Oljeprisutslagene

Oljeprisen bikker over 40 dollar for første gang på tre måneder

Rykter om at Opec kan samle seg tidligere enn først ventet for å diskutere produksjonskutt, kombinert med en historisk lav riggaktivitet i USA, bidrar til å løfte oljeprisen over 40 dollar.

Leonhard Foeger / Reuters
 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

Prisen på ett fat med nordsjøolje (Brent) har i løpet av natten bikket over 40 dollar for første siden 6. mars.

Oppgangen kommer i forkant av et kommende møte i oljekartellet Opec. De skal bestemme veien videre for produksjonskuttet på 9,7 millioner fat om dagen, som ble vedtatt i april.

Disse kuttene representerer rundt ti prosent av den globale oljeproduksjonen og gjelder for mai og juni.

Målet den gang var å balansere det kriserammede oljemarkedet, som var tynget av et kraftig fall for både etterspørselen og prisen i kjølvannet av virusutbruddet.

Det kommende møtet, som i utgangspunktet var satt til 9. og 10. juni, ryktes å bli flyttet til torsdag denne uken, altså 4. juni.

Dette er ikke bekreftet, men ryktene om at møtet er nært forestående bidrar til å løfte prisen, skriver Bjørnar Tonhaugen ved analysebyrået Rystad Energy i en oppdatering.

Samtidig viser Kina, verdens nest største oljekonsument, tegn til bedring etter utbruddet av coronaviruset.

– Opec-kuttene fungerer

Hittil i år er prisen på nordsjøolje (Brent spot) ned omtrent 40 prosent. På sitt laveste nivå i løpet av året, som ble nådd den 22. april, ble ett fat med nordsjøolje omsatt for 15,97 dollar.

Siden har prisen hentet seg inn, og ifølge Rystad Energy kan ytterligere Opec-kutt bidra til å få enda mer fart i markedet.

– Det er tydelig at Opec+-kutt fungerer, med solid hjelp fra innhenting for etterspørselen etter råolje, spesielt i Asia, skriver analysebyrået.

– En utvidelse av dagens kuttnivå vil definitivt være et løft for markedet. Ikke bare vil markedet balanseres, men lagerbyggingen av olje vil også føle en viss lettelse. Prisene stiger på disse utsiktene og vil nå høyere nivåer dersom kuttene faktisk forlenges, heter det videre.

Les også

Opec+ enige om historisk oljekutt

Les også

Professorer frykter at skattekutt vil gi «håpløst ulønnsomme» investeringer i olje

Rekordfå rigger i aktivitet

I tillegg får prisøkningen støtte fra de ferskeste riggoppdateringene fra USA, mener analysebyrået.

Ifølge tall fra amerikanske Baker Hughes falt antall aktive olje- og gassrigger i USA med 17 til totalt 301 i uken endte den 29. mai. Det er det laveste antall aktive rigger som noensinne har blitt målt av selskapet, og det for fjerde uke på rad, ifølge Reuters.

Aktiviteten til riggene er en indikator på produksjonsnivået fremover.

Ifølge Rystad Energys analyse falt antall aktive amerikanske oljerigger alene til 204 samme uke, noe som vil bety at antall aktive oljerigger har falt med 67 prosent siden midten av mars.

Det som imidlertid vil bestemme de kortvarige utsiktene for USAs oljeproduksjon er hvor raskt operatørene vil få tilbake deler av det Rystad estimerer er 1,65 millioner daglige oljefat fra stengte brønner, skriver byrået.

– Det viktigste er at markedet er på bedringens vei. Dersom Opec utvider de kuttene i oljeproduksjonen på høyt nivå, vil bedringen øke fart og prisene vil ikke henge etter, skriver Rystad i sin analyse.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Rystad Energy
 3. Opec
 4. Oljepris
 5. Oljeproduksjon
 6. Baker Hughes

Flere artikler

 1. Brått oljeprisfall

 2. Oljeprisen stiger etter voldsomt fall

 3. Massiv overkapasitet på olje kan fort snu: Frykter oljemangel om få år

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljeprisen: – La deg ikke lure av dagens oppgang

 6. Vinglete oljepris etter kuttavtale