IEA: Overskudd av olje ut året

Unormalt varmt vær og voksende oljelagre gjør at det vil være overskudd av olje i markedet i hvert fall fram mot slutten av året, opplyser Det internasjonale energibyrået (IEA) i en rapport.

FYLLES: Verdens oljelagre vokser samtidig som det produseres mer olje enn etterspørselen tilsier.

Todd Korol Reuters
 • NTB
Publisert: Publisert:

Varmt vær på starten av vintersesongen og svakere økonomisk utvikling i oljeavhengige land som Kina, Brasil og Russland har redusert den globale etterspørselen etter olje til det laveste nivået på ett år. I tredje kvartal i fjor var etterspørselsveksten på sitt høyeste nivå på nesten fem år, med 2,1 millioner fat olje per dag. Etterspørselsveksten falt i siste kvartal i fjor til 1 million fat daglig.

FØLG OLJEPRISEN I E24s AKSJELIVE!

Overfylte oljelagre og dårlige økonomiske nyheter har presset prisene ned. Nå i midten av januar er prisene på det laveste nivået på tolv år, ifølge den månedlige rapporten.

IEA anslår at etterspørselsveksten etter olje i år faller til 1,2 millioner fat per dag. Fallende etterspørselsvekst innebærer lavere oljepris.

Lav oljepris

Oljeprisene har de siste dagene falt under 30 dollar fatet både for nordsjøolje og amerikansk lettolje. På sitt eget spørsmål om prisene kan falle ytterligere, svarer IEA i rapporten at det er fullt mulig.

– Med mindre noe helt spesielt skjer, kan oljemarkedet drukne av overforsyning. Så svaret på vårt spørsmål er et tydelig ja. Prisen kan bli lavere, heter det i rapporten.

Oppheving av de økonomiske sanksjonene mot Iran åpner for at landet nå kan eksportere olje på verdensmarkedet. Iran har signalisert en produksjonsvekst på opptil 600.000 fat daglig. Det betyr imidlertid ikke nødvendigvis at verdens totale oljeproduksjon vil øke tilsvarende, men IEA konstaterer at Iran bidrar til overforsyningen på verdensmarkedet.

Den anslåtte produksjonsøkningen i Iran tilsvarer imidlertid den antatte nedgangen i produksjonen på 600.000 fat daglig blant land som ikke er medlem i Organisasjonen av oljeproduserende land (Opec).

Lavere etterspørsel

Etterspørselen etter olje på verdensbasis er ventet å øke 1,3 prosent i år, til 95,7 millioner fat olje daglig, en markant nedgang fra fjorårets økning som var på 1,8 prosent.

– Vi konkluderer med at oljemarkedet for tredje år på rad vil stå overfor en situasjon der tilbudet overskrider etterspørselen med 1 million fat olje per dag. Det betyr stor belastning på oljesystemets evne til å absorbere dette på en effektiv måte, heter det i rapporten fra IEA.

Les også

Oljeprisen stiger over 30 dollar

Les også

Oljeeksperter: Slik kan oljeprisen nå 60 dollar i 2016

Les også

Disse selskapene har fått nye oljelisenser av Tord Lien

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Olje og gass
 3. Opec

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  IEA: Overforsyning av olje ut året

 2. Spår stort oljeunderskudd

 3. Oljeprisen fortsetter å falle: Under 30 dollar

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytiker om oljeprisfallet: – Nå er oljeprisen der den skal være

 6. Sjeføkonom: – Det later ikke til å bli en hyggelig børsåpning