Topproduksjon av solenergi har ført til at strøm kastes

Mens tørre vannmagasiner driver strømpriser i været og småskala solenergiprodusenter tjener bra, må storskalaprodusenter hive solenergi med dagens regler.

SKRUDD AV: Flere storprodusenter av solenergi skal ha skrudd av produksjonen av den miljøvennlige energien i sommer for å unngå å måtte betale innmatingstariff.

Illustrasjonsfoto: Frank May NTB scanpix
 • NTB
Publisert:,

Dagens reglement i Norge åpner for at såkalte plusskunder, solcelleprodusenter som produserer mer enn de trenger selv, kan selge overskuddsstrøm tilbake til nettet.

Med årets ekstreme solforhold og høye strømpriser er det mange som har nytt godt av det, ifølge Teknisk Ukeblad. Men i det øyeblikket en produsent leverer mer enn 100 kilowatt til strømnettet, faller man over i en annen kategori og må betale en årlig innmatingstariff, noe som kan bli kostbart. For å unngå det, skal flere storprodusenter av solenergi ha skrudd av produksjonen av den miljøvennlige energien i sommer.

Les også: Ny studie konkluderer med at bitcoin ble manipulert til værs (for abonnenter)

– Vi har hatt overproduksjon i deler av uka hver eneste uke i sommer. Dermed har vi vært nødt til å strupe strømproduksjonen. Og jeg synes jo det er direkte trist at vi produserer grønn strøm som ingen får glede av, sier teknisk sjef Lars Erik Olsen ved Askos fryselager i Vestby, som har Norges største solcelleanlegg på taket.

De regner med å ha kastet strøm for et sekssifret beløp i sommer.

Reguleringsmyndigheten for Energi hos NVE opplyser i imidlertid at det i juli ble vedtatt endringer i reglene for plusskunder. Det innebærer at solcelleanlegg som mater inn mer enn 100 kilowatt fra nyttår vil slippe å betale den faste innmatingstariffen på inntil 19.300 kroner, men i stedet betaler 1,3 øre per kilowattime for den strømmen som mates inn i strømnettet.

Les også

Trondheim får 190 mill i støtte: Blir europeisk smartby

Les også

– Skulle vi utviklet dette selv ville det tatt mange år

Les også

Danske Ørsted satser på landvind med milliardoppkjøp

Her kan du lese mer om

 1. Fornybar energi

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kaster strøm fra solcellepanel etter ekstrem-sommer

 2. – De har en distribusjon og rekkevidde vi bare kan drømme om

 3. Otovo og Tibber inngår grønt samarbeid

 4. Annonsørinnhold

 5. Mener dyr strøm bidro: Solenergi økte 29 prosent i fjor

 6. Betalt innhold

  Høye strømpriser gir solcelleboom i landbruket