Dansk energigigant vil selge seg ut av olje og gass

Dong Energy bekrefter at de vil selge olje- og gassvirksomheten sin. Flere norske selskaper vil være interessert, mener oljeanalytiker.

VIL BLI GRØNT: Dong Energy-sjef Henrik Poulsen ble intervjuet i forbindelse med at selskapet gikk på børs tidligere i år.

Foto: Niels Ahlmann Olesen AFP
 • Steinar Rostad Breivik
Publisert:,

I forbindelse med at selskapet tirsdag la frem sin resultatrapport, bekreftet konserndirektør Henrik Poulsen at selskapet vil selge seg ut av olje og gass.

– Vi har besluttet å sette i gang en prosess der vi tar sikte på å selge vår olje- og gassvirksomhet, sa han, ifølge Berlingske.

– Dette må sees i lys av Dong Energys strategiske utvikling mot å bli en verdensledende aktør innen fornybar energi og sikre vår olje- og gassvirksomhet den best mulige langsiktige utviklingsmuligheten. Resultatet og tidspunktet for denne prosessen er naturligvis forbundet med en viss usikkerhet, la han til.

Energiselskapet har i stadig større grad flyttet virksomheten over mot fornybar energi. Selskapet er blant annet en ledende aktør innenfor havvind.

Interessant for norske selskaper

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto er ikke overrasket over beslutningen.

– Vi har sett en trend til at en del av de nedstrøms gass- og energiselskapene som har satset oppstrøms, har reversert strategiene sine. Det gjelder blant annet en del tyske selskaper. Det er en refleksjon av en litt tøffere markedsutvikling, og for Dong sin del at de har satset tungt på onshore og offshore vind, sier han til E24.

Dong Energy er en betydelig aktør på norsk sokkel, med 90 prosent av sin olje- og gassaktivitet her. Det gjør at salget vil være interessant for flere norske selskaper, mener Omdal.

Les også

Oljeselskapene som går mot strømmen: Disse har økt bemanningen

– Aker BP, som også er inne i Ula-feltet, er et av selskapene som kan være interessert i dette. På gassfeltet Ormen Lange er partnere som Statoil og Shell trolig interessert i en økt andel, sier han.

– En stor portefølje på norsk sokkel vil selvfølgelig være av interesse for Statoil. Men alt avhenger av pris.

Selskapet er operatør på feltene Trym og Oselvar. Deres største investering i Norge er imidlertid Ormen Lange hvor de eier 14 prosent.

Varslet gjennomgang

Da Dong Energy tidligere i år ble børsnotert, varslet Poulsen at olje- og gassvirksomhetene skulle gjennomgås, og at det kunne lede til salg.

Ifølge Berlingske har Maersk Oil vært interessert i å kjøpe Dongs olje- og gassvirksomhet, men selskapene skal ha stått langt fra hverandre prismessig.

Dongs resultat for årets ni første måneder er litt bedre enn analytikerne på forhånd hadde ventet, med et driftsresultat på 4,7 milliarder danske kroner, og et overskudd på bunnlinjen 3,3 milliarder kroner.

Investeringsbanken ABG Sundal Collier har tidligere vurdert verdien av Dong Energys olje- og gassvirksomhet til drøyt 2,5 milliarder dollar.

Les også

Ber Europa komme med CO2 til Norge

Les også

Nedtur igjen for Petoro

Les også

Norsk olje og gass kan ta 2 prosent av verdens utslippsbudsjett

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  En gang var de et oljeselskap. Det er de ikke lenger.

 2. Dong selger oljevirksomheten

 3. Betalt innhold

  Ormen Lange-andel er «up for grabs»

 4. Annonsørinnhold

 5. Hevder Mærsk og Dong vil lage dansk oljekjempe

 6. Betalt innhold

  Nå blir det ny retning med nytt navn for Dong