Maratonsak om milliardtriksing i kraftselskap

Mandag starter Södertörns tingsrätt straffesaken mot Boris Benulic (59) og tre medtiltalte i den omfattende svindelsaken som har påført Troms Kraft tap på rundt 1,7 milliarder kroner.

SVINDELSAK: Det ble avdekket vesentlige feil i regnskapet til et svensk datterselskap av Troms Kraft. På mandag skal svindelsaken opp i retten.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Den hovedtiltalte Boris Benulic var administrerende direktør i det på papiret vellykkede datterselskapet Kraft & Kultur. Men 22. november 2011 gikk alarmen. Troms Kraft innkalte til pressekonferanse og meddelte at det var avdekket vesentlige feil i regnskapene til det svenske datterselskapet.

- Systematisk lovbrudd

Troms Kraft-ledelsen fortalte rystet at de hadde mistanke om et inntektsavvik på 1,5 milliarder kroner etter flere år med regnskapsmanipulasjon. Ifølge tiltalene har Benulic og de tre medhjelperne bedrevet grov svindel, alternativt stått for grov regnskapssvindel i regnskapsårene 2003 til 2010.

– Lovbruddene er å anse som grove ettersom det dreier seg om betydelige beløp og inngår som et ledd i et systematisk begåtte lovbrudd, heter det i tiltalen fra statsadvokat Lennart Gollard ved det svenske økokrim, Ekobrottsmyndigheten.

Statsadvokaten ønsker ikke å uttale seg om saken før rettssaken, får NTB opplyst av presseansvarlig Katinka Wall ved Ecobrottsmyndigheten i Stockholm.

Manipulerte salg

Svindelen skal ha skjedd ved å manipulere dataene for strømsalg, slik at regnskapene viste en feilaktig økning av inntekter og resultater. Ved å bruke regnskapsposten «påløpte, ikke fakturerte inntekter» (upplupna inntekter) skal de tiltalte ha dekket over at de solgte kraft til en langt lavere pris enn det som kommer fram i regnskapene. Regnskapsposten var finansiert av kredittlån.

Ifølge tiltalen inneholdt denne sentrale posten med for høye beløp minst 263 millioner SEK i regnskapsåret 2005. Feilføringen økte suksessivt til minst 1,4 milliarder SEK i 2010.

- Visste ikke

I tillegg til Benulic er tidligere regnskapskonsulent Pierre Sjöö og to andre medarbeidere tiltalt for medvirkning til svindel eller grove brudd på bokføringsreglene. Ingen av de tiltalte har erkjent straffskyld.

Forsvarer Hans Strandberg har uttalt til Nord24 at hans klient Boris Benulic ikke visste om feilene i regnskapene til Kraft & Kultur.

– At det ble feil i regnskapene lengre fram i denne perioden på upplupna inntekter, beror på at det var ført inn feilaktige opplysninger som Boris ikke har kjent til – og ikke har kunnet oppdage, sier Strandberg til det nordnorske økonominettstedet.

Den omfattende rettssaken er ventet å vare til langt ut i juni. De første ukene vil gå med til en gjennomgang av tiltalen, og den hovedtiltalte forklarer seg neppe før i begynnelsen av mai. Blant de 20 norske vitnene som skal føres, er tidligere styreleder Odd Roger Enoksen.

Les også

Disse oljeavtalene skapte giganter

Les også

Dette var verdens største olje- og gassprodusenter i 2014

Les også

Shells oppkjøp av BG Group møter skepsis blant aksjonærene

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nekter fortsatt for milliardsvindel: I dag starter ankesaken mot kraftdirektøren

  2. Revisoren skal ha gitt Troms Kraft 200 millioner i forlik

  3. Troms Kraft tapte milliardsøksmål mot revisor

  4. Betalt innhold

    Tiltalt for å ha tappet eget selskap for millioner – risikerer fengselsstraff

  5. Theranos-skandalen: – Det å feile, er ingen forbrytelse