Robot leverte oljesøknad verdt 5,7 milliarder: – Dette er det første kopiprosjektet på norsk sokkel

Dagen etter at oljeskattepakken ble klar i Stortinget var det klart for feiring. Valhall Hod-prosjektet ble hentet ut av fryseboksen og arbeidsplasser hos leverandørbedrifter var sikret. En liten detalj i skattepakken kunne imidlertid ødelagt hele festen.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) mottar utbyggingsplanen (PUD) for Valhall Hod fra roboten Spot. Roboten skal brukes til inspeksjoner hos Aker BP. Til høyre er konsernsjef Karl Johnny Hersvik.
Publisert: Publisert:

Gjennom prosjekter som Valhall Hod skaper vi betydelige verdier både for samfunnet og våre eiere, og vi bidrar til å opprettholde en verdensledende leverandørindustri i Norge, sier administrerende direktør i Aker BP, Karl Johnny Hersvik.

Onsdag hadde han invitert partneren Pandion Energy og olje- og energiminister Tina Bru til en markering på Aker BPs hovedkontor på Fornebu.

Nå skulle nemlig utbyggingsplanen for satellittfeltet til Valhall overleveres formelt, selv om man allerede 9. juni feiret på Verdal-verftet til Kværner at man skulle få bygge plattformen.

Feltet inneholder 35 millioner fat olje, vil koste 5,7 milliarder kroner skal bli ferdig på 19 måneder og krever en oljepris (balansepris) på 27 dollar per fat – rundt 37 dollar før den nye skattepakken til Stortinget.

Stortinget hadde dagen før festen på Verdal blitt enig om en skattepakke til oljenæringen. Pakken stimulerer investeringer ved å blant annet utsette skatt, noe som frigjør penger for oljeselskapene nå mens de betaler mer skatt senere.

Valhall Hod-prosjektet var imidlertid ikke bare avhengig av en skattepakke, men også at en liten detalj kom med: Negativ terminskatt.

For partneren Pandion Energy (som eier 10 prosent av Valhall-området) var man nemlig avhengig av å få utbetalt skattefradrag for underskudd løpende gjennom året – ikke bare ved årsoppgjøret med skatteetaten året etter.

– Negativ terminskatt var essensielt for oss. Da får vi en likviditet som gjør at vi kunne gå inn i investeringen, sier Pandion Energy-sjef Jan Christian Ellefsen til E24, som nå er svært fornøyd med at prosjektet blir realisert.

Les også

Oljepakken utløser det første prosjektet: Kværner sikrer Hod-kontrakt på nesten en mrd.

Jan Christian Ellefsen i Pandion Energy

– Likebehandling

Selskapet har vært på norsk sokkel i tre år og representerer en ny type investorer på norsk sokkel: Private Equity og oppkjøpsfond. De ser muligheter for å kjøpe seg inn og utvikle prosjekter i et stadig mer modent norsk sokkel.

Hod er det tredje utbyggingsprosjektet selskapet er med på i Norge, etter Valhall Vestflanken og Duva.

Ellefsen sier at selskapet ville risikert å havne i brudd med lånebetingelsene sine hvis ikke man fikk bedret likviditeten. Derfor ville selskapet ha vært nødt til å stemme nei til prosjektet i lisensen, uten en løsning.

– Alternativet var å si nei. Å gå inn i noe der vi hadde satt selskapet i en slik situasjon kunne vi ikke gjøre. Det har vi vært tydelige både overfor departementet og andre om, sier Ellefsen.

Han sier at utbetaling av skattefradrag ved underskudd løpende likebehandler selskap som Pandion med større selskap som ikke har behov for pengene på kort sikt.

– Hadde ikke vi fått likviditeten i dette underveis ville vi først ha fått det i ligningsoppgjøret i 2021 for 2020. Da ville vi vært gjennom Hod-utbyggingen og ville måttet finne en annen måte å finansiere dette på, sier han og fortsetter:

–Det er et spennende og robust prosjekt. Men det er 35 millioner fat som skal bygges ut med en liten plattform, så det er avhengig av en streng kostnadskontroll gjennom prosessen.

Les også

Aker-sjefen kaller Noaka-avtale et gjennombrudd: Håper å få bygge ut havvind samtidig

Konsernsjef Karl Johnny Hersvik

– Kopiprosjekt

For Aker BP er Hod-prosjektet en gammel kjenning, for man har jobbet med prosjektet i rundt 10 år.

– Gamle Hod ble stengt ned i 2012 for å sikre brønnintegriteten. Dette er et prosjekt man har jobbet lenge med og det har vært usikkerhet i hvor mye man kunne få ut av reservoaret. Det har bidratt til at det ikke har blitt noe av før nå, fortalte prosjektdirektør Rannveig Storebø i Aker BP under seansen.

Aker BP har boret en avgrensningsbrønn for å bli mer sikker på antallet fat. Selv om den var tørr og estimatet dermed ble redusert fra 70 til 35 millioner, så ble man likevel tryggere på at man faktisk kunne få opp dette.

Konsernsjef Karl Johnny Hersvik fortalte om hvordan prosjektet ble satt på vent da corona traff verden og ikke minst oljemarkedet.

– Det lå klart i styrepapirene til det neste styremøtet, klart for signering, fortalte Hersvik og la til om hvordan man kastet seg rundt da Stortinget landet oljeskattepakken.

Han peker også stolt på hvordan man nå får til en veldig effektiv utbygging, fordi man gjenbruker designet fra Valhall Vestflanken, som Aker BP fikk i produksjon i fjor høst.

– Dette er det første kopiprosjektet på norsk sokkel, sa han og fortsatte litt humoristisk:

– Og en av de fine tingene med Valhall er at den er elektrifisert. Den har en av Norges lengste skjøteledninger.

Dermed blir det også lave CO₂-utslipp fra produksjonen.

Prosjektet utløser en rekke kontrakter til blant annet Leirvik på Stord, Kværner Verdal, ABB og Aker Solutions.

Aker Solutions har meldt at de nå er sikret arbeid for om lag 300 millioner kroner i 2020. Kværner sier at arbeidet er verdt en snau milliard for dem.

– Hva sier du til de som nå ser at et oljeprosjekt blir vedtatt først etter at balanseprisen deres faller med 10 dollar takket være skattepakken?

– Dette er et prosjekt som var klar for sanksjonering, men som ble lagt i kjøleskapet grunnet corona. Selv om balanseprisen er mer robust, så går også skatteinntektene opp ettersom staten er den største deltageren her og det blir mer aktivitet. Så dette er vinn-vinn, sier Hersvik.

Tror på noe økning i årets investeringer

Aker BP har allerede tatt store grep for å møte coronapandemien, på linje med resten av oljebransjen. Utbytter er kuttet, investeringer er enten kuttet eller utsatt og alle kostnader gås gjennom.

– Vil dere nå lette litt opp nå og investere mer, dere har jo fått denne skattepakken?

– Det vil nok løfte investeringene i år noe, men det meste av effekten kommer i 2021. Vi vil presentere nye prognoser når vi legger frem resultatene for andre kvartal (i juli, journ.anm.), sier Hersvik.

Aker BP-sjefen er samtidig opptatt av at man ikke må glemme å fortsette arbeidet med effektivisering:

– Denne skattepakken treffer bare utbyggingsprosjektene våre og er først og fremst laget for å drive opp aktiviteten i leverandørindustrien, sier han og fortsetter:

– Vi som oljeselskap må fortsatt jobbe knallhardt med forbedringer. Det inkluderer både driftskostnader, administrasjonskostnader og annet.

Aker BP har nå annonsert at arbeidet med både Valhall Hod og gigantprosjektet Noaka går videre.

– Fremskynder dere mange prosesser etter denne skattepakken?

– Vi hadde en del prosjekter på tapetet, så man kan si at vi går tilbake til planen vi hadde før corona med et par unntak der vi vurderer å akselerere opp, sier Hersvik.

– Er det en fare for at man nå havner i samme vane som for 10 år siden, da ting ble bygget ut i hui og hast med store kostnader, når man nå må levere søknader før utgangen av 2022?

– Den fristen er først og fremst relatert til PUD. jeg tror man vil få robuste prosjekter. Nå har vi en oljepris på 40, ikke 100, og diskusjonen om robuste gjennomføringsmodeller er mye tydeligere nå enn i 2012.

Les også

Milliardsmell for Kjell Inge Røkkes Aker BP: Kutter utbyttet med 67 prosent

Publisert:
Gå til e24.no