Rystad venter at olje- og gassprosjekter med 46 milliarder fat får grønt lys i 2019

Fra i fjor til i år vil antallet fat i nye petroleumsprosjekter tredobles, anslår analyseselskapet.

INVESTERINGER: Johan Sverdrup-feltet er den største utbyggingen på norsk sokkel på lang tid.

Foto: Nerijus Adomaitis Reuters
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Etter at oljeprisens kollaps for fire år siden medførte at mange oljeprosjekter ble lagt på hyllen vil appetitten på nye prosjekter øke i 2019, venter Rystad Energy.

Analysehuset skriver i et notat at en oppgang i investeringsbeslutninger kan bety at olje og gassprosjektene som får klarsignal tredobles målt etter antall fat.

Analysen viser at det samlede volumet i de nye prosjektene, utenom skiferolje, kan passere 46 milliarder fat oljeekvivalenter i 2019, hvilket vil være rundt tre ganger høyere enn fjorårets tall.

E24 (+): Tolv tomme supertankere avslører sannheter om dagens oljemarked

Tre faktorer skal drive veksten

Prognosen om kraftig hopp i volumet i nye olje- og gassprosjekter forklares med spesielt tre faktorer:

Les også

Skiferoljen er ventet å vokse, men lønnsomheten er tvilsom: – Bransjen kan ikke fortsette som i dag

 • Etterspørsel etter renere energi og risiko for et gassunderskudd om noen år vil trolig medføre investeringsbeslutninger på naturgassprosjekter i Afrika, Australia, Midtøsten og Russland, skriver Rystad.
 • I tillegg antas det at de utsatte prosjektene som nå får klarsignal kan utgjøre nesten en fjerdedel av de samlede volumene.
 • Analysehuset ser det også som sannsynlig at Saudi-Arabia vil ta investeringsbeslutning på tre store offshoreprosjekter. Disse vil kunne stå for nær en femtedel av volumene som får grønt lys i 2019.

Blant de største oljeprosjektene som nevnes er Exxon Mobils gigantfunn i Guyana i Sør-Amerika, i tillegg til at flere gassprosjekter er ventet i 2019.

Rystad-analytiker Readul Islam sier det er ventet vekst innenfor både offshoresegmenter og andre konvensjonelle prosjekter på land, mens oljesand er ventet å krympe.

De 15 største prosjektene i Rystad Energy sin telling av store petroleumsprosjekter.

Foto: Rystad Energy

Utsettelser

Prognosen om vekst kommer etter at også fjoråret ble preget av utsettelser.

Rystad skriver at såkalte endelige investeringsbeslutninger (FID) fikk en god start på 2018 og så ut til å være på vei til å passere volumet fra året før.

Fasiten viser imidlertid et lite fall. Det skyldes flere prosjektutsettelser i fjerde kvartal, som sammenfalt med at oljeprisen falt kraftig, påpeker analyseselskapet.

På det høyeste i oktober ble nordsjøoljen handlet for 86 dollar per fat, mye på grunn av USAs Iran-sanksjoner, før oljeprisen falt helt til 51 dollar fatet på julaften etter at Opec åpnet oljekranene, sanksjonene ble utvannet og USA fortsatte sin kraftige produksjonsvekst.

Les også

Vil doble Equinor-utbyttet: – Kommer til å ha veldig mye penger

Nå har prisen steget til 67 dollar per fat med hjelp fra at oljekartellet igjen har strupet produksjonen.

Risiko for skuffelse

Store prosjekter innebærer imidlertid også en risiko hvis det igjen skulle bli utsettelser, ifølge analytikeren, som peker på at «utsettelser av noen megaprosjekter som nå er ventet å bli godkjent i andre halvår av 2019 kan skru ned volumene betydelig».

Rystad tror heller ikke at den antatte tredoblingen av godkjent olje- og gassvolumer i 2019 vil gi en tilsvarende stor økning i kontraktsmuligheter for oljeleverandørene.

Grunnen er at selve antallet prosjekter ligger an til en mer beskjeden økning på 12 prosent fra 2018 til 2019, skriver analyseselskapet.

Les også

Tilsyn pålegger Equinor å fikse Martin Linge-avvik

Les også

– Spesialfond vil spille en større rolle

Les også

Neptune Energy har levert plan for Duva- og Gjøa P1

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass

Flere artikler

 1. Rystad tror boomen fortsetter: Spår nye oljerekorder for USA

 2. Spår ny vekstbrems for offshore etter 2022

 3. Fersk rapport: Venter kraftig oljevekst i 2019

 4. Annonsørinnhold

 5. Rystad Energy: Opptur for oljefunn etter magre år

 6. Betalt innhold

  Så mye har oljeprisen svingt det siste året. Det stopper ikke investeringene.