Ressursene på norsk sokkel

Okea skal importere gass tilbake til plattformen

En av de nyeste oljeselskapene på norsk sokkel jobber med å puste liv i Shells gamle oljefelt Draugen. Ved å snu gasstrømmen fra eksport til import i røret, vil Okea holde liv i feltet til 2035. Deretter håper man at en strømkabel fra land kan forlenge levetiden til etter 2040.

Konsernsjef Erik Haugane på Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord

Marius Lorentzen / E24
 • Marius Lorentzen
Publisert:

SANDEFJORD (E24): – Vi fikk det vi søkte om, sier konsernsjef Erik Haugane i oljeselskapet Okea.

Haugane deltok denne uken på Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord, sammen med politikere, oljetopper og andre samfunnsaktører. Han referer til lisensene olje- og energiminister Sylvi Listhaug delte ut under konferansen tirsdag i den årlige lisensrunden.

Haugane leder en av de ferske aktørene på norsk sokkel og sammen med tidligere oljeminister Ola Borten Moe og resten av teamet jobber de for å bygge opp et selskap som skal ta for seg mindre funn som andre selskap ikke prioriterer.

Snart tom for gass

Det var i 2018 at Okea klinte til og la 4,5 milliarder kroner på bordet for å sikre seg operatørskapet på Draugen og en eierandel i Gjøa-feltet fra Shell.

Draugen-feltet i den sørlige delen av Norskehavet ble funnet i 1984 og kom i produksjon i 1993. Shell ønsket ikke lenger å eie feltet fordi det har begynt å trekke på årene – selskapet vil heller eie nyere felt og bygge ut funn.

Okea ser derimot store muligheter videre, men selskapet har en liten utfordring. De går snart tom for gass som kan drive kraftturbinene på plattformen:

– Med synkende oljeproduksjon, vil det ikke lenger være nok assosiert gass til kraftgenerering, skriver Oljedirektoratet på sine nettsider.

– I løpet av året vil vi sannsynligvis begynne å importere litt gass i røret. Man har gjort arbeidet som trengs i anlegget for å få det til, forteller Erik Haugane.

– Videre regner vi også med å fremme en utbyggingsbeslutning i løpet av året for gassfunnet Hasselmus. Det vil både gi gass til turbinene og til eksport, fortsetter han.

Les også

Sylvi Listhaug deler ut 69 oljelisenser i årets TFO-runde

Vurderer strømkabel

Alle tiltakene som de nå jobber med, handler om å forlenge levetiden på Draugen – altså tyne enda mer ut av feltet enn det man hadde planlagt for under utbyggingen på 80- og 90-tallet.

Selskapet har så langt indikert at de i første omgang vil forlenge levetiden fra 2027 til 2035, og at produksjonen kan økes fra drøye 8.000 til over 20.000 fat per dag (Okea andel av totalen) gjennom flere tiltak.

Etter gassimport og Hasselmus har Okea imidlertid planer som kan utsette pensjonsalderen enda lenger:

– Det tredje vi jobber med er elektrifisering. Vi trenger nok litt støtte fra NOx-fondet for å få det til, for det er en investering på rundt to milliarder for å få kabelen ut. Teknisk sett er det ikke noe problem og da vil gassen fra Hasselmus gå til eksport, sier Haugane.

– Med elektrifisering snakker man om levetidsforlengelse til etter 2040, fortsetter Okea-sjefen.

Okea er langt ifra de eneste som nå pønsker på mer elektrifisering. Nylig annonserte Equinor og en samlet norsk oljenæring at utslippene skal kuttes med 40 prosent innen 2030 og at de skal ned mot null innen 2050.

Da vil elektrifisering bli et viktig verktøy.

Okea har også startet jakten på nye ressurser i området. Selskapet satte i fjor i gang boring av deres første egenoperererte brønner, og det skjedde nettopp rundt Draugen. Boreresultatene på Skumnisse og innfill-brønnen på Draugen ga imidlertid ikke noen nye fat å hente ut, men

– Blir levetidsforlengelse påvirket av tørr brønn på Skumnisse? 

– Nei, det gjør det ikke, sier Haugane.

Norges nye oljeselskap Okea er på børs: – Vi tror det er masse olje igjen – E24-podden med Lorentzen & Co

– Tror de jobber hardt med å kjøpe seg vekst

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets følger oljenæringen tett, inkludert Okea.

Han går gjennom en rekke viktige drivere for verdien av aksjen fremover.

– Jeg tror de jobber hardt med å kjøpe seg vekst, men «problemet» er at det er selgers marked nå, sier Sveen-Nilsen, med referanse til at prisene på å kjøpe seg lisenser er høy om dagen.

– Det får de ikke gjort så mye med, men det de får gjort noe med er deres egne prosjekter, fortsetter analytikeren.

Den nærmeste tiden er det fremdriften på utbyggingen av Yme-feltet som analytikeren mener er viktigst:

– Yme er den første testen på at forretningsmodellen til selskapet fungerer.

Yme endte som en av de største skandalene noensinne på norsk sokkel etter at det viste seg at plattformen operatøren Talisman hadde bestilt fra Abu Dhabi var så dårlig at den til slutt bare måtte rives i 2016, etter at rundt 14 milliarder var svidd av.

Etter hvert kom oljeselskapet Repsol inn som operatør og Okea som partner. De to ønsket å rydde opp og revitalisere feltet Talisman hadde etterlatt seg.

Les også

Oppretter egen divisjon for gamle felt: – Vi skal drive de selv

Teodor Sveen-Nilsen, oljeanalytiker i Sparebank 1 Markets

Marius Lorentzen / E24

Aksjen kan få seg et etterlengtet løft

Okea-aksjen har hatt en svak utvikling på Børsen etter at selskapet ble børsnotert før sommerferien i fjor.

De siste seks månedene har aksjen falt 9,05 prosent og det har ikke blitt betalt utbytter.

Til sammenligning har Aker BP, som også kun fokuserer på norsk sokkel, steget 8,44 prosent på Oslo Børs, eller 12,40 prosent hvis man inkluderer utbytte. Equinor har steget 4,91 prosent, eller 8,05 prosent med utbytter.

– Det viktigste for å få en reprising av aksjen er at Yme-redevelopment kommer i produksjon på tid og at det produserer som ventet, sier Teodor Sveen-Nilsen og peker på at Okea har sagt at de venter produksjonsstart i første halvår i år.

– Er det Draugen-feltet og opprustningen av det som må levere etter Yme?

– Verdimessig er Draugen det viktigste feltet til Okea, med god margin. Deretter kommer Gjøa tett på og deretter Yme, sier Sveen-Nilsen.

Han påpeker at selskapet har hatt noen skuffende leteresultater så langt. Kathryn-prospektet ved Yme, samt Skumnisse-prospektet ved Draugen var tørre.

– I tillegg viste det seg at innfill-brønnen på Draugen ikke ga noe mer verdi enn man hadde fra før, sier Sveen-Nilsen.

Når det gjelder utbyggingen av Grevling-feltet ved Sleipner tror han det vil drøye litt før utbyggingsplanene (PUD) er klare:

– Hvis PUD for Grevling kommer i 2020 blir jeg positivt overrasket, sier Sveen-Nilsen.

– Blir det PUD på Grevling i år? 

– Vi er ikke helt i mål ennå, men vi får se hva vi får til. Der kommer Knut inn, sier Okea-sjef Erik Haugane.

Han referer til Knut Gjertsen, prosjektdirektøren for Johan Castberg-feltet i Equinor, som fra 1. april skal bli prosjekt- og teknologidirektør i Okea.

Les også

Lundin om Alta-skuffelsen: – Vi går litt i letemodus

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Okea
 3. Erik Haugane
 4. Norsk sokkel
 5. Ola Borten Moe
 6. Oljeproduksjon
 7. Norskehavet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Okea vil importere gass til Draugen

 2. Betalt innhold

  Equinor borer brønn i Brasil – kan være større enn Sverdrup

 3. Oppretter egen divisjon for gamle felt: – Vi skal drive de selv

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinor varsler flere klimamål i februar: Skal også kutte utenlands

 6. Skulle pensjoneres: Nå får Statfjord leve videre