Oljeprisen bykser etter rykter

Oljeprisen bykser over to dollar til 77 dollar fatet etter rapporter om at Opecs kuttavtale består, og at produksjonen ikke skal trappes opp før neste år.

NYTT OLJEHOPP: Oljeprisen stiger over to dollar onsdag ettermiddag, etter at Reuters skrev at landene bak Opecs kuttavtale holder på avtalen om å legge lokk på produksjonen frem til 2019. Dette er Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih og Russlands energiminister Alexander Novak.

Foto: Faisal Nasser Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Oljeprisen har steget med mer enn to dollar i løpet av ettermiddagen, til 77,40 dollar fatet.

Oppgangen kommer etter en melding fra Reuters om at Opec-medlemmene og Russland ikke vil oppheve kuttene i oljeproduksjon før til neste år.

Oljeprodusentene er likevel klare til å øke produksjonen hvis det trengs, skriver nyhetsbyrået som viser til en anonym kilde som kjenner til Saudi-Arabias holdning i saken.

– Gruppen er ennå ikke helt klar til å slippe løs, sier kilden til nyhetsbyrået.

Årsaken til at landene bak avtalen er så forsiktige skal være at oppgangen i oljeprisen den siste tiden bare skyldes «en frykt for oljemangel», heller enn en reell mangel på olje i markedet, sier kilden ifølge Reuters.

Flere oljeselskaper bykser også på børsen i kjølvannet av oljeprishoppet.

Amerikanske børser henter seg kraftig inn igjen onsdag, etter Italia-uro og børsfall tirsdag. Blant selskapene som gjør det best er oljegiganten Exxon Mobil som er opp 3,9 prosent og Chevron som er opp 3,26 prosent.

Begynte kuttene i 2017

Det var i slutten av 2016 at Opec og en rekke ikke-medlemmer med Russland i spissen ble enige om å kutte oljeproduksjonen og sette et samlet tak på 32,5 millioner fat per dag fra januar 2017.

Denne avtalen ble i november forlenget ut 2018.

Taket har bidratt til å drive prisene høyere, selv om det har vært motvirket av en kraftig økning i USAs produksjon av skiferolje. USA har de siste månedene produsert over 10 millioner fat per dag for første gang siden 1970.

Les mer: Har ikke skjedd på 48 år: Produserte over 10 millioner fat per dag

Bikket 80 dollar fatet

Oljeprisen bikket nylig 80 dollar fatet for første gang siden 2014, etter nye utfordringer i oljelandet Venezuela, og etter at USA bestemte å gjeninnføre sanksjoner mot oljelandet Iran.

Prisene falt siden til rundt 75 dollar fatet, etter at energiministrene i Saudi-Arabia og Russland sa at de kunne lette litt på trykket og sende mer olje ut på markedet for å skape bedre balanse i markedet.

Nå antyder altså Reuters at det ikke er tilfelle, men at kuttene vil fortsette ut 2018. Opec-landene skal møtes 22. juni for å diskutere sin strategi.

Hvis det kommer noen økning i produksjonen fra landene omfattet av Opec-avtalen, er planen at det skal skje meget gradvis, ifølge Reuters.

Lagrene tilbake på femårssnittet

Da kuttene startet var de globale oljelagrene meget fulle, etter at flere år med høye oljepriser hadde skapt overproduksjon.

Fra januar 2017 til april 2018 har lagrene i OECD-landene derimot blitt redusert med 234 millioner fat, ifølge den amerikanske energiadministrasjonen EIA.

Ved utgangen av april var både USAs og OECDs lagre lavere enn snittet i perioden april 2013 til april 2017, ifølge EIA.

LAGRENE TØMMES: Slik har utviklingen vært i oljelagrene i USA og OECD og i femårssnittet, ifølge den amerikanske energiadministrasjonen EIA.

Foto: EIA

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Saudi-Arabia
 3. Opec
 4. Russland
 5. USA

Flere artikler

 1. Russland og Saudi-Arabia vil forlenge oljekuttene: – Ekstremt viktig

 2. Russland setter seg på bakbena: – Virkelig en kalddusj for markedet

 3. Betalt innhold

  Russland og Saudi-Arabia vil øke oljeproduksjonen

 4. Annonsørinnhold

 5. Trump: – Aksepterer ikke at Opec holder oljeprisen høy

 6. Oljeprisen hopper etter nye kuttrykter