Oljeprodusenter enige om kutt-avtale

For første gang på 15 år har oljeproduserende land i og utenfor Opec kommet til en kutt-avtale. Målet er å bli kvitt overfloden av olje for å få opp oljeprisene.

KUTT-ENIGHET: Bildet viser Opecs hovedkontor i Wien, tatt lørdag formiddag.
Publisert:

Oljeproduserende land utenfor oljekartellet Opec har gitt tommel opp til å justere ned sin produksjon av olje, melder en rekke nyhetsbyråer lørdag ettermiddag.

Etter at Opec-medlemmene nylig ble enige om å kutte sin oljeproduksjon med 1,3 millioner fat, hadde oljekartellet invitert andre oljeprodusenter til møte lørdag for å formalisere produksjonskutt også for disse.

Ikke-Opec forplikter seg til å kutte den daglige produksjonen med rundt 600.000 fat per dag. Det var dette nivået som var skissert i forkant av lørdagens møte.

Det er første gang siden 2001 at verdens oljeprodusenter har gått sammen om en globale avtale for å få ned oljeproduksjonen, skriver Bloomberg.

– Historisk

Det er uklart hvordan kuttet vil fordeles mellom landene, men storprodusent Russland har allerede uttalt at de neste år vil senke produksjonen med 300.000 fat.

– Dette er et veldig historisk møte. Dette vil bedre den globale økonomien og det vil hjelpe noen OECD-land til å nå deres inflasjonsmål, sa generalsekretær Mohammed Barkindo til Reuters i forkant av lørdagens møte.

Én overraskelse

Aserbajdsjan, Bahrain, Bolivia, Brunei, Ekvatorial-Guinea, Kasakhstan, Malaysia, Mexico, Oman, Sudan and Sør-Sudan enten deltok eller på andre måter ga tommel opp til avtalen, skriver Reuters.

Den store overraskelsen er at Kasakhstan besluttet å bli med på avtalen, skriver Bloomberg. Ifølge kilder nyhetsbyrået har vært i kontakt med, har landet vært under «hardt diplomatisk press» for å kutte.

Det er oljeproduserende land som står utenfor kutt-avtalen, deriblant Norge. Olje- og energiminister Tord Lien mottok i midten av november en invitasjon fra oljekartellet.

Oljekampen

Det kraftige oljeprisfallet som kom mot slutten av 2014 skyldtes at oljemarkedet rant over.

Det var rett og slett for mye olje, og på hver sin side sto to oljestormakter, den gamle oljeprodusenten Opec mot den nye skiferoljerevolusjonen i USA.

Tidligere hadde Opec vært en garantist for høy oljepris, fordi kartellet justerte produksjonen etter etterspørselen.

Men Opec, i stor grad ledet an av «Opec-sjef» Saudi-Arabia, tok frem stridsøksen og lot pumpene stå på for fullt. Nå var det andre som måtte stå for justeringen.

Det gjorde at oljeprisen har vaket på svært lave nivåer. I januar i år var oljeprisen så langt nede som 27 dollar fatet – milevis de 115 dollarene et fat kostet i midten av 2014.

Siden Opec-medlemmene ble enige om å kutte oljeproduksjonen, har oljeprisen steget om lag 15 prosent. Et fat nordsjøolje (Brent spot) koster nå litt over 54 dollar fatet.

Flere oljeeksperter frykter nå at høyere oljepriser igjen vil vekke de amerikanske skiferoljeprodusentene.

Les også

Analytiker om kuttplaner før oljemøte i Wien: – Tas med en klype salt

Les også

Analysebyrå: 125 milliarder friske oljekroner vil regne over oljeservice neste år

Les også

- Putin fungerte som megler mellom Saudi-Arabia og Iran

Publisert:
Gå til e24.no