- Viser at penger betyr noe for sosialister også

Både FrP og Høyre mener regjeringen gjorde rett da de avblåste oljekonflikten i natt.

STØTTER BJURSTRØM: Men Frp-topp Christian Tybring-Gjedde mener regjeringen er dobbeltmoralske når de sier de er opptatt av streikeretten.

Line Møller
  • Øistein Svelle
  • Julie Lundgren
Publisert:

Selv om regjeringspartner SV i morgentimene tirsdag kritiserer beslutningen, får arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) støtte fra de største opposisjonspartiene i at det var nødvendig å gripe inn i konflikten med tvungen lønnsnemnd.

- Frp syns dette er en helt naturlig konsekvens av hvor viktig oljenæringen er for landet og Norges omdømme som energinasjon. Jeg tror det regjeringen gjør er det folk flest også mener de bør gjøre, for det er viktigere å sikre offentlige finanser enn streikeretten til oljearbeiderne, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp) til E24.

LES OGSÅ: Tvungen lønnsnemnd i oljekonflikten

Dobbeltmoral

Samtidig mener han at regjeringen er dobbeltmoralske når de nå innfører tvungen lønnsnemnd.

- Regjeringen snakker stadig om at det er viktig for dem at streikeretten er reell, men når alt kom til alt så prioriterte de andre hensyn. Jeg har stor forståelse for beslutningen, men regjeringen møter jo seg selv i døren etter alt snakket om streikerett, sier han til E24.

- Det viser i det minste at penger betyr noe for sosialister også, fortsetter han.

Høyres Svein Flåtten vil ikke spekulere i hva Høyre hadde gjort hvis de var i regjering, men sier han ikke finner grunn til å kritisere Bjurstrøms beslutning.

- Jeg mener det er en så alvorlig samfunnsmessig situasjon at det var nødvendig å gripe inn. Situasjonen var fastlåst og det var denne utgangen som lå i kortene, sier han.

LES OGSÅ: SV: – Arbeidsgiverne burde tatt støyten selv

Reell streikerett?

Tybring-Gjedde mener det kan stilles spørsmålstegn ved om oljearbeidere har en reell streikerett når arbeidsgivernes lockout førte til tvungen lønnsnemnd.

Selv mener han imidlertid at det er en naturlig konsekvens av at enkelte bransjer er så viktige at samfunnet må tvinge partene til enighet.

- Noen næringer er så viktige for nasjonen at de reelt sett ikke har streikerett. Det gjelder blant annet innenfor oljenæringen, helsesektoren og politiet, sier Frp-representanten.

Siste utvei

Høyres Flåtten sier han anser argumentet om å sikre Norges omdømme som olje- og gassleverandør som tungtveiende nok for å gå til tvungen lønnsnemnd.

- Selvsagt skal dette brukes med forsiktighet, og jeg tror det satt langt inne for regjeringen, men det ble siste utvei når man ser hva det betyr for Norges omdømme.

- Når samfunnsmessige interesser er truet og dette er regjeringens instrument for å løse konflikten, så synes jeg det skal mye til å kritisere hva de gjorde i denne situasjonen, sier han.

Les også


Statoil-løft på Børsen etter lønnsnemndSV: – Arbeidsgiverne burde tatt støyten selvBjurstrøm senket oljeprisenPartene møtes på nytt hos arbeidsministeren

Publisert:

Flere artikler

  1. Tvungen lønnsnemnd i oljekonflikten

  2. SV: – Arbeidsgiverne burde tatt støyten selv

  3. Bjurstrøm senketoljeprisen

  4. Betalt innhold

    Får refs for å blande seg inn i streik

  5. - Hun signaliserer at lønnsnemnd ikke er noe man kan bestille