Oljeprisutslagene

Oljeprisen stiger etter at ny orkan forstyrrer produksjon

Mandag er det ventet at USA-kysten vil bli rammet av orkan - for andre gang på en måned. Equinor er et av flere oljeselskaper som har stengt ned produksjon i Mexicogolfen.

NOAA via AP
 • Amalie Frøystad Nærø
 • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Oljeprisen holder seg fremdeles under 40 dollar fatet, men stiger mandag morgen. Et fat Nordsjøolje koster i skrivende stund 39,94 dollar.

Samtidig har flere olje-og gasselskaper i helgen begynt å stenge ned offshoreproduksjonen utenfor kysten av Florida, der den tropiske stormen «Sally» er på vei. Det er varslet at den vil bli en orkan mandag.

Equinor er et av selskapene som har tatt grep, og har stengt Titan-plattformen i Mexicogolfen.

Det opplyste selskapet til Reuters søndag.

Alle ansatte evakuert

– Vi klarte på en sikker måte å stenge ned produksjonen og evakuere alle ansatte sent lørdag, sa talsperson Hasting Stewart til nyhetsbyrået.

Offshoreproduksjonen i Mexicogolfen utgjør 17 prosent av USAs råoljeproduksjon og 5 prosent av gassproduksjonen, skriver Reuters.

Hvis stormen «Sally» øker til orkan styrke blir dette andre gang på en måned at USA-kysten blir rammet av en orkan. Da «Laura» traff USA forrige måned rammet det produksjonen av opptil 1,5 millioner fat om dagen.

Libya gjenopptar oljeeksport

Den ventede orkanen utligner blant annet den kommende gjenopptagelsen av Libyas oljeeksport og en uklar etterspørselsinnhenting, skriver TDN Direkt.

– Olje fra Libya vil treffe et allerede mettet internasjonalt marked og er ikke nyheten Opec ønsker, og forklarer sannsynligvis hvorfor brent gjør det svakere enn WTI, sier han.

Oljeproduksjonen i landet har vært nedstengt i mange måneder som følge av borgerkrigen i landet.

Siden januar har styrker som er lojale mot Haftar, blokkert oljeanlegg og eksportterminaler i områdene rundt Tripoli. Som svar på dette stengte NOC all produksjon og eksport og viste til force majeure-regler som fritok selskapet for krav om erstatning fra kunder som ikke fikk sine leveranser, skriver NTB.

17.september er det planlagt møte i overholdelseskomiteen i Opec+.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Oljepris
 3. Equinor
 4. Nordsjøolje
 5. Oljeprisen
 6. Mexicogolfen

Flere artikler

 1. Oljeprisen stiger: Ny orkan har stengt ned 80 prosent av oljeproduksjonen i Mexicogolfen

 2. Orkanen Laura nærmer seg USA – trekker oljeprisen oppover

 3. Oppjusterer orkanen «Laura» – kan ødelegge verdier for 220 milliarder kroner

 4. Nedgang på Wall Street

 5. Oljeraffineri stenger i påvente av orkanen Laura