Equinor

Equinor selger seg ut av Verbier-funnet

Equinor selger seg ut av Verbier-funnet på britisk sokkel, tre og et halvt år etter at de kjøpte seg inn og deretter gjorde et oljefunn. Dermed er Equinor helt ute av prosjektet for å gjenopplive Buchan-området.

Arkivbilde av Equinors kontorer på Fornebu utenfor Oslo sentrum

Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Det uavhengige olje- og gasselskapet Jersey Oil & Gas kjøper nå tilbake operatørskapet og eierandelen på 70 prosent i lisens P2170 på britisk sokkel – kjent som Verbier-funnet.

Det melder Jersey Oil & Gas i en børsmelding. Det var nyhetsbyrået TDN som først meldte om nyheten.

Jersey eier fra før 18 prosent i Verbier og vil etter oppkjøpet sitte med 88 prosent. Selskapet regner med at det ligger 25 millioner fat utvinnbar olje i betingede ressurser i funnet.

Equinor kom opprinnelig inn i lisensen i 2016 da de kjøpte de 70 prosentene og overtok operatørskapet fra Jersey Oil & Gas. I oktober 2017 boret Equinor og partnerne letebrønnen der Verbier-funnet ble gjort.

Verbier-funnet skal etter planen kobles tilbake til Buchan-feltet, der Jersey også sitter på eiersiden. Buchan kom i produksjon på starten av 80-tallet og ligger snaue 200 kilometer utenfor kysten av Aberdeen.

Buchan-feltet er ikke i produksjon i dag og ble stengt ned «prematurt grunnet bekymringer knyttet til sikkerheten på de aldrende produksjonsfasilitetene, som ble fjernet av den tidligere operatøren», ifølge Jersey Oil & Gas.

Nå vurderes det hvordan man kan videreutvikle Buchan, få produksjonen i gang igjen og hente ut de 80 millioner fat oljeekvivalenter som man regner med kan hentes ut.

Equinor benyttet ikke opsjon

Etter at Verbier-funnet ble gjort hadde Equinor en opsjon på å overta en eierandel på 50 prosent i Buchan-feltet og J2-funnet like ved.

I oktober i fjor varslet Jersey Oil & Gas at Equinor hadde valgt å ikke benytte denne opsjonen. Nå som de også selger eierandelen i Verbier er Equinor helt ute av prosjektet for å videreutvikle GBA-området (Greater Buchan Area).

Jersey opplyser at man estimerer at de finnes totalt 143 millioner fat olje og gass i GBA-området, fordelt over Buchan, J2 og Verbier.

Jersey Oil & Gas og partneren Cieco har hyret inn ingeniørfirmaet KBR for å utrede mulige kraftløsninger for GBA-området og hvordan man kan elektrifisere de ulike feltene som ligger der i en ny utviklingsplan. Dette er et initiativ som man også har sett mye av på norsk sokkel i senere tid.

Betaling gjennom bonus

Jersey Oil & Gas’ avtale med Equinor for Verbier-eierandelen er delt opp i flere deler:

 • Jersey betaler tre millioner dollar når Verbier-utbyggingen godkjennes av britiske myndigheter
 • Jersey betaler ytterligere fem millioner dollar når produksjonen fra Verbier kommer i gang
 • Jersey betaler en «viss royalty» (provisjon) fra inntektene av de første 35 millioner fatene med olje

Jersey opplyser at de per utgangen av 2019 hadde 12 millioner pund i kontantbeholdning. Gjennom å dele opp betalingene til Equinor slik man gjør slipper selskapet å måtte betale ut store summer til Equinor nå, og de kan heller betale ut mesteparten av pengene når feltet kommer i produksjon.

Kart over Verbier-lisensen

Equinor
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Equinor
 3. Britisk sokkel
 4. Oppkjøp
 5. Oljefunn

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Equinor selger seg ut av Verbier-funnet

 2. Bloomberg: Shell og Equinor vil kjøpe mer i Argentina

 3. Equinor og Rosneft vil starte byggingen av oljefelt i Sibir

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinor jekker opp produksjonen på Fram

 6. Equinor blar opp minst 1,64 milliarder i nytt Argentina-kjøp