Nytt gassfunn styrker Aasta Hansteen-feltet

Statoil har funnet mer gass i Norskehavet.

FANT MER GASS: Statoil har funnet mer gass ved Aasta Hansteen, rundt to år før feltet skal i produksjon. Her er en illustrasjon av hvordan feltet vil se ut.
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Det er nå funnet gass tilsvarende 31 til 57 millioner fat oljeekvivalenter på Snefrid Nord-prospektet i Norskehavet. Det melder Statoil og viser til sine foreløpige ressursberegninger.

Snefrid Nord ligger like ved Aasta Hansteen-feltet (lisens PL218).

– Snefrid Nord-funnet øker ressursgrunnlaget for Aasta Hansteen feltutbyggingsprosjekt med rundt 15 prosent, sier Irene Rummelhoff, Statoils letedirektør for norsk sokkel.

Aasta Hansteen-Feltet skal etter planen i produksjon i 2017.

Vurderer tilkobling

Statoil mener funnet styrker både selve Aasta Hansteen-feltet (se kart) og Polarled-gassrørledningen som skal frakte gassen til land.

Polarled-rørledningen er en ny gassrørledning som skal frakte gassen fra Aasta Hansteen de rundt 480 kilometerne til terminalen på Nyhamna i Møre og Romsdal. Nedleggingen av rørledningen er planlagt å bli ferdig i tredje kvartal i år.

Kart over Aasta Hansteen og det nye gassfunnet på Snefrid Nord.

– Snefrid Nord-funnet gjør utbyggingen av Aasta Hansteen mer robust og forlenger platåproduksjonen på Aasta Hansteen-feltet. Det vil utnytte kapasiteten både på Aasta Hansteen og i gassrørledningen Polarled. Funnet vil nå bli nærmere evaluert for fremtidig tilkobling til infrastrukturen på Aasta Hansteen, sier Torolf Christensen, Statoils direktør for Aasta Hansteen-prosjektet.

Statoil har tidligere måttet justere planene for Polarled-prosjektet. I januar i fjor varslet Statoil at de dropper tilkoblingen av Kristin-feltet til Polarled som skulle koste to milliarder. Feltet ligger sør for Aasta Hansteen, rett nordvest for Trondheim. Begrunnelsen var høye kostnader og usikkerhet knyttet til volumene.

Når man nå får mer gass inn i ressursbasen rundt Aasta Hansteen, vil det trolig øke lønnsomheten i utbyggingen av feltet og rørledningen.

Fortsetter letingen

Mens Statoil nå skal fortsette å analysere funnet de akkurat har gjort, fortsetter også det videre letearbeidet i området.

Aasta Hansteen består i dag av Luva, Haklang og Snefrid Sør, og nå er det altså gjort et gassfunn på Snefrid Nord også.

Statoil skal bore to letebrønner rundt Aasta Hansteen i år, og neste ut på listen er nå Roald Rygg-prospektet, som ligger i nabolisensen (PL602).

– Feltnær leting er hovedprioritet i leteprogrammet vårt for norsk sokkel i 2015. Ved å påvise ytterligere tidsriktige ressurser forlenger vi produksjonstiden på feltene våre og skaper betydelige verdier, forklarer letedirektør Rummelhoff.

Det er riggen Transocean Spitsbergen som utfører leteboringen.

Les også

Utvider kjempefeltet:
Nå er Oseberg Delta 2 i produksjon

Les også

Statoils tradingkontor har kuttet 70 stillinger

Les også

Analysesjef i Statoil: Her er de to viktigste indikatorene på når kuttet i oljeproduksjonen kommer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Stort gassfunn styrker Aasta Hansteen

 2. En ny gassregion er åpnet

 3. Betalt innhold

  Nå starter produksjonen fra Norges dypeste felt

 4. Frykter ikke amerikansk gasskonkurranse

 5. Røret blir 24,4 meter lengre hvert sjette minutt