Nel-aksjen til værs etter ny Nikola-kontrakt

Nel har en rammeavtale med lastebilprodusenten Nikola verdt flere milliarder kroner. Onsdag bestilte Nikola fem nye fyllestasjoner, og det sender Nel-aksjen i været. Aksjen er doblet i verdi i år.

Nels konsernsjef Jon André Løkke.
Publisert:

Nel meldte onsdag om en kontrakt på fyllestasjoner og produksjonsutstyr for hydrogen med sin amerikanske storkunde Nikola. De to har tidligere inngått en omfattende rammeavtale om mulige leveranser.

Nikola produserer hydrogenlastebiler, og skal noteres på den amerikanske teknologibørsen Nasdaq torsdag. Selskapet skal bygge et omfattende nettverk av fyllestasjoner i USA for sine kunder i transportbransjen.

Les også

Nel har fått ny Nikola-kontrakt til en verdi av rundt 283 millioner kroner

Nyheten sender Nel-aksjen videre til værs torsdag, etter en massiv oppgang så langt i 2020.

Like etter åpning var Nel-aksjen opp 8,33 prosent til 17,22 kroner. Dermed var aksjekursen mer enn doblet siden nyttår.

Oppgangen avtok imidlertid noe etter noen minutters handel.

Med unntak av Nel faller de mest omsatte aksjene på Oslo Børs. Hovedlisten falt rundt 0,7 prosent kort tid etter åpning.

Tyske og amerikanske aksjonærer

E24 har tidligere omtalt den store Nel-interessen blant anonyme tyske investorer, som sitter på store eierandeler i selskapet.

Mange av disse handler via Clearstream Banking, som nå sitter på 44 prosent av Nel-aksjene. For ett år eide investorene bak Clearstream Banking-kontoen bare tre prosent av aksjene i Nel. Men fra juni i fjor økte andelen kraftig.

I det siste ser også amerikanske investorer ut til å ha fått opp øynene for Nel. På aksjonærlisten ligger det nå kontoer i Bank of New York Mellom med 2,29 prosent av Nel, og JP Morgan Chase med 1,66 prosent.

Rammeavtale verdt fire mrd.

Nels kontrakt med Nikola onsdag er på 283 millioner kroner, og gjelder fem fyllestasjoner med åtte elektrolysører i hver stasjon.

Men potensialet for videre leveranser i USA er svært stort, ifølge tidligere presentasjoner fra de to selskapene.

I utgangspunktet har Nel en rammeavtale med Nikola fra 2018 på inntil 448 elektrolysører – enheter som bruker strøm til å splitte hydrogen ut fra vann. Disse brukes i kombinasjon med fyllestasjoner for hydrogen.

Det tilsvarer rundt 50-60 fyllestasjoner, alt etter hvor store de blir.

Hver elektrolysør koster rundt én million dollar, ifølge Nikola. Det betyr at Nels rammeavtale med Nikola har en verdi på rundt fire milliarder kroner.

Skal ha utstyr for 89 mrd.

Nikola har imidlertid enda større planer for sin virksomhet. Selskapet vil bygge ut hele 1.200 fyllestasjoner for hydrogen, med åtte elektrolysører i hver.

Det betyr i så fall at Nikola vil trenge hele 9.600 elektrolysører, til en anslått kostnad på rundt 89 milliarder kroner, hvis vi skal tro på Nikolas egne tall.

Hvis Nel får bare en brøkdel av disse ordrene, vil selskapet ha jobb og inntekter i årevis. Men det avhenger av at det børsnoterte Nikola klarer å gjennomføre sine ambisiøse planer, og at Nel klarer å levere etter forventningene.

Men kostnadene ved Nels produksjon vil måtte reduseres mer enn det som tidligere har vært målet for at Nel skal levere til prisen Nikola forventer og tjene penger. Det påpeker DNB Markets i et morgennotat.

– Vi venter at aksjen åpner opp i dag, men gjentar en salgsanbefaling med et kursmål på fem kroner per aksje, skrev DNB Markets torsdag morgen.

Les også

Nels storkunde skal ha utstyr for 89 milliarder: – Tror fremtidig business kan tilfalle oss

Øker kapasiteten

Nel lager i dag 18 elektrolysører i året på anlegget sitt på Notodden. Selskapet vil bygge en ny fabrikk på Herøya i Porsgrunn, der kapasiteten i første fase skal være på 160 enheter i året. Fabrikken skal kunne utvides til å kunne levere 650 elektrolysører i året.

– Og så må vi jo tenke på om vi skal ha en tilsvarende Herøya-fabrikk til, kanskje i USA, og en tilsvarende Herøya-fabrikk til i Asia. Men nå snakker vi om mange år frem i tid. Det er for tidlig å tenke på nå, sa Nel-sjef Jon André Løkke til E24 i mars.

En Nel-elektrolysør av typen A-485 har en kapasitet på 2,2 megawatt og kan levere 1.000 kilo hydrogen daglig, som tilsvarer rundt 4.000 liter bensin.

Les på E24+

Tenk på et Nikola-tall for Nel – for eksempel 89 milliarder kroner

Publisert:
Gå til e24.no