Oljespekulanter vedder på oljepris på 14-tallet

Oljespekulanter kjøper opsjoner som blir lønnsomme dersom råoljeprisen faller til under 15 dollar fatet neste år.

INVESTORER VEDDER PÅ LAV OLJEPRIS: Oljeprisen er en tredel av hva den var i slutten av sommeren 2014, men investorer tror på ytterligere fall.

Essam Al-sudani Reuters
 • Johan Nordstrøm
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

Investorer har kjøpt salgsopsjoner som blir verdiløse dersom markedsprisen på WTI-oljen ikke faller under 15 dollar fatet i desember neste år. Volumet av finansielle veddemål på det nivået er lite – totalt 640.000 fat, melder Bloomberg.

Veddemålene kommer samtidig som OPEC kutter begrensninger på oljeproduksjon og samtidig som Iran forventes komme tilbake som en betydelig oljeprodusent og samtidig som Russland standhaftig produserer mer olje.

Toppsjef i Rystad Energy, Jarand Rystad, ser en risiko for nedgang i oljeprisen på kort sikt, men tror samtidig på oppgang på litt lengre sikt.

– Vi ser ytterligere nedside i oljeprisen nå på kort sikt. Men husk at den beste kuren mot lav oljepris er lav oljepris, og medisinen er sterk nå, altså skal oljeprisen betydelig opp på sikt, sier Rystad til E24.

Han legger til:

– Nå investeres det altfor lite i å finne og produsere ny olje, og konsekvensene av dette blir synlige fra 2017 og utover.

Den laveste noteringen for den amerikanske lettoljen (WTI) i forrige uke var 34,34 dollar fatet fredag 18. desember. Og den laveste noteringen for Nordsjøoljen var 36,02 dollar fatet mandag 21. desember

WTI-oljen omsettes i skrivende stund til 37,57 dollar fatet. Nordsjøoljen omsettes samtidig for 37,47 dollar fatet.

Les også

Opec tror på oljepris på 95 dollar igjen – om 25 år

Forventer ytterligere fall

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea, blir ikke overrasket om vi får et ytterligere fall i oljeprisen i løpet av julen

– Mange vil nå ønske å gjøre opp handlene sine før 2016, i tillegg er mange kanskje redde for å bli sittende med lite lønnsomme verdier i olje, sier Saltvedt til E24.

– Jeg har nedjustert prognosene mine så sent som i dag, og det jeg merker er at den vendingen i prisene som vi alle venter på nå presses lengre og lengre frem i tid. Jeg tror derfor det er naturlig å tenke seg at oljeprisen vil forbli lav lengre enn ventet, sier Saltvedt til E24.

Investorer har kjøpt opsjoner som gir dem rett til å selge olje til en forhåndsavtalt pris ved et gitt tidspunkt til innløsningspriser på 30, 25, 20 og til og med 15 dollar fatet. Dette viser handelsdata fra New York Mercantile Exchange, ifølge Bloomberg.

Disse opsjonene blir lønnsomme først når den forhåndsavtalte prisen er høyere enn markedsprisen. Volumene på disse handlene har økt sist uke samtidig som oljeprisen stupte.

Les også

Prisforskjellen i råoljeprisene forduftet: Amerikansk lettolje like mye verdt som Nordsjøolje

Interessen doblet

Antall utstedte opsjoner under 30 dollar per fat utgjør en relativt liten andel. Men interessen for juni 2016 opsjoner på 25 dollar per fat har nesten doblet i løpet av den siste uken.

Investorer som kjøper salgsopsjoner gjør det ikke bare som et veddemål, men de kan også gjøre det som en forsikring.

For eksempel kan investorer som har kjøpt aksjer i oljeselskaper som Exxon Mobil sikre sine porteføljer ved å kjøpe salgsopsjoner som kan oppveie for fallende aksjekurser.

Les også

80 år siden oljelagrene var så fulle til jul

Les også

Slik kan Edvard Grieg-feltet bli nesten dobbelt så stort

Les også

Kyllingstad tror oljeprisen har nådd bunnen

Publisert:

Flere artikler

 1. Forventer ikke stor oljepris-oppgang: – Følger spesielt nøye med på Syria-krisen

 2. Betalt innhold

  Oljeprisen: – Utelukker ikke 10-tallet nå

 3. Betalt innhold

  – Viktig å ikke sette i gang for mange nye oljeprosjekter

 4. Betalt innhold

  Oljeprisen: – Utelukker ikke 10-tallet nå

 5. Betalt innhold

  – Viktig å ikke sette i gang for mange nye oljeprosjekter