Kostnadsgaloppen skal stoppes: - Det er ingen hellige kyr

LONDON (E24): Statoil kutter i investeringene og vil spare åtte milliarder kroner i året fra 2016. Helge Lund avviser ikke at de vil gjøre flere av oljeserviceselskapenes oppgaver selv.

TEAM STATOIL: Konsernsjef Helge Lund, kommunikasjonsdirektør Reidar Gjærum og finansdirektør Torgrim Reitan ankommer Statoils kapitalmarkedsdag i London fredag. Selskapet annonserte økte utbytter, kostnadskutt og lavere investeringsbudsjetter enn planlagt.

Nina Eirin Rangøy
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

De siste dagene har spekulasjonene rundt Statoils nye strategi preget media.

Fredag kom svarene da Statoil inviterte til kapitalmarkedsdag og kvartalspresentasjon i London.

Statoil skal kutte fem milliarder dollar (drøye 30 milliarder kroner) i investeringene fra i år og ut 2016. Det senker det årlige investeringsbeløpet med snaue to milliarder dollar til 20 milliarder per år, sammenlignet med tidligere anslag.

Den norske oljekjempen sier også at de skal spare 1,3 milliarder dollar, tilsvarende åtte milliarder kroner, per år fra 2016 med et omfattende kostnadsprogram.

Statoil-sjef Helge Lund forteller til E24 at av de 1,3 milliarder dollarene, kommer rundt én milliard fra besparelser på investeringer (Capex-siden), mens resten kommer fra driften.

Målepunktet for spareplanen startet nå fra 2014, så besparelsene kommer i tillegg til tidligere sparetiltak som har blitt annonsert.

Les også

Statoil skyver på produksjonsmål: Men Johan Sverdrup skal sikres

Statoil har tidligere sagt at 100 av 330 forretningsutviklere skal bort og at 209 stillinger innen støttefunksjoner (som IT, revisjon og eiendomsforvaltning) skal outsources.

- Ingen hellige kyr

Når investeringsbudsjettet skal nedjusteres mot tidligere anslag skal også utgiftene til vedlikehold- og modifikasjonsarbeid kuttes. Dette har utløst spekulasjoner om norske leverandørbedrifter som Aker Solutions, Aibel og FMC må kutte i arbeidsstokken.

- Betyr denne planen at dere vurderer å gjøre mer av vedlikehold- og modifikasjonsarbeidet selv?

- Her er det ingen hellige kyr. Vi må se hva vi mener den beste måten å gjøre arbeidet på, men jeg tror ikke dette er et forbedringsprosjekt der oljeselskapene stilles opp mot leverandørindustrien. Jeg tror det i stor grad er en utfordring vi jobber med sammen, sier Lund.

- Jeg tror det også er best hvis vi finner løsningene sammen, sier han videre.

- Du er ikke redd for at man mister kompetanse i leverandørindustrien gjennom disse milliardreduksjonene når dere er en så stor kunde?

- Jeg tror man må tenke at selv om vi gjør kutt på våre planlagte investeringer, så er det for hele vår globale portefølje. Fortsatt skal vi investere for 20 milliarder i året. Statoil har aldri investert mer enn det.

- Og det er i dollar, skyter informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. muntert inn.

- Så jeg tror at vi fortsatt får et godt leverandørmarked, men vi har begge godt av å gjøre ting bedre. Det kan også styrke konkurranseevnen vår globalt, sier Lund.

Kompromisser ikke på kvaliteten

Under presentasjonen fredag avviste Statoil-sjefen på det sterkeste at de vil godta reduksjoner i sikkerhetsnivået eller kvaliteten og driftskvaliteten på infrastrukturen når sparetiltakene skal realiseres.

Margareth Øvrum er konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Statoil

Maiken Ree

- Sikkerheten er alltid vår høyeste prioritet og vi vil ikke inngå kompromisser på det (...) Men jeg mener det er muligheter for bedre planlegging og forbedring av prosessene for å hente ut gevinster, sier Lund.

- Kvaliteten på anleggene er også helt avgjørende, og vi ser på hvordan vi kan gjøre arbeidet på en bedre måte for også å redusere kostnadene.

Heller ikke Margareth Øvrum mener kostnadsbesparelsene vil gå utover hverken kvalitet eller sikkerhet. Øvrum er konserndirektør for teknologi, teknologi og boring i Statoil.

Hun har ansvar for alt fra innkjøp fra oljeleverandører, til boring, forskning og utbygging.

- Vi er interessert i å holde liv i plattformene så lenge som mulig, og vi er ikke akkurat kjent for dårlig vedlikehold, sier Øvrum.

Les også:

Statoil kutter 30 milliarder i investeringsbudsjettetStatoil gir mer til eierneStatoil i fokus på Oslo BørsHelomvending for Statoil

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Statoil-topp om standardisering: - Min trapp til himmelen

 2. – Internt har vi jo mål som er enda tøffere

 3. Betalt innhold

  Her vil Statoils nye kutt ramme hardest

 4. – Kostnadene skal ikke opp igjen, ikke denne gangen

 5. Betalt innhold

  Statoil satte oljeindustrien på tidenes hestekur. Resultatene vekker oppsikt.