HVOR SKAL VI? Både Norge og Equinor bør ha langt sterkere ambisjoner på fornybar energi, mener E24s redaktør. Her olje- og energiminister Tina Bru og Equinors konsernsjef Eldar Sætre, som viser fram en boreprøve for CO₂-lagring.

Marius Lorentzen / E24 (arkivfoto)

Norsk oljepolitikk er som å bære havre til en døende hest. Første steg i riktig retning kan være å dele Equinor i to

UKESLUTT: Mens resten av verden forbereder seg på raskere grønn omstilling, ser norske politikere fortsatt bakover. Kortsiktige perspektiver og manglende visjoner på fornybar energi og offshore havvind kan koste Norge dyrt.

 • Gard L. Michalsen
  Gard L. Michalsen
  Sjefredaktør for E24 og Dine Penger
Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Oljeprisen har rundet 40 dollar igjen. Opec+ har bestemt seg for å forlenge produksjonskuttene. Og på Stortinget prøver partiene å bli enige om en krisepakke for Norges viktigste og desidert mest lønnsomme næring. 

Det ser lysere ut enn slutten av april, da et fat nordsjøolje falt under 20 dollar og gjorde deler av norsk oljebransje ulønnsom – spesielt de fleste planlagte felt. 

Men en svale gjør ingen sommer. 40 dollar er lite å juble for. Og de fundamentale fremtidsutsiktene for oljebransjen er på ingen måte blitt bedre. 

Heller tvert imot. 

TORSDAG 5. MARS, for tre måneder og en evighet siden, var Norsk olje og gass samlet til årskonferanse i Oslo. Bortsett fra frenetisk håndvask var det lite som minnet om krise. Oljeprisen var fortsatt over 50 dollar. 

Men det varte bare i noen timer til. Og kan bli lenge til neste gang. 

Henger industrien med i tiden?, var overskriften til en av panelsamtalene. Undertegnede svarte fra scenen med å spørre hvor lenge Equinor skal være ett selskap – i en verden der det danske havvindselskapet Ørsted snart kunne være verdt mer enn hele Equinor.

Premisset var et interessant eksperiment.

En uke senere slo spådommen til. 

NORGE ER EN energinasjon. Vi har bygd vår rikdom på vannkraft og eventyrlige lønnsomheten fra olje og gass. Uten oljen ville vi vært et fattigere land. Og den kommer til å være viktig for oss i mange år til. 

Dette er forholdsvis uomtvistelige fakta, som det er vanskelig å argumentere mot.

Problemet er når disse sannhetene om fortid og nåtid blir til selvstendige argumenter for hvordan vi skal bygge fremtiden. 

FOR DET ER ikke skattelettelser, elektrifisering av sokkelen eller navnet på Norges største selskap som avgjør hvor lenge vi skal leve av olje. Det er det markedet og etterspørselen som bestemmer. 

Mye tyder på at coronakrisen kan eskalere og fremskynde fundamentale endringer. Folk reiser mindre. Full kollaps i luftfarten slår hardt ut. Det er paradoksalt – for ikke å si urovekkende – hvor lite dette preger den norske debatten. 

Og mens vi snakker om lavere skatt for å gjøre nye oljefelt lønnsomme, er resten av verden opptatt av hvordan krisen er et forvarsel på fremtiden: 

«OLJESELSKAPER OG LAND som er avhengige av eksport av energi, bør forberede seg på en lang og vond periode. Og bruke krisen til å planlegge den omstruktureringen som må finne sted hvis planeten skal håndtere klimaendringene.»

Dette kunne vært hentet fra MDGs partiprogram. Det var en leder i The Economist 18. april. To uker før advarte samme avis oljeselskapene om at lavere etterspørsel ville snu opp ned på hele bransjen. 

En måned senere viet redaksjonen hele utgaven til å oppfordre verdens land om å bruke momentumet til å flatten the climate curve, blant annet med økt bruk av karbonprising. 

SLIKE ADVARSLER OG oppfordringer er ofte moralsk begrunnet, men stadig oftere er argumentene rent økonomiske. Denne uken kom tankesmien Carbon Tracker med en kraftig advarsel om den finansielle risikoen i fossil energi. 

Fornybar teknologi og aggressiv klimapolitikk gjør at vi nærmer oss etterspørselstoppen, og coronakrisen har akselerert utviklingen. Myndighetenes oppgave bør nå være å «sørge for en styrt avvikling i stedet for å gjenoppbygge virksomhet som ikke er økonomisk bærekraftig», oppsummerer redaktør Olav Øvrebø på energiogklima.no.

MEN OLJESELSKAPENE FØLGER jo med i det grønne skiftet? 

Ja, Equinor har etablert en fornybardivisjon. Hywind Tampen skal bli verdens største flytende havvindpark. Men den fornybare andelen av selskapets investeringer var i 2018 på bare 4 prosent. Tidligere i år uttalte selskapet at ambisjonen er 15–20 prosent om noen år. 

Denne uken kom Rystad Energy med oppsiktsvekkende spådommer: Investeringene på havvind i Europa kan neste år blir like store som oljeinvesteringene, og større i 2022. 

I dette bildet bør Equinor revurdere egne ambisjoner Trolig også hvordan virksomheten organiseres. Selv om konsernsjef Eldar Sætre avviste senest på kapitalmarkedsdagen i februar at det var aktuelt å splitte selskapet. 

DE ORDENE KAN han komme til å spise i seg. Fordi nettopp kapitalmarkedene nå signaliserer voldsomme sprik i prising og investeringsvilje mellom fornybar og fossil energi.

Statoil er blitt Equinor, men fremstår fortsatt som en dinosaur. Dagens organisering gir neppe riktig verdsetting av den bortgjemte fornybare delen. 

Et skille kan synliggjøre disse verdiene, forsterke kapitaltilgangen – og akselerere de fornybare investeringene.

DESSUTEN HANDLER IKKE dette bare om Equinor. Spørsmålet er hvorvidt Norge skal satse på fornybar energi. Vi har alle forutsetninger, kompetanse og kapital. Likevel er norsk havvind fortsatt redusert til en fotnote i landets største oljeselskap. Det er oppsiktsvekkende defensivt.

Og politikerne later ikke til å bry seg om slikt. Her er fokus på krisepakker for å sikre fossile investeringer som er satt på vent. 

Mens olje- og energiminister Tina Bru er opptatt av å forberede sin redegjørelse om de 200 tapte milliardene, gule sportsbiler og en kostbar kalkun i USA.

Den er selvsagt viktig. Men det bør ikke ta lang tid å gjenta hvor uklokt dette viste seg å være, lære av feilene og vise til eventuelle konsekvenser.

DET BÅDE BRU og Stortinget burde bruke mer tid på er å se fremover. 

Og diskutere hvordan Norge både som en rik energinasjon og som hovedeier av Equinor kan ruste oss best mulig for en fornybar fremtid.

Som kan komme langt raskere enn vi trodde for bare tre måneder siden. 


Les på E24+

Jo da, Sætre. Equinor kommer til å bli delt

Les også

Kutt i Equinors oljeprognose gir kjempetap: Skriver ned verdier for 25 milliarder

Les også

Lei hjemme-alene-fester – Mímir vil ha full kontroll med Equinor

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Oljepolitikk
 3. Norsk olje og gass
 4. Havvind
 5. Energi
 6. Hywind
 7. Oljeprisen

Flere artikler

 1. Hvis Equinor hadde aktive eiere med ambisjoner, ville de forlengst snakket om å dele selskapet i to

 2. Equinors konkurrenter skjerper klimamål: – Da må vi også speede opp

 3. Betalt innhold

  Equinor-sjef Opedal har fått en krystallgrønn marsjordre

 4. Betalt innhold

  Denne vindavtalen bør ikke Equinor-aksjonærene ta lett på

 5. Betalt innhold

  Equinor verner ingen investeringer