Equinor og Vår Energi vurderer gassrør til ammoniakkanlegg

Tre selskaper inngår samarbeid om det som kan bli et stort ammoniakk-prosjekt med fangst og lagring av karbondioksid i Hammerfest.

Vår Energi og Equinor har i mange år fått utsatt frist med å finne en gassløsning for Goliat. Nå jobber selskapene med at gassen skal brukes til ammoniakkproduksjon.
 • Tor Gunnar Tollaksen (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

– Prosjektet kan bli et viktig steg for å nå våre ambisiøse klimamål og til omstilling i en mer karbonnøytral retning. Samtidig er vi som ressurseier opptatt av god ressursforvaltning og verdiskaping i regionen, sier Bjørn Thore Ribesen, VP feltutvikling og prosjekter i Vår Energi, i en pressemelding.

Det er tre selskaper som nå skal samarbeide om å se på mulighetene for å produsere blå ammoniakk fra naturgass, med CO2-rensing.

Opplysninger som Aftenbladet har fått fra kilder med kjennskap til næringen viser til at investeringskostnadene kan dreie seg om et tosifret milliardbeløp for prosjektet.

Les også

Ståle Kyllingstad: – Norsk industri er helt avhengig av bemanningsbransjen

Mangler gassløsning

Aftenbladet har tidligere skrevet om at Vår Energi stadig vekk har fått utsatt frist for å finne en gassløsning for Goliat-feltet. Opprinnelig skulle dette ha vært på plass da feltet kom i produksjon i 2016.

Goliat-gassen reinjiseres i dag i reservoaret. Goliat- og Alke-lisensene i Barentshavet inneholde rom lag 25 milliarder standard kubikkmeter gass.

– Vi har over tid utredet ulike alternativer for å utvinne gassressursene i feltene. En mulig utbygging av et ammoniakk-anlegg har inngått i våre utredninger gjennom det siste året. Avtalen styrker våre ambisjoner om å finne en løsning for gassevakuering i regionen, sier Ribesen videre i pressemeldingen.

Les på E24+

Olje og gass taper oppslutning i Rogaland

Gassrørledning til land?

Samarbeidsavtalen bygger videre på Horisont Energi sitt konsept The Barents Blue Project. Prosjektet kan innebære at gassressursene i Alke og Goliat føres til land i Hammerfest via rørledning. Der vil naturgassen omdannes til karbonnøytral blå ammoniakk ved at CO₂ renses og lagres i egnede reservoarer under havbunnen i Barentshavet.

Avtalen innebærer at partnerskapet sammen modner fram en teknisk og kommersiell løsning. Dette vil legge grunnlaget for eventuelle videre studier og en eventuell investerings-beslutning.

Ammoniakk benyttes i stor skala blant annet i kjemisk industri og i produksjon av kunstgjødsel. Videre har karbonnøytral ammoniakk potensiale som en viktig energibærer innen maritim transport i framtiden.

– I tillegg til å besitte verdifulle gassressurser har Vår Energi også solid erfaring og kompetanse knyttet til undergrunnen i Barentshavet. Det blir vesentlig for å utvikle gode løsninger for CO2-lagring i framtiden, påpeker Ribesen i pressemeldingen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Vår Energi
 2. Oljepris
 3. Goliat
 4. Barentshavet
 5. Equinor
 6. AftenbladetE24

Flere artikler

 1. Sokkelen rigges for framtiden

 2. Vår Energi med stortap i 2020

 3. Støre avviser at Ap sier nei til mer oljeleting

 4. To steg nærare karbonlagring og skattejakt på havbotnen

 5. Oljedirektoratet om skattepakken: – Prosjektene hadde nok blitt gjennomført uansett