DNBs oljeguru tror fortsatt på oljeprisløft: Står fast på 70 dollar fatet

Oljeprisen faller, og Opecs produksjonskutt ser ikke ut til å klare å stagge stupet. Alikevel tror analytiker Torbjørn Kjus oljeprisen vil stige til 70 dollar per fat i år.

STÅLTRO: DNB Markets ser fortsatt en oljeprisen på 70 dollar fatet i år. Her Edvard Grieg-feltet på Utsirahøyden i Nordsjøen.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Oljeprisen har den siste tiden falt markant, og flere storbanker og spekulanter tror på videre fall.

Fra 56 dollar fatet i starten av april, har oljeprisen falt 15 prosent til vel 49 dollar per fat, og spekulantene vedder nå i stadig større grad på oljeprisfall.

Fallet skyldes i stor grad frykt for at Opecs avtalte produksjonskutt ikke vil klare å skape balanse i markedet, ettersom kuttene motvirkes av stadig økende skiferoljeproduksjon i USA.

Oljeprisen stupte fra sommeren 2014 grunnet overproduksjon. Opec-landenes kutt taper effekt om amerikanerne øker produksjonen.

Blant dem som har flagget et fortsatt positivt syn på oljeprisen, og som spår vekst de neste månedene, er oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Men hittil i 2017 har prisen vært 7–8 dollar lavere enn hva analytikeren trodde.

Ståltro på oljeprisen

i en fersk oppdatering tar han konsekvensen av dette oljeprisfallet, og kutter prognosen for snittprisen gjennom 2017 til 60 fra 65 dollar per fat.

Men Kjus beholder derimot det optimistiske anslaget om at oljeprisen skal opp mot slutten av 2017, til 70 dollar i fjerde kvartal. 70 dollar blir også snittprisen neste år, anslår analytikeren.

Fra dagens pris er det en oppgang på over 40 prosent. Det er også betydelig høyere enn mange andre i analytikerkorpset forventer.

– Det som har skjedd hittil i år er at markedet har blitt redd for at Opec ikke skal levere samtidig som produksjonsveksten i USA har vært enda større enn de fleste hadde bakt inn, sier Kjus til E24.

– Markedet er redd for at vi ikke skal få den tilstrammingen i andre halvår. Men jeg er ikke redd for det, sier han.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

Triggeren for oljeprisrally

Den utløsende faktoren for et slikt oljeprisrally er ifølge Kjus at oljelagrene krymper, noe han mener vil skje før årets slutt.

– Vi får et veldig stort lagertrekk i fjerde kvartal. Det har mye å gjøre med at etterspørselen i snitt stiger med 1,7 millioner fat per dag fra andre til fjerde kvartal, sier han.

Kjus mener dette lagertrekket kommer til tross for skiferoljevekst, og argumenterer i rapporten for at markedet da vil gå inn i en fase som presser oljeprisen opp på 70-tallet.

– Selv med veldig sterk vekst i USA er det likevel ikke nok til å forhindre lagertrekk. Det gjør meg trygg på at det bli en prisoppgang, sier han.

Les også

Ekspert etter tungt oljeprisfall: – Overrasker oss gang på gang

Det skal imidlertid et kraftig løft til før prisprognosen til Kjus oppfylles.

– Den vanlige spreaden for oljeprisen gjennom et år er faktisk 50 prosent, mellom topp og bunn. Det er gjennomsnittet de siste 22 årene. Man har en tendens til å glemme det. Når prisbevegelsen kommer blir den gjerne forsterket, sier han.

Perioden med høyere tilbud enn etterspørsel har sendt overskuddsoljen til lagrene, som har blitt fylt til randen. Et klart tegn på bedre markedsbalanse vil dermed være at lagrene faller igjen.

Venter på neste fase

I rapporten sammenligner analytikeren situasjonen med den etter finanskrisen da oljeprisen hentet seg inn i flere faser, først på forventninger om en bedre markedsbalanse, deretter på den faktiske bedringen.

– Nå er vi over i fase to. Det vil si at det er synlige lagertrekk som gjelder, sier oljeanalytikeren.

I rapporten skriver Kjus at «globale oljelagre startet å trekke ned i februar i år og vil trolig ikke nå et lavt nok nivå for å flippe markedet inn i backwardation før vi når fjerde kvartal»

Han viser til prisstrukturen der oljekontraktene som er nærmest i tid handles til en høyere pris enn de som har forfall lengre frem, kjent som «backwardation».

Les også

Årsverste for oljen gir årsverste for kronen

Denne strukturen vil ifølge analytikeren være et symptom på et strammere marked, fordi den viser at det er større interesse for å få kjøpt olje med en gang enn å vente.

– Når det skjer starter den tredje fasen, og denne fasen vil være i stand til å levere 7-tallet for brentprisen, tror vi, skriver Kjus.

– Hele spillet henger på OPEC

Men mye avhenger av hva OPEC gjør. Allerede 25. mai møtes oljekartellet for å diskutere om produksjonskuttavtalen som ble satt i verk i januar skal forlenges.

Saudi-Arabias oljeminister tror at avtalen om produksjonskutt vil fortsette ut året og videre inn i 2018.

– Hele spillet henger på OPEC, og først og fremst Saudi. Hvis de ombestemmer seg på den uttalelsen de kom med i går om at de skal ha lagrene ned til fem års gjennomsnitt, vil jeg også ombestemme meg i mitt syn, sier Kjus.

Les også

Oljefondet støtter lønnskutt i storbank

Les også

Laveste fryktindeks siden 1993

Les også

Rapport: Stans i oljeutvinning blir dyrt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Torbjørn Kjus

Flere artikler

  1. – Det er veldig vanskelig å forstå

  2. Venter oljeprisfall uten forlenget Opec-kutt

  3. DNB om sjansen for høyere oljepris: – Det er veldig mye skepsis der ute

  4. – Kutter forgjeves om ikke etterspørselen tar seg opp

  5. Rekordhøy spekulasjon i oljen: Tror oljeprisen kan falle kraftig