Spekulantene øker veddemålene på høyere oljepris – største hopp siden august

Oljeprisen er kraftig opp siden nyttår, og optimistene i det finansielle oljemarkedet satser igjen. I forrige uke gjorde veddemålene på stigende oljepris det største hoppet siden august.

OLJEHOPP: Siden nyttår har prisen på nordsjøolje steget med 22,5 prosent til 66,3 dollar per fat. Prisen er likevel et stykke under det høyeste nivået på 86 dollar fatet i fjor høst. Illustrasjonsfoto.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Da oljeprisen snudde til bratt nedgang i oktober, mistet også spekulantene troen på stigende priser, men etter nyttår har utviklingen snudd.

Oljeprisen har hatt en god start på 2019, og i den finansielle delen av oljemarkedet har det blitt plassert flere veddemål på stigende oljepris.

Og disse veddemålene gjorde et nytt hopp i uken frem til 12. februar, viser tall fra markedsplassen ICE Futures Europe fredag, gjengitt av Bloomberg:

  • De finansielle oljekontraktene som tjener på stigende oljepris økte med 10 prosent, det største hoppet siden august i fjor.
  • Motstykket, kontraktene som tjener på fallende oljepris, falt derimot med 5,5 prosent.

Les også: (+) Oljefunnet som forvandlet oljemygger til giganter

Største optimisme siden oktober

Endringer i de finansielle posisjonene sammenfaller gjerne med endringer i oljeprisen på kort sikt. Stigende oljepris går ofte sammen med økte veddemål på prisoppgang, og motsatt.

Les på E24+

Donald Trumps drøm om billig olje er fortsatt innen rekkevidde

Da oljeprisen passerte 85 dollar fatet i oktober i fjor, det høyeste siden 2014, satset også mange på prisoppgang. Det snudde brått, og i de neste månedene stupte både oljeprisen og veddemålene på prishopp.

Etter nyttår har det igjen blitt flere oljeoptimister i det finansielle markedet.

Målt i antall fremtidskontrakter og opsjoner har ikke de finansielle aktørene, som hedgefond og andre forvaltere, vært mer optimistiske til oljeprisen siden oktober i fjor, skriver nyhetsbyrået.

Samtidig har prisen på nordsjøolje steget fra en bunn på rundt 51 dollar per fat på julaften til over 66 dollar fatet. I uken som gikk klatret oljeprisen nærmere syv prosent.

– En viktig indikator

Senioranalytiker Jørgen Bruaset i Nordea Markets mener nedsalget i det finansielle markedet, eller papirmarkedet, var blitt for stort mot slutten av 2018.

Les også

MDG mener at sentralbanksjefens oljeuttalelser gjør at han bør gå

– Dette støtter i all hovedsak våre tidligere betraktninger om at papirmarkedet var oversolgt i fjerde kvartal, da netto papirposisjoner var nær tidligere historiske bunnpunkter, skriver han til E24.

– Papirmarkedet kan i prinsippet være 10–20 ganger større enn det fysiske markedet, og er en betydelig svingfaktor – og en viktig indikator på risikoappetitten, fortsetter Bruaset.

Han peker på flere forhold som har bidratt til større optimisme i markedet.

– Vi har i det siste sett økt risikoappetitt på en strammere tilbudsside, der siste Opec-rapport viser at Saudi og resten av kartellet gjør det de kan for å etterleve kuttavtalen fra Desember, samtidig som politisk urolighet i Venezuela bidrar til lavere tilbud.

Les også: Analytikere kutter oljeprisanslagene for 2019

Pumper mindre olje

En viktig årsak til prisoppgangen så langt i 2019 er snuoperasjonen fra oljekartellet OPEC og samarbeidsland som Russland.

Les også

OPEC kutter produksjonen og varsler høyere etterspørsel

Gruppen kalt Opec pluss pumpet mer olje da USAs Iran-sanksjoner truet med å utløse en tilbudsskvis, men har skrudd igjen oljekranene etter at oljemarkedet ble overforsynt og prisene falt kraftig.

Les også: DNB Markets kutter i oljeprisforventningene

I desember ble oljelandene enige om en kuttavtale. Måneden etter fjernet Opec nesten 800.000 fat olje per dag fra markedet, ifølge CNBC.

Denne uken uttalte den saudiarabiske energiministeren Khalid al-Falih at landet vil produsere 9,8 millioner fat om dagen i mars, hvilket er en halv million fat under det avtalte nivået og ned fra 11.1 millioner fat om dagen i november i fjor.

Også andre hendelser, som trusler om angrep mot Nigerias oljeanlegg, konflikt om Libyas største oljefelt, et avbrudd ved Saudi-Arabias største oljefelt og amerikanske sanksjoner mot Venezuelas nasjonale oljeselskap PDVSA har løftet prisene påpekes det fra analytikerhold.

Les også

Frykter for tilliten til Petroleumstilsynet: Ap ønsker uavhengige tilsyn

Les også

– Verden vil bli Saudi Aramcos lekegrind

Les også

Venter halvering av Venezuelas oljeproduksjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass

Flere artikler

  1. Oljeprisen nær 70 dollar fatet: – Sannsynlig at prisen vil gå enda høyere

  2. – Det er mye mer oppside enn nedside

  3. Store sprik i oljepris-anslagene for 2020

  4. Oljeprisen faller hardt torsdag

  5. Priskrig, kollaps og den lange veien tilbake: Dette preget oljemarkedet i året som gikk