Flere vedder på stigende oljepris

Det var ifølge Opec en skarp økning i spekulative veddemål på prisoppgang i oljemarkedet  på tampen av fjoråret.

VILLIG TIL Å VEDDE: Det var en sterk økning i antall kontrakter som forutsetter prisoppgang i oljemarkedet i desember. (Illustrasjonsfoto fra råvarebørsen i New York.)
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

I sin månedlige rapport over oljemarkedet skriver OPEC torsdag at det i desember ble registrert en skarp økning i oljekontrakter som forutsetter prisoppgang.

– Spekulative veddemål på et oppsving i oljeprisen økte skarpt forrige måned, spesielt i ICE Brent, som er på sitt laveste på fem år, skriver OPEC i rapporten som ble lagt tilgjengelig i ettermiddag.

I den siste uken i desember økte antall fremtidskontrakter som forutsetter prisoppgang med 27.016, mens antall kontrakter som forutsette videre prisnedgang ble redusert med 22.540. I alt ble det omsatt 115.571 kontrakter, skriver OPEC.

Les også

Jarand Rystad: - De lave prisene kan ikke vare lenge

– Negativ stemning

Men selv om flere var villig til å spekulere i en prisoppgang i desember, legger ikke OPEC skjul på at stemningen i oljemarkedet er svært negativ.

– Den negative stemningen i et oljemarked som står overfor et produksjonsoverskudd på en million fat om dagen, skriver OPEC.

I 2014 økte oljeetterspørselen ifølge OPEC med 0,95 millioner fat om dagen. Samtidig økte produksjonen utenfor OPEC med 1,98 millioner fat.

For 2015 ser OPEC for seg at produksjonen utenom kartellet øker med ytterligere 1,28 millioner fat.

OPEC på sin side besluttet på sitt siste møte i november å holde produksjonen uendret på rundt 30 millioner fat per dag.

Les også:Opec endrer ikke produksjonen

Ser svakhetstegn i USA
Det bratte fallet i oljeprisen gjør at OPEC nå aner effekten på produksjonen. I USA har produksjonen av skiferolje økt taktfast de siste årene, noe som har vært med på å presse prisen ned.

Når oljeprisen passerte 60-tallet på vei nedover på slutten av fjoråret, nådde den sannsynligvis også smertegrensen for en del nye prosjekter i USA. Mange oljeeksperter har anslått at balanseprisen for skiferolje i USA ligger et sted mellom 60 og 80 dollar.

OPEC tror fortsatt produksjonen av olje vil øke i USA, men ser nå for seg en vekst på «bare» 950.000 fat. Det er 100.000 fat mindre enn kartellet spådde i sin forrige rapport for en måned siden.

Les også

Oljeekspert mener USAs smerteterskel er undervurdert: – Ingen tegn på at USA tar ferie

Prisoppgang

Torsdag ettermiddag peker pilene oppover i oljemarkedet. Et fat nordsjøolje stiger over 2 dollar, og passerer 50 dollar fatet. Ved 15-tiden selges et fat nordsjøolje med levering i mars for 51,90 dollar.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Spekulantene øker veddemålene på høyere oljepris

  2. Kraftig hopp i spekulasjon på oljeprisen: – Sjeldent at vi ser

  3. IEA spår beskjeden oljeprisoppgang

  4. Oljespekulanter optimistiske etter Opec-rapport

  5. Betalt innhold

    - Avtalen er en «julegave» til skiferprodusentene