Kongsberg sikret seg Statoil-kontrakt på Johan Castberg

Kongsberg Gruppen skal bistå Statoil med Johan Castberg-utbyggingen i Barentshavet, en utbygging som Statoil har satt på vent.

FÅR INGENIØRHJELP: Statoil har hyret inn Kongsberg Oil & Gas Technologies for å fortsatt bistå i forarbeidet med Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Her er ett illustrasjonsbilde av det ene utbyggingskonseptet.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Presisering: En tidligere versjon av denne saken beskrev kontrakten med begrepet «FEED-kontrakt». Det riktige er Pre-FEED, og saken er korrigert.

Kongsberg Oil & Gas Technologies, Kongsberg Gruppens raskt voksende satsingsområde, har sikret seg en ny kontrakt med Statoil.

Selskapet skal bistå Statoil med tjenester knyttet til konseptstudier og ingeniørarbeid i startfasen, såkalt Pre-FEED-arbeid (FEED står for Front End Engineering Design).

Kongsberg-selskapet skal bistå med ingeniørarbeid knyttet til rørledninger og stigerør på feltene, et arbeid som skal ferdigstilles i juni neste år.

I tillegg til dette skal Kongsberg koordinere grensesnittarbeidet mellom flere aktører, og bistå med å optimalisere designet og kostnadene på de forskjellige tekniske løsningene som Statoil nå vurderer.

Hemmelig kontraktsverdi

Kongsberg Oil & Gas Technologies-sjef Pål Helsing kaller leveransen deres «et viktig gjennombrudd» for selskapet.

- I tillegg til vår spesialkompetanse på rørledninger og stigerør har nå Kongsbergs kompetanse og kapasitet som uavhengig leverandør av integrerte ingeniørtjenester i alle faser av et utbyggingsprosjekt, sier Helsing.

Selskapet opplyser til E24 at de ikke vil gå ut med verdien av den nye kontrakten.

Johan Castberg-feltet i Barentshavet består av feltene som tidligere var kjent som Skrugard, Havis og Drivis. Feltet er ett av de største funnene på norsk sokkel i nyere tid.

Administrerende direktør Pål Helsing i Kongsberg Oil & Gas Technologies (i midten)

Kontrakten med Statoil inkluderer også visse opsjoner for videre arbeid, ifølge meldingen fra Kongsberg.

Kongsberg fullførte i juni det tidligere arbeidet med konseptet de har gjort for Statoil.

- Vi er svært fornøyd med at arbeidet i konseptfasen av prosjektet har blitt fullført til Statoils tilfredshet, sier Pål Helsing.

Ble utsatt

Det var den 30. juni i år at Statoil varslet nok en utsettelse av Johan Castberg-feltet, denne gangen på ett år.

Etter at selskapet hadde utført boring på fem prospekter rundt Johan Castberg, ble det klart at man fant skuffende lite olje rundt hovedfeltet. Dermed konkluderte Statoil med at det ikke er funnet nok olje til å forsvare bygging av rør som skal føre oljen til land.

Ett år tidligere varslet Statoil den første utsettelsen av investeringsbeslutningen. Da argumenterte de for at kostnadsbildet var for usikkert og at den rødgrønne regjeringens skatteskjerpelse overfor oljebransjen.

Det mente Statoil reduserte attraktiviteten for fremtidige prosjekter, særlig marginale felt og de som krever ny infrastruktur.

Det har lenge vært spekulert i at Statoil vil gå for en flytende produksjons- og lagringsløsning på Johan Castberg, istedenfor ilandføringskonseptet som tidligere har vært aktuelt.

200 millioner glapp

Uansett hva Statoil besluttet å gjøre med Johan Castberg, så er kontrakten uansett en hyggelig nyhet for Kongsbergs Oil & Gas-virksomhet, etter at 200 kontraktsmillioner med Statoil glapp for selskapet tidligere i år.

Oil & Gas Technologies er nemlig én av Kongsberg Gruppens storsatsinger for tiden, og konsernet har ambisjoner om at Oil & Gas-divisjonen skal vokse til å bli like stor som de andre virksomhetene i konsernet på bare få år.

I august i fjor varslet selskapet at de hadde sikret seg en kontrakt på 380 millioner kroner med Statoil i forbindelse med Polarled-rørledningen. Den nye rørledningen strekker seg 480 kilometer fra Aasta Hansteen i Norskehavet til terminalen på Nyhamna i Møre og Romsdal.

I januar i år ble det imidlertid kjent at Statoil og partnerne dropper planene om en ny gassrørledning fra Polarled-ledningen og ut til Kristin-feltet.

Dermed forsvant mange av arbeidsoppgavene Kongsberg skulle utføre, og Kongsberg varslet at de gikk glipp av 200 av de totalt 380 kontraktsmillionene.

Oil & Gas ble opprettet som et eget forretningsområde i 2009, men fra og med første kvartal i 2013 har divisjonen blitt rapportert som en egen post i regnskapet, i tillegg til Kongsberg Maritime, Protech og Defense.

Les også:

Kongsberg tildelt Johan Sverdrup-avtaleKongsberg Gruppen sikret kontrakt på Gina Krog-feltetKongsberg taper millioner på budsjettkaos i USAKongsberg: Ny utvidelse av våpenkontraktKongsberg med helikopteravtaleTo storkontrakter til Kongsberg Gruppen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen
  2. Equinor

Flere artikler

  1. - Vi hadde et behov for å tilpasse oss

  2. Kongsberg Gruppen kutter nye oljejobber

  3. Kongsberg-topp byttes ut: Oljedrømmen ble aldri en virkelighet

  4. Marginpress i Kongsberg Gruppen

  5. Betalt innhold

    IKM Ocean Design tildelt Johan Castberg-kontrakt