Strømprisene

Borettslag fikk monsterregning: – Regjeringen er bakpå med strømhjelp

Mange borettslag og sameier får nå høye regninger for strøm og fjernvarme. Høyre mener det tar for lang tid å få ut den lovede statsstøtten. – Regjeringen er bakpå, sier Mathilde Tybring-Gjedde (H).

Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H) sitter i Stortingets energi- og miljøkomité.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

– Det har vært varslet høye strømpriser i flere måneder, men det er likevel ikke kommet på plass en strømstøtteordning for borettslag, sameier og aksjeleiligheter med fellesmåler, sier Tybring-Gjedde.

Lørdag skrev E24 om Øvre Grorud Borettslag, som opplevde et solid hopp på regningene for oppvarming og varmtvann i november og desember.

Prisen på fjernvarme følger strømprisen tett, og i desember økte borettslagets regning med én million kroner fra samme måned året før. Da var den på litt under 600.000 kroner.

Regjeringen vil gi støtte for strøm og fjernvarme i borettslag med fellesmåler, men det tar noe tid. I mellomtiden har borettslaget på Grorud økt felleskostnadene med 15 prosent for de 546 boenhetene.

– Det er klart at vi har fått en del reaksjoner på det, sier styreleder Jan Wammer.

Høyres Mathilde Tybring-Gjedde tror mange familier kan få det tøft på nyåret, når den siste tidens rentehevinger også begynner å virke. Hun mener at strømstøtten nå burde ha vært på plass også for dem med fellesmåler.

VINTERSMELL: Styreleder Jan Wammer må betale totalt tre millioner kroner for Øvre Grorud Borettslags fjernvarme i november og desember.
Les også

Borettslag må betale 1,7 millioner for oppvarming i desember

– Helt i det blå

Borettslag og sameier med fellesmåler er registrert som næringseiendom, og omfattes derfor i utgangspunktet ikke av krisestøtten fra regjeringen.

For at også disse skal få støtte, må det ifølge NVE på plass en forskrift som regulerer hvordan fellesmålt husholdningsforbruk skal inkluderes i ordningen.

– Etter sterkt press før jul lovet endelig Ap, Sp og SV at også folk i borettslag og sameier med fellesmålere skulle få kompensasjon. Fire uker senere er løsningen helt i det blå, og regjeringen kan fortsatt ikke fortelle når ordningen kommer, sier Tybring-Gjedde.

Les også

Strømprisen i sør stiger noe mandag: Gapet i strømpris vedvarer

Øvre Grorud borettslag er ikke alene om å skru opp fellesutgiftene grunnet dyrere strøm og fjernvarme.

I forrige uke skrev VG om Auli Park boligsameie på 43 leiligheter i Nes kommune i Viken, hvor fellesutgiftene har økt med seks prosent i oktober og ti prosent i januar.

– Denne regningen kommer på toppen av varslede renteøkninger og økte skatter, og er særlig krevende for mange som bor alene og småbarnsfamilier. Det er en tøff beskjed for mange familier å få på nyåret. Vi vet at økte fellesutgifter kan treffe veldig usosialt, sier Tybring-Gjedde.

Auli Park sameie fikk en desemberregning på 100.000 kroner, mens regningen for hele året før var på 139.000 kroner. Ifølge styreleder Anders Dåbakk vil sameiet slite hvis støtten ikke er på plass til neste måned.

– Det vil ikke regnskapet tåle, sa Dåbakk til VG i forrige uke.

Anders Dåbakk er styreleder i Auli Park sameie i Nes.
Les også

Sameie fikk strømregning på nesten 100.000 kroner

– Må jobbes raskere

Norske Boligbyggelag (NBBL) er en interesseorganisasjon for boligbyggelag. NBBL-sjef Bård Folke Fredriksen håper at støtten kommer raskt.

– De økte utgiftene Øvre Grorud Borettslag har møtt viser hvor avgjørende det er at både fjernvarme og strøm over fellesmåler inkluderes i kompensasjonsordningen slik at like strømutgifter kompenseres likt, skriver Fredriksen i en SMS til E24.

– NBBLs inntrykk er at det nå jobbes godt med å få til ordningen, men det må jobbes raskere, slik at likviditeten i mange borettslag ikke ryker. At regjeringen er raske handler om vanlige folks grunnleggende trygghet i hverdagen, skriver han.

Les også

Borettslag ikke med i strømkrisepakken: – Det er stor usikkerhet nå

NBBL-sjef Bård Folke Fredriksen.

– Trenger et minimum av forutsigbarhet

Tybring-Gjedde forstår at myndighetene trenger tid, særlig for sameier. Hun mener likevel at det hadde vært mulig å få ut støtten til borettslagene raskere.

– Folk fortjener uansett svar på når ordningene kommer på plass, og hvordan de vil innrettes. Styrene i borettslag og sameier trenger et minimum av forutsigbarhet om de skal klare å planlegge for budsjettåret 2022. Nettopp for å unngå budsjettsmell, sier Tybring-Gjedde.

– Akkurat nå er det en urimelig forskjellsbehandling mellom folk i rekkehus og villa, og folk i leiligheter og borettslag. Regjeringen har tidligere vektlagt behovet for å få pengene raskest mulig ut til folk. Men det gjelder visst ikke for alle, sier hun.

«Så fort som mulig»

Regjeringen har så langt ikke sagt når den venter å være klar med støtten til dem som deler måler på mange enheter.

– Fellesmålt forbruk i borettslag og sameier skal omfattes av ordningen, skriver statssekretær Amund Vik i Olje- og energidepartementet i en e-post til E24.

– Vi vil så raskt som mulig presentere en teknisk løsning slik at også fellesforbruket til husholdninger i borettslag og sameier blir kompensert og vi vil komme tilbake til en løsning så fort som mulig, skriver han.

Når ordningen er på plass vil det kunne påvirke felleskostnadene.

– Forhåpentligvis får vi støtte for en del av energikostnadene våre. Er hjelpen god nok, er det ikke noe i veien for at vi kan redusere husleien igjen, sier styreleder Wammer i Øvre Grorud Borettslag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Fjernvarme
 3. Strøm
 4. NVE
 5. Grorud

Flere artikler

 1. Borettslag må betale 1,7 millioner for oppvarming i desember

 2. Sameie fikk strøm-regning på nesten 100.000 kroner

 3. Obos med finansieringshjelp til borettslag i strømskvis: – Hadde blitt vanskelig uten støtte

 4. Ventet på strømstøtte for gigantregning – har allerede fått uten å vite det

 5. Roser Enova, men krever flere strømkrise-grep: – Fortsatt vesentlige mangler