PGS-skip på oppdrag for ExxonMobil ble stanset av venezuelansk marineskip

Seismikkskipet Ramform Tethys, tilhørende norske Petroleum Geo Services (PGS), ble lørdag oppsøkt av et marineskip fra Venezuela mens det var på oppdrag for oljeselskapet Exxon Mobil utenfor Guyanas kyst. Guyana fordømmer handlingen.

OPPSØKT AV VENEZUELAS MARINE: Seismikkskipet Ramform Tethys, tilhørende det norske seismikkselskapet Petroleum Geo Services (PGS)

Foto: PGS
 • Marius Lorentzen
 • NTB
Publisert:

Det opplyser myndighetene i Guyana overfor nyhetsbyrået Dow Jones Newswires. PGS bekrefter overfor E24 at skipet deres ble oppsøkt lørdag.

Skipet skal ha befunnet seg om lag 145 kilometer fra grensen til Venezuela, en grense de to landene strides om. Den venezuelanske marinen skal ikke ha bordet det norskeide seismikkskipet.

– Vi har alle nødvendige tillatelser for å samle inn seismikk der på vegne av en kunde. Etter at vi ble oppsøkt stoppet vi innsamlingen og satte kurs østover. Vi fikk senere på kvelden vite at det venezuelanske marinefartøyet hadde trukket seg tilbake fra området der Ramform Tethys er, sier direktør for kommunikasjon og IR i PGS, Bård Stenberg til E24.

– Betyr dette at dere nå kan fortsette arbeidet?

– Det har jeg ikke noen kommentar til ennå, vi skal ha et oppdateringsmøte i formiddag, sier Stenberg.

– Utenriksdepartementet motsetter seg denne ulovlige, aggressive og fiendtlige handlingen, sier Guyanas utenriksminister Carl Greenidge, i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået, og legger til at Venezuela er en trussel mot landets økonomiske utvikling.

Hør E24-podden om krisen i Venezuela: En velsignelse for OPEC, en katastrofe for folket

Les også

Jubel og uro etter oljefunn: Tror alle i landet blir dollarmillionærer

– Ulovlig

Guyanas utenriksdepartement reagerer likevel kraftig på hendelsen.

– Dette er en ulovlig, aggressiv og fiendtlig handling fra Venezuela, som igjen viser trusselen våre vestlige naboer utgjør for Guyanas økonomiske utvikling, heter det i en uttalelse søndag.

Landet opplyser videre at de vil ta «denne seneste ulovlige handlingen og åpenlyse respektløsheten overfor Guyanas suverenitet» videre til FN.

ExxonMobil opplyser til Dow Jones at de har stanset seismikkarbeidet inntil videre, og at det vil bli gjenopptatt når sikkerhetssituasjonen for de ansatte er avklart.

Omstridt grense

Lutfattige Guyana har blitt et av de hotteste oljeområdene i verden etter at et partnerskap ledet av det amerikanske oljeselskapet ExxonMobil har gjort ti funn siden 2015. Disse skal etter planen bygges ut med flere flytende produksjonsskip i årene fremover.

Venezuela og Guyana er dypt uenige om hvor grensa mellom de to landene skal gå. Oljefunnene har satt konflikten enda mer på spissen.

I desember oppjusterte ExxonMobil ressursestimatet sitt for Guyana fra fire til fem milliarder fat oljeekvivalenter. Til sammenligning er det nye norske gigantfeltet Johan Sverdrup estimert til å inneholde opp til 3,1 milliarder fat.

Venezuela har kalt ExxonMobils aktivitet i Guyana ulovlig. Landet har helt siden 1800-tallet gjort krav på den mineralrike regionen vest for Essequibo-elva i Guyana. En internasjonal domstol dømte imidlertid i 1899 i favør av Guyana, som da var en britisk koloni.

Myndighetene i Venezuela skal så langt ikke ha kommentert hendelsen med PGS-skipet.

Les også

Aker Solutions vant kontrakt på Jotun

Les også

Leteskuffelse i Norskehavet

Les også

Billigere enn planlagt: Ny Sverdrup-plattform seiler til Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Petroleum Geo-Services
 2. ExxonMobil
 3. Venezuela

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Guyana fordømmer venezuelansk inngripen mot norsk seismikkskip

 2. Betalt innhold

  PGS med kraftig resultatforbedring

 3. Dramatiske nødanrop: Slik ble mannskapet på «Front Altair» reddet

 4. Betalt innhold

  The Economist: Det skjer merkelige ting i Hormuzstredet

 5. Betalt innhold

  Facebook trenger Trump mer enn Trump trenger Facebook