Kraftmarkedet

Sikret milliardlån til dansk-britisk kraftkabel

Danske Energinet har sikret seg et milliardlån til en ny kraftkabel til Storbritannia, som skal bidra til bedre kraftflyt. Den totale prislappen er på 8,5 milliarder kroner.

Legging av kabler på land i Danmark i forbindelse med prosjektet Viking Link, som skal utveksle kraft med Storbritannia.

Energinet
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i en melding fra Nordic Investment Bank (NIB).

Banken eies av Danmark, Norge, Sverige, Estland, Finland, Litauen og Latvia, og finansierer lån til prosjekter som er til nytte for disse landene.

Nå har den gitt Energinet et lån på én milliard danske kroner til prosjektet Viking Link, som den danske nettoperatøren bygger ut sammen med britiske National Grid.

Dette er en totalt 770 kilometer lang kraftforbindelse med kapasitet på 1.400 megawatt. Den skal gå mellom Jylland i Danmark og Lincolnshire i Storbritannia. Viking Link-kabelen skal være klar til bruk i 2023.

Den danske delen av investeringen er på om lag 6,2 milliarder danske kroner (8,5 milliarder norske kroner), ifølge NIB.

Ifølge banken vil kabelen gjøre at Danmark og Storbritannia kan utnytte seg av det at kraftproduksjonen og kraftforbruket deres topper seg på litt ulike tidspunkter.

Les også

Danmark skal bygge energiøy i Nordsjøen

– Legge til rette for optimal flyt

Både Storbritannia og Danmark har en økende andel varierende fornybar energi som sol- og vindkraft. Økt utveksling vil gi muligheter for å distribuere denne bedre enn landene kan gjøre på egen hånd, understreker den nordiske investeringsbanken.

– Hovedgrunnen til å styrke denne delen av det nordeuropeiske kraftnettet er å legge til rette for optimal flyt av kraften mellom Storbritannia, Danmark, Nederland og Tyskland, sier direktør Henrik Normann i Nordic Investment Bank.

Også Norge bygger for tiden ut flere nye kraftkabler. Den 525 kilometer lange Nordlink-kabelen til Tyskland var klar til bruk og startet testingen i høst. Den 720 kilometer lange North Sea Link-kabelen til Storbritannia skal være ferdig senere i år.

Dette er traseen for den planlagte kraftkabelen Viking Link mellom Danmark og Storbritannia.

Energinet.dk

Lønnsomt for Danmark

Danske Energinet har tidligere sagt at den britiske kabelen vil gjøre at eierne av danske kraftverk og vindturbiner vil kunne selge mer strøm og sikre seg høyere priser, fordi kraften kan utnyttes bedre enn i dag.

Blant annet vil danskene lettere kunne kvitte seg med overskuddskraft i perioder når det blåser mye. I perioder har Danmark og deler av Tyskland opplevd negative strømpriser fordi vindkraften har levert svært mye strøm.

Danskene styrker også nettet i en annen retning, med en oppgradering av forbindelsene fra Jylland til Tyskland.

Energinet har tidligere beregnet en samfunnsøkonomisk gevinst for Danmark for disse forsterkningene til Tyskland og Storbritannia på om lag 4,7 milliarder danske kroner i 2017-priser, gjennom prosjektenes levetid på 40 år.

Les også

Første strøm gjennom norsk-tysk kraftkabel: – En merkedag for oss

Les også

Her legges milliardkabelen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kraftmarkedet
 2. Viking Line
 3. Storbritannia
 4. Danmark
 5. Fornybar energi
 6. Vindkraft
 7. Bank

Flere artikler

 1. Sendte strøm til britene for første gang: – En stor norsk ingeniørbragd

 2. Åpner norsk-tysk kraftkabel: – Dette er en stor dag

 3. Betalt innhold

  60.000 tonn kabel sender billig norsk vannkraft ut av landet

 4. Gnagere og flaggermus stanser milliard-gassrør fra Norge

 5. Nå betaler Oslo-folk langt mer for strømmen: Dobbelt så dyr strøm i sør som i nord