Uro har løftet oljeprisen: Nordea jekker opp anslagene
Nordea jekker opp forventningene til oljeprisen neste år, og andre analytikere ventes å følge etter. Blant årsakene er uro i Saudi-Arabia og strammere oljemarked.
JEKKER OPP: Nordea Markets venter høyere oljepris neste år, etter at markedet er blitt strammere, samtidig som økt uro i Midtøsten har bidratt til å løfte oljeprisen de siste ukene. Bildet viser irakiske styrker i stridsvogner ved Bai Hassan-oljefeltet nord i Irak.
Den siste tiden har oljeprisen skutt i været, til det høyeste nivået på to år.
Onsdag kveld handlet nordsjøoljen brent spot til 63 dollar fatet, etter å ha startet året på 56 dollar, og etter å ha vært nede i 44 dollar fatet i sommer.
Etter å ha jekket ned oljeprisutsiktene i sommer, er det nå flere analytikere som jekker opp oljeprisen igjen.
En av dem er oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets, som nå venter at oljeprisen blir på 63 dollar fatet neste år og 66 dollar fatet i 2019.
Tidligere hadde Nordea et anslag på 59 dollar fatet neste år. I sommer justerte en rekke analytikere ned sine anslag for oljeprisen i år og neste år, etter at prisen hadde holdt seg dempet over tid.
Les mer: Norske oljeanalytikere kutter anslagene: Dette tror de om 2018
– Ingenting er sikkert, men det er god grunn til å tro at den relativt lange perioden med ro i oljemarkedet kan være i ferd med å ta slutt, skriver Saltvedt i en rapport.
Oljeanalytiker Thina Saltvedt.
Internasjonale storbanker har også jekket opp sine oljeprisforventninger, for første gang på seks måneder, ifølge en rundspørring avisen Wall Street Journal publiserte i forrige uke.
En gruppe på 14 analytikere venter i snitt en oljepris på 54 dollar fatet neste år, skrev avisen, en oppjustering med en dollar fatet fra måneden før.
SEB-analytiker Bjarne Schieldrop forventer at flere analytikere vil oppjustere sine anslag for oljeprisen for neste år.
– For akkurat to uker siden argumenterte vi for at Brent-olje ville nå 65 dollar fatet før jul. Og wow, det har blitt levert fortere enn vi ventet, skrev Schieldrop i et notat denne uken.
På det meste var Brent oppe i 64,62 dollar fatet onsdag.
HAR ØKT: Slik har oljeprisen utviklet seg så langt i 2017. Den åpnet på 56 dollar fatet, var helt nede i 44 dollar fatet i juni, og nå ligger den på godt over 60 dollar fatet.
Flere årsaker
Det er flere årsaker til at oljeprisen og estimatene har løftet seg i det siste.
En av dem er at markedet er blitt strammere. Oljelagrene tappes, og Opec-landene har vært flinke til å holde seg innenfor taket kartellet har satt sammen med andre produsenter med Russland i spissen.
En annen faktor er økt geopolitisk uro, og ikke minst Saudi-Arabias kampanje mot korrupsjon som har bidratt til å løfte oljeprisen med syv dollar fatet bare den siste uken.
– Dagens oljepris er skjør. En god del spekulative penger har bidratt til å dytte prisen høyere de siste tre månedene. Disse pengene kan fort fordufte, skriver Saltvedt.
JEKKER OPP: Slik ser Nordea Markets for seg oljeprisene i ferske anslag.
Økt risiko i Midtøsten
Saltvedt mener likevel det er risiko for massiv økning i oljeprisen hvis den politiske situasjonen i Midtøsten utvikler seg til det verre.
Faktorer som potensielt kan lede til kutt i global oljeproduksjonen er utviklingen i Saudi-Arabia, en uoppgjort konflikt i Nord-Irak og økende fiendtlighet mot Iran, påpeker hun.
– Det finnes ingen grenser for hvor oljeprisen kan gå hvis det bryter ut krig i Midtøsten eller stabiliteten i det saudiske regimet svekkes, skriver Saltvedt.
Tror på USA-oppsving
En faktor som er viktig for oljeprisen er hvordan produksjonen i USA utvikler seg.
I forrige uke nådde den ukentlige oljeproduksjonen i USA det ukentlige nivået siden 1983, ifølge CNBC og Reuters. Produksjonen i forrige uke var på 9,62 millioner fat per dag.
Saltvedt venter et oppsving i oljeproduksjonen i USA hvis oljeprisen (WTI) holder seg på et nivå på rundt 55-60 dollar fatet, men i et område som Permian basin vil ikke produsentene tjene penger hvis prisen ligger under 45 dollar fatet over tid.
– Vi venter at den totale produksjonen i USA vil nå 10 millioner fat per dag mot slutten av 2018, fra 9,53 millioner fat per dag i fjerde kvartal 2017, sier Saltvedt.
Spår svakere etterspørselsvekst
Et annet viktig spørsmål er om etterspørselen holder seg oppe nå som prisene kryper høyere. Nordea Markets venter at lavere vekst i etterspørselen, og at markedet vil trenge 1,3 millioner fat per dag mer neste år, og 1,1 million fat per dag mer i 2019.
Årsaken er at Kinas økonomi saktner, mange land utenfor OECD kutter i subsidiene av drivstoff, og det er krav til mer effektive biler.
Det er stor uenighet mellom analytikere om hvor fort endringene i transportsektoren vil påvirke etterspørselen etter olje, men Saltvedt tror at oljeetterspørselen kan toppe seg i 2025 til 2030 og så begynne å falle.
– Det betyr at selskapene vil måtte fokusere på olje som er lett å få tak i, som den i Midtøsten eller Amerikas fleksible skiferolje, heller enn dyre og komplekse prosjekter med lang tilbakebetaling, som i Arktis, canadisk oljesand eller dypvannsprosjekter, skriver hun.