Nytt hopp i gassprisen

Gassprisen i Europa stiger videre mandag, og nærmer seg et nivå som tilsvarer en oljepris på 500 dollar fatet.

Dette er RWEs gasskraftverk Gersteinwerk i Tyskland.
Publisert: Publisert:

Den nederlandske gassprisen TTF stiger kraftig fra allerede svært høye nivåer, viser tall fra Infront.

Mandag ettermiddag handles TTF-prisen til 290 euro per megawattime, opp fra 244 euro ved handelsslutt fredag. Ved nyttår lå denne prisen på 70 euro, og for ett år siden var den 41 euro.

Dagens pris tilsvarer en oljepris på om lag 480 dollar per fat. Dermed er gassen ganske nøyaktig fem ganger dyrere enn oljeprisen. Nordsjøoljen Brent handles mandag til om lag 96 dollar fatet.

Høye gasspriser er godt nytt for olje- og gasselskaper. Equinor-aksjen stiger kraftig til rekordnivå på nær 390 kroner mandag. Aksjen er opp om lag 65 prosent siden nyttår, og Equinor er nå verdt over 1.200 milliarder kroner.

Høye gasspriser er derimot dårlig nytt nytt for europeiske forbrukere og europeisk industri.

Gjødselkjempen Yara er blant de store innkjøperne av gass i Europa. Aksjen er ned over tre prosent mandag, og ned åtte prosent siden starten på året.

– Ukjent territorium

I det siste har prissvingningene gjennom handelsdagen til tider vært større enn det gassprisen tradisjonelt har ligget på, ifølge senior oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

– Vi er i ukjent territorium med god margin. Nå har vi intradagbevegelser som er større enn det som er normalt prisnivå, sier Martinsen til E24.

Oppgangen i gassprisen den siste tiden skyldes bekymringer for tilførselen av gass når forbruket øker til vinteren, tror han.

– Det som er utfordringen er vinteren vi går inn i. Vi ser at det har vært balanse mellom tilbud og etterspørsel i det europeiske gassmarkedet til tross for begrensningene i russisk gasseksport, fordi det har kommet inn mye LNG og fordi etterspørselen er svakere på grunn av høyere priser, sier Martinsen.

– Men på vinteren skal flyten av gass normalt øke med rundt 30 prosent fra sommernivået, for å forsyne markedet. Men nå er importkapasiteten på LNG nesten på vinternivå, og da har man ikke så mye mer å gå på, sier han.

Senior oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

Prisen avhenger av Russland

Etter en topp på over 200 euro i mars falt gassprisen til ned mot 80 euro i juni. Siden har den skutt kraftig i været igjen. Martinsen vil ikke spå noe om hvor høyt prisen kan gå.

– De som har prøvd å spå, har bommet. Det å si at det finnes noe absolutt nivå prisen ikke kan gå gjennom, det er farlig. Dette er ene og alene drevet av hva Russland vil bestemme seg for, sier han.

Russiske Gazprom har varslet stans i eksporten gjennom Nord Stream 1-gassrøret i tre dager fra 31. august for å drive med vedlikehold, påpeker Martinsen. Etter planen skal røret tilbake i drift på 20 prosent kapasitet.

Det er få som ser noen umiddelbar løsning på konflikten mellom Russland og Europa etter Russlands invasjon av Ukraina. Men dersom det skulle skje en positiv utvikling, så vil prisene kunne falle raskt, påpeker Martinsen.

– Det er få som tror at russerne har så store problemer med disse gasskompressorene sine som de sier. Hvis det skulle bli behov for å øke gasseksporten gjennom Nord Stream 1 til 100 prosent, så tror jeg at de ville klare det. Så man er også én politisk beslutning unna en kraftig nedside i gassprisen, sier han.

Gassprisens høyeste nivå så langt er på 345 euro per megawattime. Det skjedde i intradaghandelen 7. mars. Det høyeste nivået ved stengning er 244 euro fra fredag i forrige uke.

Les også

Skyhøye gasspriser i Europa: – Putin har skikkelig balletak på Europa

– Ekstremt vanskelig

«Vi mener sterkt at energisituasjonen i EU kommende høst og vinter vil bli ekstremt vanskelig, og at vi ikke i hele tatt nærmer oss en situasjon hvor ting er i ferd med å roe seg ned», skriver råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB i et notat.

Han mener at Russlands leder Vladimir Putin vil bruke gassen for alt den er verdt, og drive eksporten til Europa enda mer ned hvis lagrene i EU begynner å havne på mer komfortable nivåer.

«Naturgassprisene er nå så ekstreme både i nivå og volatilitet at vi risikerer at markedsaktører trekker seg tilbake fra markedet, og da kan prisene havne hvor som helst og ikke lenger gi så mye mening», skriver Schieldrop.

«Vi har aldri vært vitne til to vedlikeholdsperioder innenfor en så kort tidsperiode før», skriver Martinsen, og påpeker at forrige gang røret var stengt for vedlikehold var i juli.

Konkurransen om skipslaster med flytende naturgass (LNG) hardner seg også til, og både Sør-Korea og Japan er kjøpelystne før vinteren. I tillegg kan Kinas appetitt for LNG øke, etter en periode med lavere vannkraftproduksjon på grunn av tørke, påpeker DNB-analytikeren.

Publisert:
Gå til e24.no