Oljeangrep i Midtøsten

Bekymret for dyr olje og vekstbrems: – En dårlig cocktail

Saxo Banks råvarestrateg Ole Hansen er bekymret for oppgangen i oljeprisen i en periode hvor det allerede er bekymring for global vekst. – Det er en dårlig cocktail, sier han.

Brendan McDermid / X90143
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Droneangrepene i Saudi-Arabia i helgen har gitt kraftig oppgang i oljeprisen, fra rundt 60 dollar til 68 dollar fatet.

Ved 16-tiden tirsdag kom meldinger om at Saudi-Arabia vil få i gang produksjonen igjen raskere enn først antatt. Det sendte oljeprisen ned til rundt 65 dollar.

Det kunne ha vært enda verre, mener råvarestrateg Ole Hansen i den danske investeringsbanken Saxo Bank.

– I normale omstendigheter ville dette ha gitt en betydelig oppgang, sier Hansen i et webinar om råvaremarkedet tirsdag.

– Nå skal jeg ikke si at dette ikke var en betydelig oppgang, for det vært svært smertefullt hvis man satt short i markedet, legger han til.

Han mener likevel at omfanget av tilbudssjokket i Saudi-Arabia kunne ha gitt enda større utslag hvis markedet hadde vært mer anstrengt til å begynne med. De siste årene har økt produksjon i USA bidratt til overkapasitet i markedet og lagt en demper på oljeprisen.

– Dette er fortsatt et relativt kontrollert hopp, sier han.

DYRERE ENERGI: Høyere oljepris og en global vekstbrems er en dårlig cocktail, ifølge danske Saxo Banks råvarestrateg Ole Hansen. Dette er en bensinstasjon i Tokyo.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
Les også

NHO om oljeprissjokket: – Bra for Norge her og nå

Kan dempe veksten

Han er bekymret for virkningen av høyere oljepriser på global vekst. Utsiktene er allerede nokså dystre på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina, selv om markedene har steget i det siste etter signaler om nye handelssamtaler i oktober.

– Vi ser et hopp i oljeprisene inn i en periode med økonomisk brems, og det er en dårlig cocktail, sier Hansen.

– Et eventuelt skifte til høyere priser vil ikke bli godt mottatt hos globale forbrukere, spesielt ikke i en tid hvor dollaren er så sterk som den er. Det vil virkelig kunne påvirke forbruket, sier han.

Markedet er trolig bekymret for at jo høyere oljeprisen stiger, jo større vil fallet være når ting etter hvert stabiliserer seg, påpeker råvareanalytikeren.

DÅRLIG COCKTAIL: Råvarestrateg Ole Hansen i danske Saxo Bank er bekymret for dyr olje kombinert med vekstbrems. Men oljeprisen kunne ha gått enda høyere etter droneangrepene i Saudi-Arabia hvis markedet hadde vært i en mer anstrengt situasjon.

Saxo Bank

Tror ikke på militær konflikt

Han peker på at oljemarkedet har handlet på nivåer rundt 60 dollar fatet de siste to-tre månedene. Tirsdag var oljeprisen oppe i 68 dollar fatet, og Saxo Bank tror på oljepris i området 65–70 dollar fatet i tiden fremover – med mindre det blir militære konfrontasjoner i Midtøsten.

– Da er alle veddemål avblåst, og vi kan få se oljeprisen stige til 100 dollar fatet. Men det er lite sannsynlig nå, Saudi-Arabia har ingen interesse av en militær konflikt, hvis de fortsatt ønsker å selge oljeselskapet sitt så trenger de relativ stabilitet, sier Hansen.

– Angrepet har avdekket oljemarkedets akilleshæl, som en kommentator har sagt. Når det er så sterk konsentrasjon av oljeprosessering i et så lite område, så øker det risikoen. Spesielt når det tilsynelatende kan angripes så enkelt, sier Hansen.

Dette er den største forstyrrelsen i oljeproduksjon i nyere tid, påpeker han.

– Det reiser noen spørsmål om oljens sikkerhet fremover, legger han til.

Les også

Oljeprisen og Oslo Børs falt brått etter Saudi-rykter

Les også

Trump om oljeangrepet i Saudi-Arabia: Vi vil absolutt unngå krig

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljeangrep i Midtøsten
 2. Saxo Bank
 3. Oljepris
 4. Saudi-Arabia
 5. Verdensøkonomien
 6. Handelskrig
 7. Oljeproduksjon

Flere artikler

 1. Danske Bank: Krig mellom USA og Iran kan presse oljen til 150 dollar og føre til global resesjon

 2. Bensinprisen med kraftig hopp etter angrepet i Saudi-Arabia

 3. Betalt innhold

  Kruttønnen som kan skape kaos i oljemarkedet

 4. – Begynner å tvile på Saudi-Arabias ambisjoner

 5. Kilder: Aramco har advart kunder om forsinkelser