olje enn avtalt med Opec

«Ser ut som Opec er i gang igjen. Med rekordstore mengder olje overalt, inkludert fullastede skip på sjøen, er oljeprisene kunstig veldig høye! Ikke bra og kommer ikke til å bli akseptert», skrev den amerikanske presidenten.

Tirsdagens nyhet kommer også etter Washingtons beslutning om å gjeninnføre sanksjoner mot Irans oljeeksport, som tidligere hadde fjernet rundt 1 million fat per dag fra globale markeder.

Lover å sikre stabilt tilbud

Oljeprisen har falt halvannen dollar siden nyheten kom rundt klokken 11.30. Nordsjøoljen ligger like før klokken 14 på 73,87 dollar fatet, ned 1,95 prosent for dagen.

Amerikanernes oppfordring ble ifølge Bloomberg debattert under et møte mellom en del arabiske oljeministre i Kuwait denne helgen, ifølge de samme kildene.

I en uttalelse etter møtet het det at man lovet å «sikre at et stabilt oljetilbud gjøres tilgjengelig på en betimelig måte for å møte den økende etterspørselen og motvirke nedgangen i noen deler av verden».

E24+: The Economist: Selvdisiplinen under press i skiferoljeland

Møtes i Østerrike

Det hvite hus ønsker ikke å kommentere opplysningene, ifølge Bloomberg. En talsperson for det amerikanske sikkerhetsrådet sier at tilgangen til rimelig og pålitelig energi bidrar til global økonomisk vekst og nasjonens sikkerhet.

Les også

Venter «Opec-effekt» i tankmarkedet

– Vi ønsker velkommen ethvert markedsbasert tiltak som øker tilgangen til energi og fremmer en sunn global økonomi, skier talspersonen.

Opec og de allierte landene skal etter planen diskutere oljeproduksjonen for andre halvår i et møte i Østerrike 22. og 23. juni. Russland og Saudi-Arabia har på forhånd signalisert at de kan begynne å øke produksjonen i årets andre halvdel på grunn av prisoppgangen.

Russland brøt i mai for tredje måned på rad sin oljeproduksjonskvote etter avtalen med Opec.

Les også

Russland produserer mer olje enn avtalt med Opec

Les også

Tror oljeprisen kan nå 100 dollar de neste årene

Les også

– Et veldig politisk press

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Olje og gass
 3. USA

Flere artikler

 1. – Vurderer nytt «Super-Opec»

 2. Bloomberg: Opec utsetter møte om produksjonskutt

 3. Betalt innhold

  Oljeprisen halvvert siden nyttår: Derfor faller den videre

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Hundre millioner fat olje per dag

 6. Betalt innhold

  OPEC og Russland er enige om kutt i oljeproduksjonen