Oljeleverandør anklaget for å ha skadet flere dykkere

En erfaren elitedykker sa nei til over 600.000 kroner i månedslønn for å dykke for den norske oljeleverandøren DOF Subsea. – De visste ikke hva de drev med, fortalte dykkeren i retten.

Rekorddykkingen i Australia skjedde til 272 meter.
 • Tor Gunnar Tollaksen (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

Det var sommeren 2017 det gikk fryktelig galt da DOF Subsea skulle gjennomføre et rekorddykk på 272 meter. Det er antatt at 15 dykkere ble skadet da DOF Subseas norskregistrerte dykkerfartøy «Skandi Singapore» skulle reparere en rørledning utenfor kysten av Australia i 2017.

Fem av dem ble skadet så alvorlig at de aldri mer kan dykke igjen.

Dette førte til at påtalemyndigheten i Perth i Australia har stilt DOF Subsea Australia for hensynsløshet og uaktsomt brudd på helse- og sikkerhetsforpliktelsene.

På grunn av den pågående rettssaken ønsker ikke DOF Subsea verken i Norge eller i Australia å kommentere spørsmål til denne saken.

Dødsfallet ingen brydde seg om: I 2015 hadde DOF Subsea en dødsulykke på kaien i Stavanger. Hele den historien kan du lese om her.

– Ikke skyldig

Juridisk sett er det DOF Subsea Australia som eies av DOF Subsea, et av selskapene i DOF-gruppen, som er stilt til ansvar i retten. Dette følger samme praksis for selskapsstrukturer som for eksempel andre norske konsern bruker når de opererer i utlandet. Equinor bruker tilsvarende med Equinior USA, Equinor Brasil, Equinior Angola og så videre for de juridiske enhetene som opererer utenfor de norske grensene.

DOF Subsea Australia har erklært seg ikke skyldig i rettssaken hvor første del nylig ble avrundet. Saken fortsetter igjen i mars.

Dette kommer fram i den Perth-baserte avisen The West som har fulgt rettssaken tett.

Dykkingen foregikk fra det norske skipet «Skandi Singapore».

Rekorddykk

Dykkingen foregikk altså i 2017 da det norske selskapet DOF Subsea foretok dykking til 272 meter utenfor kysten av Australia for på reparere en transportrørledning for flytende gass, LPG.

Det var Inpex, Japans største oljeselskap som var operatør på ledningen. 15 dykkere var involvert og ble satt i metning i to grupper (dykkerne trykkes i trykkammer til det aktuelle dypet det skal jobbes på) med en ukes mellomrom.

Den første gruppen med ni dykkere hadde kompresjonstid (tid for å utligne trykket tilsvarende arbeidsdybde) på 8 timer og to minutter den 21. juni 2017. Mens den andre gruppen med seks dykkere ble komprimert en uke senere og hadde en kompresjonstid på 5 timer og 22 minutter.

Ifølge artikler fra den Perth-baserte avisen The West fortalte påtalemyndigheten, representert ved Chris Shanahan, at det er historien om to dykk. Han sa videre at dykkerne i den siste gruppen fikk beskjed om at de skulle ha en saktere dekompresjonstid, fordi dykkere i den første gruppen hadde rapportert om høytrykksnervesyndrom, HPNS.

Les på E24+

Oljearbeidere ga alt for Norge, nå vil de ha revansj i Strasbourg

Dette skjedde ikke. I stedet økte DOF Subseas dykkeransvarlige hastigheten for dekompresjonen. Her har den ansvarlige personen for trykksettingen om bord forklart i retten at selv om dykkere ga tilbakemeldinger om symptomer på HPNS, så fikk han ikke beskjed fra sine overordnede om å redusere farten på trykksettingen.

Skipets medic forklarte i retten at han ble nektet av selskapet å få ut skjemaene, hvor dykkere hadde fylt ut, helseproblemer som følge av dykket. Dette gjorde at han ikke fikk rapportert videre til den ansvarlige dykkerlegen for dykket som satt i Storbritannia.

Les også

Oljearbeidere får beholde jobben selv om de ikke vaksinerer seg

Spurte dykker om råd

Den aktuelle dykkeren som sa nei til å dykke for DOF Subsea fortalte i retten at han sa nei til 100 000 australske dollar i måneden (vel 600 000 norske kroner) fordi at han opplevde fra selskapets representant at de ikke visste hva de drev med.

Ifølge dykkeren hadde selskapet selv bedt dykkeren om råd for hvordan de skulle løse dykkeroperasjonen til 272 meter.

I rettssaken er det kommet fram at DOF Subsea aldri hadde foretatt dykking til slike dybder og derfor selv måtte beregne dykkertabeller.

– Da sjefen kom til meg og spurte om hvilke dykkertabeller jeg hadde brukt på tidligere dykk (for andre selskap), så fikk det alarmklokkene til å ringe. Han skulle ikke komme til meg for å få svar på det, han skulle selv vite svarene, fortalte dykkeren i retten.

Flere dykkere som ble skadet i dykket, har forklart i retten at det allerede i den første gruppen av dykkere ble varslet om høytrykksnervesyndrom. Likevel fortsatte arbeidsoperasjonen og hastigheten ble dekompresjonshastigheten skrudd ytterligere opp for den neste gruppen en uke senere.

Les også

Dykkere får flere millioner i erstatning etter ekstremdykk fra norsk skip

Leif Morten Rasch i Industri Energi.

På spørsmål om den fatale dykkingen som DOF Subsea foretok i Australia kunne skjedd i Norge, svarer dykkerrådgiver Leif Morten Rasch i Industri Energi at det tror han ikke.

– Selv om dykkerselskapene ikke deler dykkertabeller har vi bransjestandarden i Norsok som gjør at dette reguleres. I Norge er vi mer bekymret for at dykkerne arbeider i et løsarbeidersamfunn uten faste ansettelser. Dette gjør at vi ikke kan si å ha et fungerende varslingssystem for dykkere dersom det er forhold i bransjen som er ugreie. Terskelen for å gi beskjed blir svært høy når du risikerer å miste oppdrag av å varsle, sier Rasch.

Som Aftenbladet tidligere har skrevet har Equinor jobbet med en plan for å dykke til rundt 225 meter på Gullfaks-feltet. Dette har Industri Energi vært negativ til innenfor rammene av dagens offshoredykking i Norge.

Millionerstatning

Aftenbladet har tidligere skrevet om at fem dykkere har fått utbetalt flere millioner i erstatning fra DOF Subseas forsikringsselskap som følge av skadene de pådro seg i dykkingen. Dykkingen skjedde fra det norske skipet «Skandi Singapore».

Men selv om dykkerne pådro seg skadene under trykksettingen på norsk territorium, har Statens havarikommisjon opplyst til Aftenbladet at de ikke kommer til å granske hendelsen. Begrunnelsen var at hendelsen ikke var akutt – men at dykkerne meldte fra om skadene en tid etter dykkingen.

Sjøfartsdirektoratet har delvis fulgt opp saken, men her ble siste møtet mellom DOF Subsea representanter fra selskapets hovedkontor i Bergen og Sjøfartsdirektoratet holdt i 2020. Sjøfartsdirektoratet sier at det fortsatt ikke har fått oversendt granskingsrapporten fra australske myndigheter, NOPSEMA, etter hendelsen.

I 1974 fikk sivile norske institusjoner tilgang til US Navys nødtabeller for dypdykking.

US Navy-tabeller?

Det er tidligere antydet i avisa The West at DOF Subsea benyttet seg av US Navys militære nødtabeller som grunnlag for å utforme sine egne tabeller i forbindelse med dykkingen på rørledningen i australsk farvann. De som skal belyse dette nærmere fra selskapets side, skal i vitneboksen i løpet av mars.

US Navys tabeller ble også brukt mye i Norge tidligere, men var kontroversielle. Norge skaffet seg tilgang til disse tabellene via Sjøforsvaret på 1960-tallet.

I januar 1974 signerte nemlig den norske marinen en avtale med US Navy: «The U.S Navy data exchange agreement with Norway, DEA N-73-N-5208». Marinen fikk da blant annet fri tilgang til US Navys nødtabeller for dypdykking. Foruten marinen omfattet avtalen fra norsk side også Det Norske Veritas, DNV, og Norsk Undervannsinstitutt, NUI.

Prosjektkomiteen for rørledninger på dypt vann, den såkalte DWP-komiteen sørget for å få kjøpt inn disse tabellene våren 1974 slik at Industridepartementet og Oljedirektoratet kom med på avtalen og fikk tilgang til US Navys nødtabeller for dykking.

Tanken var at disse skulle bringes videre til norske dykkerselskaper for at de skulle ta opp konkurransen med de utenlandske selskapene på norsk sokkel.

Statens havarikommisjon har ikke ønsket å foreta en gransking av ulykken på det norske skipet «Skandi Singapore». Dette er tidligere begrunnet med hendelsen faller utenfor havarikommisjonens mandat. Dette har Sjømannsforbundet reagert på og hevdet ikke stemmer.

Aftenbladet har også vært i kontakt med Sjøfartsdirektoratet, men de har ikke hatt kontakt med DOF Subsea om saken siden et møte som ble avholdt i 2020.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dykking
 2. Olje og gass
 3. DOF Subsea
 4. Oljepris
 5. Industri Energi
 6. Equinor
 7. Gullfaks

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oljearbeider fikk avslag på oppreisning: – Slik kan vi ikke ha det

 2. Betalt innhold

  Denne opplevelsen endret livet til offshore­advokaten

 3. Equinor med nytt oljefunn på Troll og Fram

 4. Åpner for kraft fra vernede vassdrag: – Vi trenger mer strøm

 5. Støre og Vedum: – Øker strømstøtten til 80 prosent