Jubel og uro etter oljefunn: Tror alle i landet blir dollarmillionærer

Et konsortium ledet av Exxon Mobil har skutt blink i Guyana. Det kan bli et vendepunkt for landet, men ikke alle er like optimistiske.

KAN BLI RIKE: De drøyt 730.000 innbyggerne i Guyana kan bli blant de oljerikeste i verden, dersom landets myndigheter klarer å fordele verdiene blant befolkningen.

Foto: MM/Wikimedia Commons
 • Anders Park Framstad
Publisert:

Nord på det søramerikanske fastlandet, klemt inne mellom Venezuela, Brasil, Surinam og Atlanterhavet, ligger den tidligere britiske kolonien Guyana.

Økonomien i landet, som er kontinentets tredje minste, har tradisjonelt basert seg på de seks råvarene sukker, gull, bauksitt, reker, tømmer og ris.

Dette har gitt et brutto nasjonalprodukt på omtrent 8.300 dollar per innbygger, 149. plass i verden – betydelig nærmere bunnen enn toppen på listen – og gjort dem spesielt utsatt for uvær og svingninger i de globale råvareprisene.

UTSATT: Den råvaretunge guyanske økonomien har vært spesielt utsatt for uvær. Her fra en flom i 2005.

Foto: Ken Moore AP

Men nå kan en syvende råvare legges til på listen:

Olje.

– Alle guyanere kommer til å bli dollarmillionærer, eller verdt tilsvarende, innen et par år, sier landets råvareminister, Raphael Trotman, til Wall Street Journal.

Fant «Castberg»

Denne uken meldte den amerikanske oljegiganten Exxon Mobil om et nytt funn i Guyana. Dette er det åttende i rekken, og i nærheten av et eksisterende blinkskudd.

STORFINT BESØK: Guyana var tidligere under britisk styre. Her besøker prins Charles landet.

Foto: Lynne Sladky AP

Til sammen mener Exxon at de to inneholder ressurser som overstiger 500 millioner fat oljeekvivalenter, hvilket er sammenlignbart med de påviste reservene på eksempelvis Johan Castberg i Barentshavet.

Dette kan gi ytterligere aktivitet i området, etter at amerikanerne allerede uken i forveien annonserte borestart på et annet funn, Liza.

Funnet ligger i blokken Stabroek, der selskapet har et brutto ressursanslag på 3,2 milliarder fat oljeekvivalenter.

Samlet kan Exxons ressurser i Guyana overstige Johan Sverdrup og Castberg kombinert. Den første oljen er ventet i 2020.

«Liza-utviklingen og fremtidige prosjekter vil gi betydelige økonomiske fordeler for Guyana», skriver amerikanerne i en pressemelding.

«Vendepunkt»

Råvareminister Trotmans entusiastiske regnestykke er basert på at Guyana har et innbyggertall på mellom 700.000 og 800.000. Innen det neste tiåret er det dermed ventet at landet vil kunne produsere nesten et fat olje per innbygger per dag – mer enn Saudi-Arabia.

Nå vil de opprette et nasjonalt oljefond, slik at alle skal nyte godene av naturrikdommen.

I en rapport utarbeidet etter besøk i landet i våres, beskriver representanter for Det internasjonale pengefondet (IMF) Guyanas utsikter som gode på mellomlang sikt.

«Oppstarten av oljeproduksjon i 2020 vil være et vendepunkt», skriver IMF i rapporten.

Den største direkte effekten oljen vil ha på landets økonomi vil finne sted gjennom høyere finansielle inntekter og ringvirkninger til serviceindustrien. Dette vil snu handelsbalansen fra negativ til positiv og bidra til å redusere Guyanas tyngende statsgjeld.

«Delegasjonen ønsker velkommen fremgangen med å etablere et omfattende finansielt rammeverk for å håndtere oljerikdommen», skriver IMF videre.

Saken fortsetter under bildet ...

OPPTUR? Folk går forbi sentralbanken i Georgetown. Guyanas statsfinanser kan få et realt løft når oljeproduksjonen kommer i gang i 2020.

Foto: Bert Wilkinson AP

– Alle stjeler

Andre er imidlertid mindre positive.

IMF selv har tidligere tatt til orde for å utsette tildelingen av nye lisenser i landet til et skikkelig rammeverk er på plass.

Kritikerne mener at Exxon, sammen med sine partnere Hess og kinesiske Cnooc, vil sitte igjen med en uforholdsmessig stor andel av kaken. Det er også bekymringer knyttet til om innbyggerne i landet har den kompetansen oljeselskapene etterspør, og til korrupsjon.

NATUR: Guyana er rikt på naturressurser. Her Kaiteur-fossen sør i landet.

Foto: Andrea De Silva Reuters

– «Boy», ingen her blir rike når alt alle gjør er å stjele, sier en arbeidsledig bygningsarbeider til Wall Street Journal.

«Guyana oppdaget nettopp at de eier nok olje til å løse alle sine problemer – og skape noen enda større», skriver journalistene Micah Maidenberg og Manuela Andreoni i en skildring fra hovedstaden Georgetown, publisert på Foreign Policy.

De beskriver et land der grunnleggende infrastruktur, som strømforsyningen, ikke er til å stole på. Med en spedbarnsdødelighet som er dobbelt så høy som snittet i Latin-Amerika og Karibien. Og med store indre stridigheter mellom innbyggere med afrikansk og indisk avstamming.

– Lav- og mellominntektsland som Guyana pleier å ha store problemer med å bruke rikdommen de nylig har oppdaget på en måte som kommer folk til gode, sier statsviter Michael Ross ved Universitetet i California i saken.

Grensekonflikt

I bakgrunnen lurer en grensekonflikt med nabolandet Venezuela, om områder rike på naturressurser.

Les også

Snart nede i én million fat per dag: Venezuelas oljefall fortsetter

Nettopp dette ligger til grunn for avtalen som er gjort med de utenlandske oljegigantene, sier råvareminister Trotman.

– Vi trenger selskaper som har internasjonal innflytelse i maktens korridorer ... så disse tingene kommer med en pris, sier han, og kommer samtidig med en slags innrømmelse:

OMSTRIDT: Venezuela har lenge vært i konflikt med nabolandet Guyana om grensen mellom landene. Striden blomstret opp etter Exxons oljefunn. Her drøftes temaet av den venezuelanske utenriksministeren Jorge Arreaza så sent som i januar i år.

Foto: Juan Barreto AFP

– Dersom vi var en ordinær jurisdiksjon, ville jeg sagt at våre vilkår ser forferdelige ut. Men vi har alltid eksistert med en trussel om at makt kan bli brukt mot oss. Vi har vært nødt til å ta avgjørelser som er til det beste for våre nasjonale interesser.

Vil samarbeide

Exxon opplyser at Guyana vil få omtrent 1,6 milliarder dollar i rettighetsvederlag og inntekter de første fem årene etter at oljeproduksjonen starter, og anslår et beløp på rundt syv milliarder gjennom levetiden til de mest lovende feltene.

«Guyanske virksomheter, entreprenører og ansatte vil fortsatt spille en viktig rolle i Exxon Mobils virksomhet i landet», skriver de i en melding.

De påpeker at konsortiet de leder brukte 24 millioner dollar hos mer enn 300 leverandører i fjor, og at de har åpnet et lokalt senter for forretningsutvikling i hovedstaden.

«Exxon Mobils prioriteringer i Guyana er fokusert på å legge til rette for utvikling av lokal arbeidskraft og leverandørindustri, samt samarbeid med myndighetene for å støtte vekst og suksess i deres økonomi, både i energisektoren og utenfor».

Øvrige kilder: Wikipedia, CIA World Fact Book, Exxon Mobile

Les også

Bauksitt – råvaren alle snakker om

Les også

Tidenes fest på børsen i Brasil

Les også

Snart nede i én million fat per dag: Venezuelas oljefall fortsetter

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. ExxonMobil
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Det norske oljeeventyret: Historisk flaks og dyktighet

 2. – Utrolig positivt for norske oljeaktører, norsk økonomi og norske kroner

 3. Så mye olje kan Opec produsere med kranene på vidt gap

 4. Annonsørinnhold

 5. – Vurderer nytt «Super-Opec»

 6. Snart nede i én million fat per dag: Venezuelas oljefall fortsetter