Equinor og Vår Energi vurderer gassrør til ammoniakkanlegg

Tre selskaper inngår samarbeid om det som kan bli et stort ammoniakk-prosjekt med fangst og lagring av karbondioksid i Hammerfest.

Vår Energi og Equinor har i mange år fått utsatt frist med å finne en gassløsning for Goliat. Nå jobber selskapene med at gassen skal brukes til ammoniakkproduksjon.
 • Tor Gunnar Tollaksen (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

– Prosjektet kan bli et viktig steg for å nå våre ambisiøse klimamål og til omstilling i en mer karbonnøytral retning. Samtidig er vi som ressurseier opptatt av god ressursforvaltning og verdiskaping i regionen, sier Bjørn Thore Ribesen, VP feltutvikling og prosjekter i Vår Energi, i en pressemelding.

Det er tre selskaper som nå skal samarbeide om å se på mulighetene for å produsere blå ammoniakk fra naturgass, med CO2-rensing.

Opplysninger som Aftenbladet har fått fra kilder med kjennskap til næringen viser til at investeringskostnadene kan dreie seg om et tosifret milliardbeløp for prosjektet.

Les også

Ståle Kyllingstad: – Norsk industri er helt avhengig av bemanningsbransjen

Mangler gassløsning

Aftenbladet har tidligere skrevet om at Vår Energi stadig vekk har fått utsatt frist for å finne en gassløsning for Goliat-feltet. Opprinnelig skulle dette ha vært på plass da feltet kom i produksjon i 2016.

Goliat-gassen reinjiseres i dag i reservoaret. Goliat- og Alke-lisensene i Barentshavet inneholde rom lag 25 milliarder standard kubikkmeter gass.

– Vi har over tid utredet ulike alternativer for å utvinne gassressursene i feltene. En mulig utbygging av et ammoniakk-anlegg har inngått i våre utredninger gjennom det siste året. Avtalen styrker våre ambisjoner om å finne en løsning for gassevakuering i regionen, sier Ribesen videre i pressemeldingen.

Les på E24+

Olje og gass taper oppslutning i Rogaland

Gassrørledning til land?

Samarbeidsavtalen bygger videre på Horisont Energi sitt konsept The Barents Blue Project. Prosjektet kan innebære at gassressursene i Alke og Goliat føres til land i Hammerfest via rørledning. Der vil naturgassen omdannes til karbonnøytral blå ammoniakk ved at CO₂ renses og lagres i egnede reservoarer under havbunnen i Barentshavet.

Avtalen innebærer at partnerskapet sammen modner fram en teknisk og kommersiell løsning. Dette vil legge grunnlaget for eventuelle videre studier og en eventuell investerings-beslutning.

Ammoniakk benyttes i stor skala blant annet i kjemisk industri og i produksjon av kunstgjødsel. Videre har karbonnøytral ammoniakk potensiale som en viktig energibærer innen maritim transport i framtiden.

– I tillegg til å besitte verdifulle gassressurser har Vår Energi også solid erfaring og kompetanse knyttet til undergrunnen i Barentshavet. Det blir vesentlig for å utvikle gode løsninger for CO2-lagring i framtiden, påpeker Ribesen i pressemeldingen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Vår Energi
 2. Oljepris
 3. Goliat
 4. Barentshavet
 5. Equinor

Flere artikler

 1. Horisont Energi stiger 22 prosent etter Enova-støtte: – Dette vil bli lagt merke til over hele verden

 2. Sandnes-selskap eit viktig steg nærare karbon­lagring i nord

 3. Betalt innhold

  Prestisjeprosjekt i grenselandet mot jordskjelvområder

 4. Betalt innhold

  Horisont Energi-gründer: – Heldigvis har eg ei kone som tener pengar

 5. Yara inngår ny avtale om grønn ammoniakk i Japan