Vedder på prisfall for klimakvoter – kan presse ned strømprisene

Spekulanter satser på at brexit uten en avtale vil sende prisene på utslippskvoter i Europa nedover. En slik situasjon kan presse ned norske strømpriser.

PRISFALL: Prisen for utslippskvoter i Europa har falt etter valget av Boris Johnson som ny statsminister i Storbritannia.

Foto: Czarek Sokolowski AP
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Brexit-uroen fortsetter med full styrke i Storbritannia om dagen.

Nå har en rekke spekulanter satset penger på at prisen for klimakvoter i Europa skal falle betydelig ved en såkalt hard brexit, en situasjon der Storbritannia forlater EU uten en avtale, ifølge Financial Times.

Prisen på CO₂-kvoter har steget kraftig på grunn av nye innstramminger, og nådde i sommer sitt høyeste nivå på over ti år på 30 euro for et tonn med utslipp.

DNB-megler: – Tilstrømming av spekulative aktører

Siden Boris Johnson, som er fast bestemt på å forlate EU – med eller uten avtale i oktober, ble valgt som Storbritannias nye statsminister i juli, har prisen imidlertid falt noe tilbake til rundt 25 euro.

Samtidig har shorting av kvotene i markedet, et veddemål på prisfall, vokst.

– Det europeiske kvotemarkedet har sett en betydelig tilstrømming av finansielle, mer spekulative aktører siden 2017. I motsetning til de fundamentale aktørene, så vil spekulantene i større grad kunne ta shortposisjoner i markedet dersom de tror på et prisfall, påpeker råvaremegler André Rørheim i DNB overfor E24.

Les også

CO₂-kvoter på sitt dyreste på over ti år: Norske strømpriser stiger igjen

Han mener de pågående brexit-diskusjonene er en viktig del av forklaringen på markedsbevegelsene.

– Johnsons holdning til brexit-spørsmålet har vært tydelig hele veien, og det er interessant å se at kvoteprisene toppet ut på 29,95 euro den dagen han overtok som statsminister 24. juli, og har trendet ned til rundt 25 euro siden da, forklarer Rørheim.

Kan føre til storsalg

Bedrifter som slipper ut CO₂ må handle utslippskvoter i markedet, og ved å kjøpe en CO₂-kvote gjennom det europeiske kvotehandelssystemet kan man slippe ut ett tonn med CO₂. Systemet er innført for å gjøre det dyrere å forurense.

De økte shortposisjonene forklares med at dersom Storbritannia skulle ryke ut av EU uten en avtale, kan blant annet britiske flyselskaper og industriselskaper bestemme seg for å selge sine utslippskvoter samtidig, slik at CO₂-prisene faller.

Les også

DNB Markets mener klima legger press på flybransjen

Rørheim i DNB utelukker ikke at prisene, som har steget voldsomt siden 2017, kan falle ned til mellom 18 og 20 euro per tonn ved en hard brexit, som følge av et kortsiktig salgsrush.

– Samtidig så har brexit vært på agendaen ganske lenge nå, og aktørene i Storbritannia som blir berørt, har hatt god tid til å forberede seg, legger han til.

– Lavere strømpris

Prisen for utslippskvotene er blant det som styrer utviklingen i norske strømpriser, og da prisen nådde rekordhøye nivåer tidligere år, ble også strømprisen presset oppover.

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i kraftanalysebyrået Wattsight sier til E24 at denne prisen blir vesentlig for den norske strømprisen fremover.

På lang sikt mener imidlertid Rørheim i DNB Markets at det ikke nødvendigvis vil være negativt for kvoteprisene at Storbritannia går av EU uten en avtale.

Les også

Største veddemål mot Hydro-aksjen på to år

– Storbritannia er en netto bidragsyter til overskuddet av kvoter i markedet. På sikt kan dermed en brexit bety at prisene fundamentalt sett skal høyere, sier råvaremegleren.

Rørheim og Lilleholt ser begge riktignok flere faktorer de tror kan bidra til å presse ned kvoteprisene på lengre sikt, blant annet en svekket europeisk økonomi.

– Får man en svekkelse i den industrielle aktiviteten i Europa, så faller etterspørselen etter CO₂-kvoter, påpeker han.

En annen faktor er de svært lave gassprisene som for øyeblikket fører til en situasjon der gass erstatter kull i produksjonen av kraft.

– Siden gass er et renere produkt enn kull, faller behovet for å kjøpe CO₂-kvoter tilsvarende. Altså får man en reell nedgang i etterspørselen etter CO₂-kvoter fra kraftsektoren, forklarer råvaremegleren.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Kronesjokk gir dyrere strøm: – Har veldig stor betydning

 2. 2019 blir det fjerde dyreste strømåret

 3. Betalt innhold

  Kort forklart: Faktorene som styrer strømprisen

 4. Annonsørinnhold

 5. Valg i Storbritannia: – Markedet vil få brexit overstått, og tror det er Johnson som kan få det til

 6. Betalt innhold

  Slik vil vindkraft-boomen påvirke kraftprisen