Ti oljegianter samarbeider: Statoil investerer 800 millioner for å bli grønn

Statoil går sammen med ni andre av verdens største oljeselskaper og investerer 820 millioner kroner hver for å kutte CO2-utslipp.

MILLARDSATSING: De ti selskapene vil bidra med like mye over en tiårsperiode. For Statoil blir det vel 800 millioner, forteller Eldar Sætre til VG.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
  • Bjørn Haugan
Publisert:,

Verdens ti største oljeselskaper har gått sammen i The Oil and Gas Climate Initiative (OGCI). De er samlet i London fredag og offentliggjør i formiddag at det vil investere en milliard dollar (8,2 milliarder kroner) over en tiårsperiode «for å fremskynde utvikling og anvendelse av innovative lavutslippsteknologier».

Statoil er ett av de ti selskapene.

– Hvert selskap skal bidrar med en tiendedel slik at vår andel blir vel 800 millioner kroner, sier Statoil-sjef Eldar Sætre til VG.

Han sier de i hovedsak skal bruke milliardene innenfor to felter, hvor oljeselskapene har fortrinn:

– Fanging og lagring av CO2 og å redusere metanutslippene fra produksjonen for å maksimere klimafordelene av naturgass.

Satser på CO2-fangst

Når det gjelder fanging og lagring av CO2 har Statoil fortrinn fordi de allerede lagrer på Sleipnerfeltet:

– EU ønsker å lagre sin CO2 der: Er det ett av områdene hvor dere håper å få til strukturer/ledninger som gjør det mulig?

– Ja, fangst og lagring av CO2 er et område vi kommer til å satse mye på og vi er veldig fornøyd med at gruppen har det som ett av to hovedområder. Statoil er i posisjon til å ta en lederrolle i det arbeidet.

– Oljeselskapene anses av kritikere for å være døende dinosaurer som forsvinner med oljen?: Skal dette motbevise det og vise at dere kan lede an også i grønne markeder?

Les også

Oljegiganter satser på fornybar energi

– Vi ønsker å være offensive i den omstillingen som vil skje de neste tiårene. Fornybar energi vil vokse betydelig de neste tiårene, men olje og gass vil fortsatt være viktig i mange år fremover. Det er ikke mulig å nå Paris-avtalens mål, uten et grønt skifte i oljeindustrien. Vi vil bidra med tiltak og prosjekter som kraftig vil redusere utslippet av CO2 og metan i vår produksjon.

I en fellesuttalelse heter det at de vil bidra til å «fremskynde den kommersielle anvendelsen av innovative lavutslippsteknologier».

Saken fortsetter under bildet.

SIGNERINGEN: Her undertegner Statoil-sjefen avtalen sammen med lederne av ni andre oljegiganter i London fredag.

Foto Ole Jørgen Bratland / Statoil

Frir til gründere

Sætre sier til VG at prosjektet organiseres via et investeringsselskap som også gründere og andre eksterne kan søke om å få midler fra.

– Norske gründere som har prosjekter som kan få ned CO2-utslipp, er hjertelig velkommen til å søke, sier han.

OGCI CI skal også identifisere metoder for å redusere energiforbruket til transport og industri.

De mener samarbeid på tvers av interessentgrupper og sektorer kan mangedoble utslippsreduksjonene.

– Etableringen av OGCI Climate Investments viser vår felles satsing på å levere omfattende teknologi som vil gi et løft i arbeidet for å løse klimautfordringen. Vi har alle personlig forpliktet oss til å sikre at våre selskaper, ved å samarbeide med andre, spiller en viktig rolle for å redusere klimagassutslippene, samtidig som vi skal levere energien som verden trenger, fremholder konsernsjefene for de 10 olje- og gasselskapene i en felles uttalelse.

Her er selskapene

De ti selskapene er BP, CNPC, Eni, Pemex, Reliance Industries, Repsol, Royal Dutch Shell, Saudi Aramco, Statoil og Total.- som ønsker å fronte bransjens svar på klimaendringene. Sammen står medlemsselskapene i OGCI for en femtedel av verdens olje- og gassproduksjon.

OGCI ble etablert etter samtaler under Verdens økonomiske forums årlige møte i 2014, og ble offisielt lansert på FNs klimatoppmøte i New York i september 2014.

– Da er det ikke uten grunn at dere offentliggjør dette samme dag som Paris-avtalen trer i kraft?

– Det er god symbolikk i det. Vi går i dag fra ord til handling. De ti oljeselskapene ønsker å bidra til at Paris-avtalens klimamål nås og Statoil skal gjøre sitt for å redusere CO2-utslippene, sier Statoil-sjefen.

Les også

Oljegiganter satser på fornybar energi

Les også

Venter medvind etter Paris

Les også

Statoil-sjefen tror elbilen utløser oljebransjens fall

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
  2. Teknologi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nok et oljeselskap med ambisiøs klimaplan: Slik vil Eni kutte utslippene

  2. Vil lage hydrogen av gass

  3. Slik skal staten lagre CO₂

  4. Annonsørinnhold

  5. Equinor inngår avtaler om CO₂-lagring

  6. Lavkarbon-diett er trendy i oljebransjen