Milliardkontrakt til Rosenberg-verftet fra Vår Energi: Skal oppgradere Jotun-skipet

Oljeselskapet Vår Energi er i full gang med oppussingen av to av de gamle gigantfeltene sine i Nordsjøen. Worleys Rosenberg-verft i Stavanger har vunnet den første av flere store kontrakter som tildeles i år.

Produksjonsskipet (FPSO) Jotun på Balder-feltet til Vår Energi skal neste vår taues inn til Rosenberg-verftet i Stavanger. Der skal skipet oppgraderes for å kunne produsere frem til 2045.

Foto: Vår Energi
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Torsdag melder oljeselskapet Vår Energi at det er Worley Rosenberg-verftet i Stavanger som får kontrakten for å oppdragere og forlenge levetiden til produksjons- og lagerskipet Jotun på Balder-feltet i Nordsjøen.

Vår Energi opplyser til E24 at partene ikke går ut med kontraktssummen, men etter det E24 erfarer er det en omfattende kontrakt i milliardklassen.

Skipet skal taues inn til verftet våren 2020. Oppgraderingsarbeidet skal etter planen ta 15 måneder og på det meste vil det ifølge Rosenberg være 1.500 mennesker i sving i prosjektet i de mest hektiske periodene.

Les også: (+) Nøkkelindustrien løper ifra elbil-boomen

Når arbeidene er ferdige vil levetiden til skipet være forlenget helt til 2045.

– Vi er veldig glade for å tildele denne viktige kontrakten til Rosenberg Worley AS, noe som skaper lokale jobbmuligheter i et svært konkurransepreget og kompetent olje- og gassmiljø, sier konsernsjef Kristin Kragseth i Vår Energi i meldingen.

– Vi tar denne anerkjennelsen for vår evne til å gjennomføre store prosjekter, som er et resultat av et systematisk arbeid med å bygge kompetanse og kapasitet gjennom de siste årene. Kontrakten er veldig viktig og vil sikre høy aktivitet på Rosenberg de neste årene, sier verftsdirektør Jan Narvestad i Worley Rosenberg.

Les på E24+

Stadig mer uforutsigbart vær lager trøbbel for vannkraften

Det er ikke offentliggjort hvilke andre aktører som Rosenberg konkurrerte mot, men i Norge er det trolig Aibel i Haugesund og Kværners verft på Stord som har vært aktuelle konkurrenter.

På de to konkurrerende verftene er det for øvrig stor aktivitet om dagen med store pågående prosjekter knyttet til blant annet Johan Sverdrup-feltet, byggingen av Johan Castberg-feltet i Nordsjøen og oppgraderingen av Njord A-plattformen og Njord Bravo.

Aker Solutions vant i desember i fjor en kontrakt for å gjøre innledende ingeniør- og utredningsarbeid for oppgraderingen av Jotun. Vår Energi opplyser at Aker Solutions skal fortsette å bistå med ingeniørtjenester videre i gjennomføringen av prosjektet.

Les også

Vår Energi har funnet olje på Goliat West

Flere storkontrakter på vei

Oppgraderingen av Jotun-skipet er en del av Vår Energis omfattende investeringsprogram der selskapet skal gjøre store investeringer i Balder- og Ringhorne-feltene i Nordsjøen – to av de gamle gigantene på norsk sokkel.

– Levetidsforlengelsen av Jotun FPSO (produksjons- og lagerskipet, journ.anm.) mot 2045 i Balder Future-prosjektet er en nøkkel for å realisere Vår Energis vekstplaner, noe som sikrer Norges første offshorelisens, PL 001, en levetid på 80 år, sier Vår Energi-sjef Kristin Kragseth.

Totalt har selskapet estimert å bruke rundt 20 milliarder kroner i de to feltene. Balder X (Balder Future) står for rundt 15 av de 20 milliardene.

Kontrakten Rosenberg-verftet nå har sikret seg er bare den første av flere kontrakter som er ventet utover høsten.

I tillegg til oppgraderingen av Jotun-skipet skal også Balder-skipet oppgraderes, men det vil finne sted ute på feltet. Balder-skipet skal få forlenget levetiden til 2030.

I tillegg til kontrakten for oppgraderingen av Balder-skipet skal det også tildeles kontrakten for subsea-produksjonssystemet (SPS) og Surf-kontrakten (for navlestrenger, stigerør og rørledninger).

Vår Energi planlegger også å bore 15 nye produksjonsbrønner i området rundt Balder-feltet og 11 nye produksjonsbrønner rundt Ringhorne.

Konsernsjef Kristin Kragseth i Vår Energi signerer kontrakten for oppgraderingen av produksjonsskipet Jotun med Jan Narvestad, administrerende direktør for Rosenberg Worley

Foto: Rosenberg Worley

Starter letekampanje i 2020

Vår Energi ble til da den italienske oljegiganten Eni slo sammen sin norske virksomhet med HitecVision-eide Point Resources.

Point Resources hadde i forkant av fusjonen sikret seg Exxon Mobils egenopererte felt i Norge, inkludert Balder og Ringhorne. Eni kom blant annet inn med Goliat-feltet i Barentshavet.

Vår Energi sitter på reserver og ressurser på om lag 1,25 milliarder fat oljeekvivalenter, og planlegger å øke dette med 500 millioner fat de neste fem årene.

Mye av dette kommer fra Balder- og Ringhorne-prosjektene, og selskapet skal i tillegg starte en letekampanje i området i 2020.

Les også

Fredriksen-rederier etablerer ny drivstoffallianse

Les også

Satser på vind i nytt marked: Equinor inn i milliardprosjekt

Les også

Equinor har råd til både olje og havvind: – Har en veldig sterk balanse

Her kan du lese mer om

  1. Eni
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Jotun-skipet tilbake i Stavanger: – En skikkelig god nyhet på et viktig tidspunkt

  2. Gigantskip kommer til Stavanger

  3. Betalt innhold

    Rosenberg snuser på kjempekontrakt

  4. Annonsørinnhold

  5. Vår Energi har oljeplanene klare: Ruster opp Balder og Ringhorne for 19 milliarder

  6. Vår Energi vil hente opp 130 millioner fat til med storinvestering: Partneren håper på det dobbelte