Ny rapport: Nå er dette det viktigste markedet for norsk leverandørindustri

Norske selskaper eksporterte petroleumsteknologi for 190 milliarder i 2015, viser en ny rapport. Storbritannia har passert Sør-Korea som det største eksportmarkedet for leverandørindustrien.

TOPPER LISTEN: Storbritannia er blitt det viktigste eksportmarkedet for norsk leverandørindustri. Bildet viser en oljeplattform 100 nautiske mil øst for Aberdeen i Skottland.

Foto: Reuters
 • Steinar Rostad Breivik
Publisert:,

– Det er ingen tvil om at denne rapporten egentlig er veldig gode nyheter, sa olje- og energiminister Tord Lien da han presenterte noen av hovedtrekkene tirsdag ettermiddag.

Til tross for tøffe tider i oljenæringen, falt eksporten til leverandørindustrien med bare 3 prosent i fjor, viser rapporten, som er utarbeidet av Rystad Energy.

I 2015 ble det eksportert norsk petroleumsteknologi til utlandet for 190 milliarder kroner, ned fra 196 milliarder året før. Fallet ble nokså beskjedent til tross for at 2015 var året da næringen for alvor fikk kjenne effekten av oljeprisfallet, med masseoppsigelser og store kostnadskutt.

– Det viser at norsk teknologi er etterspurt i alle markeder, også i dag, sier Lien.

Reddes av kronesvekkelse

I rapporten trekkes tre faktorer frem som hovedforklaringen på at nedgangen ikke har vært større.

 • Kronen har svekket seg betydelig. I 2014 kostet en dollar i gjennomsnitt 6,3 kroner. I 2015 kostet den i gjennomsnitt 8 kroner.
 • Mange utstyrsleverandører hadde rekordstore ordrebøker ved inngangen til 2015.
 • Dagratene for rigg- og skipseiere var i stor grad låst til gamle rater i kontrakter inngått lenge før oljenedturen.

– Rapporten viser at norsk leverandørindustri fortsatt er konkurransedyktig internasjonalt og har klart seg godt gjennom første fase av nedturen, godt hjulpet av kronesvekkelsen og høye ordrebøker ved inngangen til 2015, sier Jan Byrkjeland i Rystad Energi, som har ledet arbeidet med rapporten, til E24.

(Saken fortsetter under bildet.)

SER LYSPUNKTER: Olje- og energiminister Tord Lien mener eksporttallene til leverandørindustrien viser at bufrene i norsk økonomi har fungert under oljenedturen. Tirsdag deltok han på et topplederforum i regi av næringsklyngen Subsea Valley på Fornebu.

Foto: Steinar Rostad Breivik E24

Storbritannia topper

Rapporten viser også store forskjeller mellom de ulike delene av industrien.

Eksporten av borepakker falt fra 38 milliarder kroner i 2014 til 30 milliarder kroner i 2015.

Samtidig vokste omsetningen innenfor subsea-segmentet fra 31 milliarder kroner i 2014 til 39 milliarder i 2015. Veksten er særlig drevet av flere store prosjekter i Vest-Afrika, Brasil og Storbritannia.

I 2015 gikk Storbritannia forbi Sør-Korea som det største internasjonale markedet for norsk leverandørindustri.

– Bortfallet av salg av boreutstyr til nybygg av rigger trekker ned Sør-Korea. Det er fortsatt et stort segment, men det var betydelig større i fjor, sier Byrkjeland.

– I Storbritannia har norske leverandører oppnådd betydelig vekst, drevet av blant annet subsea utstyr og installasjon for over 10 milliarder kroner. Storbritannia er for øvrig et marked med stor spredning i segmenter, legger han til.

Både innenfor markedet i Storbritannia og subsea generelt tok norsk leverandørindustri markedsandeler i 2015.

Lien tror ikke norsk oljenæring vil bli rammet av at Storbritannia nå takker for seg i EU-samarbeidet.

Les også

Hydro skal investere 24 milliarder på fire år

– Vi har lange tradisjoner for godt samarbeid på industri- og energiområdet med Storbritannia, lenge før EØS-avtalen og etableringen av EU. Det tenker jeg vi skal få til godt sammen, sier han.

Tror på større fall i 2016

Selv om rapporten viser at norsk leverandørindustri totalt sett fortsatt gjør det godt, understreker Lien at det har blitt vanskeligere i år.

Vi må anerkjenne at tallene for 2016 kommer til å vise en langt svakere utvikling enn det denne undersøkelsen viser, sier han, men mener samtidig det ser lysere ut fremover.

– Vi har to tøffe år bak oss, og det er ikke tvil om at også 2017 kommer til å bli krevende. Men vi ser også at det er en solid etterspørselsvekst etter olje, at tilbudsveksten er i ferd med å avta, kanskje til og med på vei ned. Og 52 dollar fatet er atskillig lettere å forholde seg til enn 27 dollar fatet, sier olje- og energiministeren.

Les også

Statoil-sjefen tror elbilen utløser oljebransjens fall

Les også

– Som en campingstol fra Titanic

Les også

Saudi-Arabia utelukker ikke oljeprisoppgang innen nyttår

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Storbritannia
 3. Teknologi

Flere artikler

 1. Norges største handelspartner snus på hodet av brexit: – Oppskrift på mulig kaos

 2. Fersk Rystad-rapport om oljeleverandører: – Ser lysere ut fremover

 3. Norsk makrell er «soul food» i Seoul

 4. Annonsørinnhold

 5. Milliardfall for nordnorsk leverandørindustri

 6. Vil granske konkurransen på sokkelen