Statens oljeselskap dro inn 21 milliarder mer til statskassen

Selv med lavere oljeproduksjon klarte Petoro å sende 87 milliarder kroner til statskassen i fjor, en kraftig økning fra året før. Det forklares med en høyere oljepris og rekordhøy gassproduksjon.

– MÅ BLI BEDRE: Grethe Moen, administrerende direktør i Petoro, mener antallet alvorlige helse- og sikkerhetshendelser fortsatt er for høyt på norsk sokkel.

Foto: Petoro
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Vi er inne i en oppgangstid, nå gjelder det å sikre fortsatt effektiv drift og legge grunnlaget for fremtidig produksjon med å finne mer olje og gass, sier Grethe Moen, administrerende direktør i Petoro.

Onsdag la statens oljeselskap frem resultatene for 2017. Petoro forvalter statens egne eierandeler på norsk sokkel (SDØE – Statens Direkte Økonomiske Engasjement) og opererer i praksis som et oljeselskap som skal prøve å maksimere verdiskapningen fra de lisensene de sitter på. Petoro er imidlertid ikke operatør for noen felt, men er med som medeier og partner.

Totalt sendte selskapet 87 milliarder til statskassen i fjor, en økning på 21 milliarder fra 2016. Dermed er Petoro på vei tilbake mot nivået fra 2015, da de sendte 93,6 milliarder til statskassen.

Selv om væskeproduksjonen (olje og kondensat) var tre prosent lavere i 2017 enn året før, bidro en høyere oljepris og en rekordhøy gassproduksjon til at resultatene økte. Petoro skriver at man i større grad klarte å bruke fleksibel gassproduksjon for å utnytte høyere priser i markedet.

Petoro hadde kontantinntekter på 128 milliarder fra olje- og gassalget i fjor, mens det ble brukt 27 milliarder på investeringer og 14 milliarder på drift.

Grethe Moen, administrerende direktør i Petoro, mener antallet alvorlige helse- og sikkerhetshendelser fortsatt er for høyt på norsk sokkel. Samtidig mener hun at «den skuffende utviklingen» frem til i fjor sommer har snudd.

– Vi må bli bedre til å lære både av egne og andres erfaringer, sier hun om sikkerhetsarbeidet.

Petoro rapporterer en frekvens på alvorlige hendelser på 0,7 i 2017, ned fra 1,0 i 2016 (antallet hendelser per million arbeidstimer).

Etter toppåret 2014 har Petoros investeringer på norsk sokkel falt tre år på rad. Statens oljeselskap anslår en marginal nedgang i 2018, før investeringene anslås til å stige igjen.

Foto: Petoro

Produserte mer

Petoros produksjon økte fra 1,04 til 1,11 million fat oljeekvivalenter per dag i 2017, mot året før. Væskeproduksjonen falt fra 409.000 til 398.000 fat per dag i snitt, mens gassproduksjonen steg fra 100 til 113 millioner standard kubikkmeter per dag.

Petoro solgte i snitt oljen sin for 54 dollar per fat i fjor, opp fra 43 dollar året før (361 til 449 kroner per fat). Gassprisen økte i fjor fra 1,62 til 1,72 kroner per kubikkmeter i snitt.

Norsk sokkel markerte seg på den internasjonale oljescenen i fjor, ved at Norge var landet der det ble sanksjonert flest nye prosjekter. Totalt ble det sendt inn 10 utbyggingssøknader til Olje- og energidepartementet.

Bare i desember ble syv av dem levert, og til sammen innebærer disse investeringer på rundt 100 milliarder kroner.

– Operatører og leverandører har de siste årene gjort en imponerende jobb for å effektivisere hele virksomheten. Nå høster vi gevinstene. Alle de nye utbyggingssøknadene er bevis på at vi er konkurransedyktige, sier Moen.

Mener det letes for lite

Samtidig som produksjonen økte totalt sett i fjor, var det lite påfyll av funn.

Selskapets erstatningsrate (antall fat produsert målt mot antall nye fat som ble lagt til reservene etter funn) endte på 78 prosent. Selv om Petoro altså fortsatt produserte mer enn man klarte å finne, så er det langt bedre enn 2016 da erstatningsraten endte på 22 prosent. I 2015 endte den på 133 prosent.

Selv om oljenæringen har kuttet mye kostnader, mener Petoro-sjefen at oljenæringen må fortsette å bli mer effektiv, og at det letes for lite:

– Utfordringen fremover blir å holde på effekten og forbedre seg videre. Ytterligere effektivisering er avgjørende for å opprettholde konkurransekraften, sier Petoro-sjefen.

Når det gjelder leting, så peker Petoro på at det trengs nye prosjekter etter at de kommende utbyggingene av Snorre Expansion-, Johan Castberg- og Johan Sverdrup-feltene er gjennomført.

«Skal petroleumsproduksjonen opprettholdes på dagens nivå utover 2025, er det helt nødvendig å påvise ytterligere lønnsomme ressurser. Letingen i Barentshavet sommeren 2017 var en skuffelse, men vi er bare så vidt i gang med kartleggingen av dette spennende leteområdet», skriver Petoro.

Samtidig peker Petoro på at antallet letebrønner som er planlagt i 2018 er høyere enn på flere år. Selskapet skal selv delta på rundt 20 av letebrønnene som skal bores i år.

Flere av oljeselskapene har offensive planer for 2018, og her kan du lese om Aker BPs planer, Lundins planer og Statoils planer for året.

Les også

Oljeministeren besøkte skifer-konkurrentene i Texas

Les også

– De er mye tøffere konkurrenter nå

Les også

Slik skal Statoil bruke 12 milliarder letekroner

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Petoro
 2. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Statens oljeselskap advarer om at kostnadene øker

 2. Betalt innhold

  Frykter at stigende kostnader går ut over gamle oljegiganter

 3. Betalt innhold

  Petoro leverer beste resultat på fem år, men oljesjefen er bekymret for utviklingen

 4. Betalt innhold

  Petoro sendte 59 milliarder kroner til oljefondet i årets første halvår

 5. Betalt innhold

  21 milliarder mer til statskassen fra Petoro