Oljeprisutslagene

Trump avviser påstander om å droppe Iran-sanksjoner

Oljeprisen faller etter at Irans president Hassan Rouhani hevdet USA har tilbudt å fjerne alle sanksjoner mot landet, i bytte mot samtaler. Trump har en annen versjon av saken.

Irans president Hassan Rouhani.

Brendan McDermid / X90143
  • Eivind Bøe
Publisert:,

Irans president Hassan Rouhani hevder på sin offisielle nettside fredag at USA har tilbudt å droppe alle sanksjoner mot landet, i bytte mot samtaler.

Oljeprisen falt brått på meldingen, og var ned 2,7 prosent til rundt 61 dollar fatet. Deretter dempes nedgangen noe, men prisen er fortsatt ned 1,6 prosent for dagen til 61,6 dollar.

USAs president Donald Trump avviser imidlertid påstandene fra Irans president:

– Iran ville jeg skulle løfte sanksjonene som er pålagt dem for å møtes. Jeg sa, selvsagt, nei, skriver Trump på Twitter.

USA har tvert imot truet med å stramme inn sanksjonene mot Iran ytterligere, og innførte denne uken nye sanksjoner mot kinesiske selskaper som skal ha fraktet iransk olje.

I fjor sommer gjeninnførte amerikanerne de første sanksjonene mot Iran etter at president Trump trakk USA ut av atomavtalen tidligere samme år.

Saudi-Arabia har bedt verden sette press på Iran etter at to oljeinstallasjoner som tilhører statseide Aramco ble rammet av angrep tidligere denne måneden.

Forholdet mellom USA og Iran har vært preget av angrepene, som USA hevder Iran står bak.

Nytt prisfall

Rouhanis uttalelser kommer etter at han returnerte til Tehran fra FNs generalforsamling i New York.

– Den tyske forbundskansleren, den britiske statsministeren og presidenten i Frankrike insisterte alle på at dette møtet burde skje. Og USA sa at de vil løfte sanksjonene, sier Rouhani ifølge nettsiden.

– Det var oppe for diskusjon at sanksjonene burde løftes, og de sa klart at de vil løfte alle sanksjoner, sier Rouhani.

Presidenten mener imidlertid problemet er at «under sanksjoner og maksimalt press, selv om vi vil forhandle med amerikanerne under rammeverket P5+1, kan ingen anslå slutten og resultatet av forhandlingene».

Grunnlegger John Kilduff ved investeringsfirmaet Again Capital, som fokuserer på energisektoren, forklarer oljeprisfallet overfor CNBC:

– Det har vært en stor nedsiderisiko fra en opptining i situasjonen mellom USA og Iran en stund, og dette vil sende en bemerkelsesverdig mengde olje tilbake på markedet umiddelbart, hvis det skulle skje, sier Kilduff ifølge TV-kanalen.

Oljeprisen falt også tidligere fredag i kjølvannet av en artikkel i Wall Street Journal om at Saudi-Arabia har sagt ja til en delvis våpenhvile i Jemen.

Les mer:

Meldingen fra presidenten i IranRouhani: – USA tilbød å fjerne alle sanksjoner mot Iran i bytte mot samtaler

Her kan du lese mer om

  1. Oljeprisutslagene
  2. Oljepris

Flere artikler

  1. Saudi-Arabia sier oljeangrep «utvilsomt ble sponset av Iran»

  2. Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA

  3. USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep

  4. Annonsørinnhold

  5. Historisk oljeprishopp etter angrepet i Saudi-Arabia

  6. Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia